EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Egyéb Szekszárd

Avarok a téglagyárban

Augusztusban a hónap műtárgya a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban található avar kori poncolt karperec, amelynek lelőhelye a Szekszárd-Csatári téglagyár.

Szekszárd belterületén több helyen is megtalálható a népvándorlás kori avarok temetője. Az ipari parkban előkerült, nagy kiterjedésű lelőhely után még utcát is elneveztek róluk. Kevésbé ismert, hogy avar temetők a Csatári-völgyben is találhatók, többek között a téglagyár területéről is.


Csalogovics József 1936-ban a téglagyár feletti lévő dombon két avar kori sírt tárt fel. Radnóti Aladár 1949-ben leletmentést végzett, később, 1954-ben Mészáros Gyula ásatást is folytatott és 14 avar kori temetkezést tárt fel, 1960-ban Kolba Judit pedig még további 15 sírt.

Mészáros Gyula ásatásának a X. sírjából került elő egy poncolt díszítésű – az ötvöstárgyak felületét ismétlődő motívumokkal díszítő eljárás – karperecpár, amely az augusztus hónap műtárgya. Ennek a tárgynak a különlegessége abban rejlik, hogy keletkezése bizonyosan a IX. századra tehető.


Középen a karperec kinagyított részlete
Forrás: wmmm.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.