2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Székesfehérvár

A legjobbak közé került a ciszterci gimnázium

A székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium a 18. helyet szerezte meg az iskolák azon rangsorában, amely a pedagógiai hozzáadott értéket vizsgálja. A HVG rangsorában ez az értékelés azt igyekszik megmutatni, mit tesznek hozzá az intézményben dolgozó pedagógusok ahhoz, ami a hozzájuk került tanulóban már eleve megvan.

A módszertanról annyi érdemes tudni, hogy az adott év teszteredményei, a szociális helyzetet leíró családiháttér-index (CSHI), valamint a két évvel korábbi eredmények alapján állítottak fel egy sorrendet, amely az ismert teszt-, érettségi- és versenyeredményeket felvonultató HVG-rangsortól teljesen különböző képet ad az iskolákról.


A ciszteres diákok büszkén emlékeznek elődeikre Fotó:Ciszterci Szent István Gimnázium

A nagy hagyományokkal rendelkező gimnázium a jezsuiták és a pálosok után 1813-tól került a ciszterci rend tulajdonába. Ide járt Vörösmarty Mihály, Ybl Miklós, Semmelweis Ignác és Wekerle Sándor is. Az államszocializmus idején történt államosítását követően a József Attila Gimnázium működött itt, 1992 óta azonban ismét a rend fenntartásában működik egy nyolc, illetve négy évfolyamos iskola. Az intézmény nemrég Orosz Ágoston igazgató és Brückner Ákos Előd O. Cist., a Ciszterci Nagyboldogasszony-templom plébánosa, a gimnázium
spirituális igazgatója vezetésével Tehetséges szülő – tehetséges gyerek címmel indított programot.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Július utolsó hétvégéjén a Minősített Európai Fesztivál címmel kitüntetett, nemzetközivé nőtt Középkori Forgatagon ismét benépesül a vár és a szomszédságában található hatalmas aréna, a Lovagi Tornák Tere.