EUR: 325,48 Ft
CHF: 294,18 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

A világon először született óriáspanda vadon és fogságban élő szülőktől

Megszületett az első olyan óriáspanda-kölyök a világon, amelynek anyja fogságban, apja vadon élő állat – jelentette be kedden a csengtui Óriáspanda-tenyésztő Kutatóközpont (CRBGPB).

A kölyök születése annak a 2016 végén kezdődött kísérletnek a sikerét jelenti, amelyben a központ munkatársai fogságban élő óriáspandákat ideiglenesen kiengednek a vadonba, hogy ott pározzanak, és ezzel kiszélesítsék a fogságban lévő állomány genetikai sokszínűségét – mondta Csan Cse-csung, a központ illetékese.


A 15 éves nőstény Cao Cao hétfőn hozta világra kicsinyét a központ egyik képzési bázisán Hetaopingban. A kölyök 216 gramm súlyú, ami jóval több mint az átlagos 150 gramm. A szakemberek az újszülött kölyök igen nagy súlyát annak tulajdonítják, hogy anyjának a vemhesség idején nagyon jó volt az étvágya.

Cao Caót helyzetmeghatározóval és más műszerekkel felszerelt nyakörvvel látták el, amikor március elsején kiengedték a vadonba, ahol mintegy két hónapig élt. Az eszközök március 11-én jelezték, hogy Cao Cao tüzel, március 23-án pedig azt, hogy egy vadon élő hímmel párzott.

Cao Cao maga is vadon született, de a központ munkatársai megmentették őt, amikor kétéves volt. Már hat kölyöknek adott életet fogságban, köztük két ikerpárnak.

Az elmúlt hét évet a képzőközpontban töltötte, ahol félig vadonbeli állapotok uralkodnak, és bizonyította, hogy képes megélni a vadonban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tele volt drogokkal a magyarokat letaroló BMW-s szervezete

    Tele volt drogokkal a magyarokat letaroló BMW-s szervezete

    Többféle kábítószert is fogyasztott a baleset előtt az a sofőr, aki múlt csütörtökön lassítás nélkül belehajtott egy magyar rendszámú autóba Horvátországban, az A4-es autópálya Sveta Helena-i fizetőkapujánál, és súlyos sérüléseket okozott a magyar származású családnak – közölte a Jutarnji List című zágrábi napilap az internetes oldalán kedden.

  • Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentéséért

    Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentéséért

    Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter Strasbourgban kedden.