2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Külföld

A német legfőbb ügyészség nyomoz a hamburgi késes támadó ügyében

A szélsőséges iszlamista háttérre utaló jelek miatt magához vonta a németországi Hamburgban a múlt hét végén történt késes támadás feltárására indított nyomozást hétfőn a szövetségi legfőbb ügyészség.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében eljáró nyomozóhatóság közleménye szerint az Ahmad A. néven azonosított palesztin gyanúsított minden bizonnyal radikális iszlamista.


Valószínűleg nem az Iszlám Állam vagy más terrorista szervezet tagjaként követte el a támadást, és nem volt kapcsolatban terrorszervezettel közvetlenül a támadás előtt és a támadás alatt, de saját elmondása szerint már régóta foglalkozott a muzulmán vallás szélsőséges irányzataival, és két nappal a támadás előtt elhatározta, hogy áttér a dzsihadista – iszlám terrorista – “életformára”.

Pénteken, a támadás napján pedig úgy döntött, hogy merényletet hajt végre, és abban reménykedett, hogy így “mártírként” fejezi be életét – áll a legfőbb ügyészség közleményében.


A hatóságok korábbi tájékoztatása alapján Ahmad A. péntek délután Hamburg Barmbek nevű városrészében belépett egy szupermarketbe, levett a polcról egy nagyjából 20 centiméteres pengéjű konyhakést, kibontotta csomagolásából és vérengzésbe kezdett. Egy embert megölt, hét embert megsebesített.

A 26 éves férfit járókelők ártalmatlanították az üzlet közelében, végül civil ruhás rendőrök őrizetbe vették. Emberöléssel, ötrendbeli emberölési kísérlettel és súlyos testi sértéssel gyanúsítják.

A palesztin férfi elutasított menedékkérő, el is akarta hagyni az országot, mégsem tudták hazatoloncolni, mert nem voltak papírjai. Ügye ismét beindította a vitát arról, hogy miként kell eljárni az elutasított és az ország elhagyására kötelezett menedékkérőkkel szemben.

A jobbközép, kormányzó CDU egyik vezető belbiztonsági szakpolitikusa, Wolfgang Bosbach szerint a problémát a gyökerénél kell kezelni, vagyis csak az érvényes iratokkal rendelkező menedékkérőket kellene beengedni. “Tudnunk kell, hogy ki jön az országunkba” – mondta Bosbach a Bild című lapnak. Az ujjlenyomat rögzítése nem helyettesítheti az útlevél bemutatását – tette hozzá, utalva arra, hogy a menedékkérők nagy része iratok nélkül jelentkezik belépésre, és a határigazgatást végző szövetségi rendőrség az ujjlenyomat rögzítése után beengedi őket.

A városi és települési önkormányzatok szövetsége (DStGB) szerint csak úgy lehet fenntartani a védelemre szoruló menekültek iránti gondoskodás társadalmi elfogadottságát, ha a védelemre nem szoruló, elutasított menedékkérőket következetesen eltávolítják az országból. Amennyiben nem távoznak önként, akkor kitoloncolásukig szövetségi vagy tartományi fenntartású intézményekbe kell áthelyezni őket, hogy ne a védelemre jogosult emberekkel és a német lakossággal éljenek együtt – mondta a Berliner Zeitung című lapnak Gerd Landsberg, a DStGB elnöke.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Csíplek

  A nap képe: Csíplek

  Elképesztő látványban lehetett részük Anglia partjainál azoknak a búvároknak, akik egy gigantikus medúza mellett úszhattak. Az ember nagyságú állat mellett úszó kutatók bevallása szerint megrázó, de ugyanakkor csodálatos érzés volt karnyújtásnyira úszni a veszélyes élőlénytől, amely akár komoly sérüléseket is okozhatott volna csípésével.

 • Milliókat ért a Titanic-relikvia

  Milliókat ért a Titanic-relikvia

  Egy titokzatos műgyűjtő vágya vált valóra azzal, hogy egy, a Titanichoz köthető relikviával bővült gyűjteménye. A brit licitáló, aki egy barátja nevében vett részt az árverésen, a hajó egyik túlélőjének világító sétabotját szerezte meg 62 500 dollárért (18,1 millió forint) egy Rhode Island-i aukción.

 • Boris Johnson az új brit miniszterelnök

  Boris Johnson az új brit miniszterelnök

  A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé.