EUR: 344,43 Ft
CHF: 321,97 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Külföld

Senki sem érdekelt az észak-koreai helyzet megváltoztatásában

Matura Tamás külpolitikai szakértő szerint sem az amerikaiaknak, sem az oroszoknak, sem a kínaiaknak, sem Japánnak, sem a két Koreának nem érdeke, hogy megváltozzon a jelenlegi helyzet a Koreai-félszigeten.

A szakember az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta, minden félnek a mostani helyzet a kényelmes, az Egyesült Államoknak azonban hosszútávon hozzá kell szoknia ahhoz, hogy az észak-koreai diktatúra nukleáris hatalom lesz.


Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a rezsim a saját jövőjét a nukleáris csapásra képes interkontinentális ballisztikus rakétákban látja, ezzel tudja magát bebiztosítani, és a fejlesztésnek mindent alárendel. Hozzátette: nem látni, hogy mi lehet az, amit Donald Trump ajánlani tudna ezért a százszázalékos biztonságért cserébe.

Az amerikai elnökkel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem vált be a szankciós politika, és nem meglepő, hogy nem segített Trump keményebb fellépése az ügyben. Ezekre ugyanis rendre egy rakétaindítás volt a válasz, legutóbb kedden, amikor Hokkaidó fölött repült el egy rakéta. Az viszont nem tisztázott, hogy ez válasz a dél-koreai-japán-amerikai hadgyakorlatokra vagy csak próba, amelyet a leginkább konfliktuskerülő megoldásként irányítottak úgy, hogy Japántól keletre csapódjon be.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek