EUR: 325,35 Ft
CHF: 293,58 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Veszprém

A térséget is dicséret illeti

Mádl Ferencről, a község szülöttéről és a régió jövőjéről is beszélgettek a múlt héten megrendezett Bándi Estéken.

A politikus az egykori köztársasági elnökről való első emlékeinek felidézésekor elmondta: diákévei alatt Mádl Ferencet, a volt jogoktatót már az ELTE-n is csak a legnagyobbakkal emlegették együtt. – Számomra mindig olyan ember volt, aki az oktatás, az egyetem és az értelmiségi lét lényegét minden egyes találkozásunkkor képviselte.


Az uniós biztos az Utas és Holdvilág tulajdonosával, Molnár Sándorral beszélgetett. Fotók : Gesztesi Ákos

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy a tanítóknak óriási felelősségük van a következő generációk nevelésében. Mióta Európa-szerte válságban vannak a családok, az oktatókra olyan felelősség hárul, amelynek nem tudnak megfelelni. Az elmúlt három év terrorcselekményei kapcsán készült kutatások is bebizonyították, hogy az erőszakos cselekedeteket olyan migránshátterű szülők gyermekei követték el, akik csonka családokból származnak. Ezek a fiatalok végigjárták az adott ország oktatási vertikumát, mégis szembefordultak a társadalommal. Olyan távoli terrorszervezetekhez fordultak, amelyekről úgy gondolták, hogy megfelelő értékeket adhatnak számukra. – A valódi értékeket az ember a családtól tudja megtanulni, de a tanárok közül is csak olyan adhatja át a megfelelő viselkedésmintákat, aki maga is képviseli és sugározza magából a mértékletességet, az arányosságot, a türelmet és a polgár létet. Mádl Ferenc pedig ilyen ember volt – mutatott rá az uniós biztos.

A kép bal szélén Mádl Dalma, Mádl Ferenc özvegye, mellette Ovádi Péter, veszprémi önkormányzati képviselő

A Balaton-felvidék világörökség részévé nyilvánításával kapcsolatban Navracsics úgy fogalmazott, hogy jó és népszerű ötletnek tartja, de nem biztos, hogy jól járnánk azzal, ha az UNESCO annak nyilvánítaná a régiót. Szerinte onnantól olyan fenntartási kötelezettségekkel kellene számolni, amelyekkel egy idő után „többe kerülne a leves, mint a hús”. A politikus szerint ma már vannak olyan területek, amelyek szívesen elhagynák ezt a titulust.


Bánd és környékéről szólva kiemelte: az utóbbi években tisztán látszik, hogy az emberek figyelme rohamosan fordul a gasztronómia, a falusi és a természetes élet felé, amivel a térség méltán vívta ki Európa figyelmét. Veszprémnek a balatoni régióval való összefogása a 2023-as Európa kulturális fővárosa címért pedig olyan példa lehet, amely megmutatja, hogyan lehet felvállalni a térségszervező szerepét – fejezte be gondolatait Navracsics Tibor.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.