EUR: 325,25 Ft
CHF: 294,90 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Külföld

A lengyel-magyar barátság napjára utal az egyik lengyelországi utca neve

A lengyel-magyar barátság napjára, március 23-ra utal ezentúl az észak-lengyelországi Sopotban már korábban is létező utca neve, mely azonban eddig a Vörös Hadseregnek a városba való bevonulásához kötődött – döntött hétfőn a városi önkormányzat.

A sopoti Március 23. utca neve eredetileg onnan eredt, hogy 1945-ben ezen a napon vonult be Sopotba a Vörös Hadsereg. Az utca nevét most azért kapcsolják más eseményhez, mert Lengyelországban tavaly tavasztól olyan törvény van érvényben, amelynek értelmében változtatni kell a lengyelországi köztereken az olyan elnevezéseken, amelyek a kommunista korszakot idézik.


Az utca átnevezését a helyi lakosok az ezzel járó adminisztratív nehézségek miatt ellenezték. Javasolták viszont, hogy az önkormányzat változtasson az elnevezés indoklásán úgy, hogy ezt a hagyományosan az év ugyanezen napján ünnepelt magyar-lengyel barátság napjával hozzák kapcsolatba. Az új indoklást a sopoti önkormányzat hétfőn jóváhagyta – közölte a PAP hírügynökség.

Március 23-át a magyar és a lengyel parlament 2007-ben kölcsönösen a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. Azóta ezt a napot évente megünneplik, felváltva a két országban.

Kapcsolódó Cikkek