2019. január 24., csütörtök
Timót

Belföld

A terrorista Abdeslam kapcsolatait kutatják Magyarországon

Francia kérésre tovább vizsgálják a magyar hatóságok a terrorista Salah Abdeslam magyarországi kapcsolatrendszerét – írja a hétfői Magyar Idők. Mindenkit megpróbálnak azonosítani, akivel csak egyszer is kapcsolatba került a Belgiumban élt, francia születésű férfi.

Abdeslam a 2015-ös migránshullámmal Magyarországra érkező, az Iszlám Állam Szíriában kiképzett terroristái közül tizenhármat bizonyítottan Nyugat-Európába szállított, ahol három terrortámadásban vettek részt, és az útvonalat feltérképező algériai Bilal C., a belga Ayoub El Khazzani, valamint Abdeslam kivételével valamennyien életüket vesztették. Abdeslam és társai jelenleg vizsgálati fogságban vannak.


Az Abdeslam-terrorcsoport mind a tizennégy tagja részt vett a 2015. november 13-án Párizsban, illetve a 2016. március 22-én Brüsszelben elkövetett terrorcselekmények előkészületeiben és elkövetésében – írja a Magyar Idők.

A belga férfi két éve háromszor jött hazánkba. Első alkalommal néhány napot a Keleti pályaudvar közelében, egy migránsokat segítő szervezet aktivistájának a lakásában töltött. Akikért jött, azok Kelebiánál léptek Magyarországra. A magyar feltöltőkártyás mobiltelefonjaikat Kiskőrösön egy számukra tolmácsoló, ám a hivatalos tolmácslistában nem szereplő férfi vásárolta nekik.


Abdeslam 2015 szeptember elején érkezett ismét a Keleti pályaudvarhoz, akkor is egy migránssegítő aktivista szállásolta el őt saját lakásában. Az általa akkor kiszállított két terroristánál – akik az illegális bevándorlók között érkeztek Szíriából – ugyancsak volt magyar telefon, azon tartották a kapcsolatot Abdeslammal, aki minden egyes fuvarjánál új telefonszámot használt.

2015. szeptember 17-én a három bataclani merénylőt vitte magával Budapestről. Ők szintén a migránsokkal érkeztek a Keleti pályaudvarhoz. A terroristák néhány napra egy zuglói szállodában húzták meg magukat. Abdeslam belgiumi bűntársa 2015. szeptember 16-án ezer eurót utalt át a Western Union pénzátutalási rendszeren, a pénzt Omar Mostefai vette fel hamis okmány felhasználásával a Keleti pályaudvar közelében, a pénzfelvételben egy segélyszervezet aktivistája segített. Abdeslam indulás előtt a Rákóczi úton egy szállodában lakott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Századvég: Ellenőrizzék a nemzetek az EB-t

  Századvég: Ellenőrizzék a nemzetek az EB-t

  A közelmúltban az EU-t irányító Európai Bizottság rendkívüli  gondot fordított a tagállami költések ellenőrzésére, de hogy maga a Bizottság mire költi a tagállami befizetéseket, az a tagállamok számára egyáltalán nem transzparens. Ezért a Századvég Alapítvány kidolgozott egy javaslatot, amelynek célja egy uniós hivatal felállítása, amely valamennyi intézményi kiadás pénzügyi ellenőrzését végezné, hogy így biztosítsák: a Bizottság valóban az európai emberek javát szolgáló intézkedésekre költse a közös EU-s vagyont, ne ellentétes célokat szolgáló magánszemélyek és szervezetek kifizetőhelyeként működjön.

 • Brutális szkinhedvezér volt Sneider

  Brutális szkinhedvezér volt Sneider

  Újabb részletek láttak napvilágot abból a büntetőügyből, amely során a Jobbik mostani elnöke, Sneider Tamás a rendszerváltás idején szkinhed társaival agyba-főbe vert egy cigányembert és amiért 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

 • Sikeres volt a nemzeti konzultáció

  Sikeres volt a nemzeti konzultáció

  A közelmúlt legsikeresebb nemzeti konzultációja zajlott 2017 év végén, a családok védelméről  szóló kérdőívet ugyanis 1,4 millióan töltötték ki, és minden kérdésnél 90 százalék fölötti volt az igen válaszok aránya.

 • Angyalkák a földön

  Angyalkák a földön

  Gondolta volna a fene, hogy a Magyar Kultúra Napja kapcsán angyalkák lepik el Rákosmentét.