EUR: 311,56 Ft
CHF: 270,68 Ft
2017. október 10., kedd
Gedeon

Egyéb Szeged

A szegedi szépkorúak is újra munkába állnának

Az Országgyűlés júniusban fogadta el a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozását megalapozó törvényt, augusztustól pedig megkezdték működésüket az új szerveződések. A szegedi szépkorúak részéről komoly érdeklődés mutatkozik az ígéretes kormányzati kezdeményezés iránt.

Megbízói oldalról az iskolaszövetkezetek mintájára épül fel a rendszer. A szakképesítést igénylő munkáktól kezdve a könnyű fizikai munkákig válogathatnak a lehetőségek közül az újra dolgozni vágyók.

Molnár Józsefné Terike, a szegedi L.É.T. Egyesület nyugdíjasklubjainak vezetője szerint munkahelyenként változó az igény az idősebb korban lévő, de gyakorlott munkaerő iránt. Egyes helyeken kifejezetten nagyra becsülik őket, máshol inkább a fiatalabb generációknak engednének teret a kibontakozásra.

– A nyugdíjasok újrafoglalkoztatása több szempontból is hasznos lehet. Az újonnan felvett, még hozzá nem értő munkavállalókat be tudják tanítani a szépkorúak. A nyugdíj melletti pluszjövedelemforrás még komfortosabbá teheti az életüket. Nem elhanyagolható az sem, hogy az idős emberek a társadalom szerves részét képezik. Ennek megfelelően fontos az is, hogy hasznosnak érezzék magukat ebben a rendszerben. Mindezt lehetővé teszi, ha a végzettségüknek, a képességeiknek és a tehetségüknek megfelelő munkát tudnak végezni – tette hozzá.

A munka törvénykönyvében meghatározott minimálbér a legkisebb összeg, amit a nyugdíjasok megkereshetnek, felső határ egyelőre nincs. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjazása mellett a foglalkoztatott megkeresheti azt az összeget is, amit aktív éveiben. A nyugdíjasoknak ráadásul a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel, és a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják.

Már válogathatnak

A Magyar Idők a napokban arról írt, hogy Déli, Keleti, Északi és Pesti Szomszédok néven már minden régióban elérhetők az első, országos lefedettségű hálózat szövetkezetei. Az érintettek válogathatnak a nyugdíjasoknak szánt munkalehetőségek közül az országos Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet internetes oldalán, de áruházakban, bevásárlóközpontokban, szórólapokon keresztül is hirdetik majd az időseknek szóló állásokat.

– A szervezethez bárki csatlakozhat, azzal a kikötéssel, hogy a tagok minimum 90 százaléka nyugdíjas. Jelképes összegű vagyoni hozzájárulást kell fizetni – nyilatkozta Molnár Józsefné Terike. A szegedi L.É.T Egyesület a munkáltatók igényéhez igazítaná a szövetkezet működését. A munkaerő megfelelő helyekre történő kiközvetítésében bíznak, hiszen nyugdíjasaik részéről nagyfokú az érdeklődés.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Oldalára borult egy autóbusz Tótkomlósnál, sok a sérült!

  Oldalára borult egy autóbusz Tótkomlósnál, sok a sérült!

  Három súlyos sérültje van a Tótkomlós és Kaszaper között péntek reggel történt buszbalesetnek, amelynek során az oldalára borult a jármű – tájékoztatott az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa az M1 aktuális csatornán.

 • Új óvoda épül Vértesszőlősön

  Új óvoda épül Vértesszőlősön

  Vértesszőlősön az önkormányzat megkezdte egy új óvoda építését, ahol 125 gyermeket nevelhetnek korszerű körülmények között – mondta el a polgármester az MTI-nek.

 • Elítélték adócsalás miatt James Bondot

  Elítélték adócsalás miatt James Bondot

  Kétéves felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki csütörtökön egy német bíróság Werner Maussra, a helyi sajtóban “német James Bondként” emlegetett egykori titkos ügynökre 14 millió eurós adócsalás miatt.

 • Fidesz: Nem asszisztálunk a szocialisták válságához

  Fidesz: Nem asszisztálunk a szocialisták válságához

  A Fidesz-frakció az Országgyűlés költségvetési bizottságának csütörtöki ülésén nem kíván asszisztálni “a reménytelen helyzetben lévő szocialista képviselők kétségbeesett kísérletéhez”, hogy eltereljék a figyelmet pártjuk újabb komikus válságáról – közölte a nagyobbik kormánypárt az MTI-vel.