2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb Szeged

A szegedi szépkorúak is újra munkába állnának

Az Országgyűlés júniusban fogadta el a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozását megalapozó törvényt, augusztustól pedig megkezdték működésüket az új szerveződések. A szegedi szépkorúak részéről komoly érdeklődés mutatkozik az ígéretes kormányzati kezdeményezés iránt.

Megbízói oldalról az iskolaszövetkezetek mintájára épül fel a rendszer. A szakképesítést igénylő munkáktól kezdve a könnyű fizikai munkákig válogathatnak a lehetőségek közül az újra dolgozni vágyók.


Molnár Józsefné Terike, a szegedi L.É.T. Egyesület nyugdíjasklubjainak vezetője szerint munkahelyenként változó az igény az idősebb korban lévő, de gyakorlott munkaerő iránt. Egyes helyeken kifejezetten nagyra becsülik őket, máshol inkább a fiatalabb generációknak engednének teret a kibontakozásra.

– A nyugdíjasok újrafoglalkoztatása több szempontból is hasznos lehet. Az újonnan felvett, még hozzá nem értő munkavállalókat be tudják tanítani a szépkorúak. A nyugdíj melletti pluszjövedelemforrás még komfortosabbá teheti az életüket. Nem elhanyagolható az sem, hogy az idős emberek a társadalom szerves részét képezik. Ennek megfelelően fontos az is, hogy hasznosnak érezzék magukat ebben a rendszerben. Mindezt lehetővé teszi, ha a végzettségüknek, a képességeiknek és a tehetségüknek megfelelő munkát tudnak végezni – tette hozzá.


A munka törvénykönyvében meghatározott minimálbér a legkisebb összeg, amit a nyugdíjasok megkereshetnek, felső határ egyelőre nincs. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjazása mellett a foglalkoztatott megkeresheti azt az összeget is, amit aktív éveiben. A nyugdíjasoknak ráadásul a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel, és a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják.

Már válogathatnak

A Magyar Idők a napokban arról írt, hogy Déli, Keleti, Északi és Pesti Szomszédok néven már minden régióban elérhetők az első, országos lefedettségű hálózat szövetkezetei. Az érintettek válogathatnak a nyugdíjasoknak szánt munkalehetőségek közül az országos Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet internetes oldalán, de áruházakban, bevásárlóközpontokban, szórólapokon keresztül is hirdetik majd az időseknek szóló állásokat.

– A szervezethez bárki csatlakozhat, azzal a kikötéssel, hogy a tagok minimum 90 százaléka nyugdíjas. Jelképes összegű vagyoni hozzájárulást kell fizetni – nyilatkozta Molnár Józsefné Terike. A szegedi L.É.T Egyesület a munkáltatók igényéhez igazítaná a szövetkezet működését. A munkaerő megfelelő helyekre történő kiközvetítésében bíznak, hiszen nyugdíjasaik részéről nagyfokú az érdeklődés.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.