2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Egyéb Zalaegerszeg

A vér semmivel sem pótolható!

Dr. Baracskai Józsefné, a Magyar Vöröskereszt Zalaegerszegi Szervezetének igazgatója szerint azért fontos a véradás, mert a vér olyan emberi szövet, amelyet csak ember adhat embertársának, és az egészségügy e nélkül lebénulna, nem tudna gyógyítani. Már gyermekkorban tudatosítani kellene a véradás fontosságát!

– Miért pont retró véradó hét az elnevezés?


– A Vöröskereszt a világháború óta szervezi a térítésmentes önkéntes véradást. (A Vöröskereszt magyar szervezetének alakuló közgyűlését 1881-ben  hívták össze Esztergomban.) Régen ez úgy működött, hogy lazíthattak a munkahelyeken, a sorkatona eltávozást kapott érte, nagy népünnep volt a településeken, összejött a falu apraja-nagyja, sütöttek, főztek, minden volt, ami szem-szájnak ingere. Ahogy felgyorsult az életünk, a világ, elrohannak mellettünk ez események, mi meg az események előtt rohanunk, megváltozott és leegyszerűsödött a folyamat. Már nem virslit és sört kapnak, hanem beváltható bónt, meg van szabva, hogy hány vérvétel lehet egy óra alatt, hány órát lehet kiszállásos véradáson eltölteni. A retró héten a régi, kedves véradóinknak is szerettünk volna kedveskedni, sörrel, virslivel, lehetőséget adni, hogy a helyszínen elfogyasszák, legyen idejük beszélgetni, találkozni egymással. Mindemellett az ifjúságnak és a most hozzánk csatlakozóknak is szerettük volna megmutatni a régi időkből egy kis szeletet. Régen külön elismerést kaptak az osztályok, ifjúsági egyesületek, ha megjelentek a véradáson vagy csak segítettek a szervezésben. Nagyon fontos a közösségek meggyőző ereje! Van olyan véradónk, aki saját érintettsége során – egy családtagjával történt baleset után – szembesült vele, hogy mit jelent a vér, és azóta rendszeres véradónk.

Minden donortól 4 és fél deciliter vért vesznek
Fotó: Inhof András

– Mekkora vérhiány van ma hazánkban?


– Vérhiányról nem beszélnék, mert Magyarországon az átlagos véradóegység-szám 400-450 ezer körül van, ami nem azt jelenti, hogy ennyi fő, hanem hogy ennyi a véradás. A véradások 90 százalékát a Vöröskereszt szervezi, de több helyen az országban már a vérellátó szolgálat is bekapcsolódott. Azt gondolom, nem is a vérhiánnyal van probléma – azzal összefüggésben is, hogy csökken a véradók száma –, hanem az egyenletességgel. Hiszen a műtétekhez megfelelő mennyiségű vérnek folyamatosan rendelkezésre kell állnia. Zala megyében hetente 230-240 egység vérre van szükség az ellátáshoz, ami körülbelül havi ezer egységet jelent, éves szinten pedig 12 500- 12 700-at. A nagykönyvben leírtak szerint ennek így kellene egyenletesnek lennie, de ez nem biztos, hogy mindig megvalósul, mert emberek vagyunk, és nagyon sok a befolyásoló tényező: betegség, nyár, meleg, szabadságolás, utazás. Kánikulában az emberek lustábbak, kényelmesebbek, nem az jut eszükbe, hogy menjenek vért adni, inkább a strandolás. Pedig odafigyelünk arra, hogy megfelelő hőmérséklet legyen véradás közben a helyiségben. Ezért volt szükség a retró véradásra is, hogy megmozgassuk az embereket, és ezeket a folyamatosságban meglévő „lyukakat” megpróbáljuk kitölteni.

– Mely vércsoportok a legritkábbak?

– Ez eléggé szakmai kérdés, szervezőként azt tudom mondani, hogy az Rh-negatívak. Érdekes, hogy az országban a vércsoportok megjelenésének számszerűsége nagyon eltérő. Például az Alföldön és a Dunántúlon eltérő arányban vannak Rh-pozitívak és -negatívak.

– Ki adhat vért?

– Mindenki, aki a 18. évét betöltötte, egészen 65 éves korig, 50 kilónál súlyosabb, aki egészséges és annak is érzi magát, nem szed olyan gyógyszert, amely a véradásban gátolja (antibiotikum, speciális gyógyszerek). Sokan tévesen azt hiszik, hogy testékszer és tetoválás miatt nem lehet vért adni, ez nem igaz, csak el kell telnie fél év türelmi időnek a felvarrás, illetve a behelyezés után. Pedig nagyon fontos lenne, hogy minél több fiatal jöjjön, segítsen, mert az idősebb korosztály, a régi rendszeres véradóink lassan kiöregszenek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Július utolsó hétvégéjén a Minősített Európai Fesztivál címmel kitüntetett, nemzetközivé nőtt Középkori Forgatagon ismét benépesül a vár és a szomszédságában található hatalmas aréna, a Lovagi Tornák Tere.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.