2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Szombathely

Az életünk egy zarándokút

A zarándoklás egy nagy ajándék, amelynek során az ember az egész életét máshogy kezdi látni – mondta Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen felidézte személyes élményeit és felhívta a figyelmet a közelgő Mária úti zarándoklatra.

– Tizenhét évesen gyalog megtettem a Krakkó–Czestochowa utat, ez volt életem első zarándokútja, és – ha mondhatom így – rögtön meg is fertőződtem. Fiatalok ezrei mentek énekelve, imádkozva, úgy éreztem, az egész lengyel nép szíve együtt dobbant ezekben a napokban. Szinte megelevenedtek az utak, mint az ütőerek, és közben láttam ennek a hatalmas lelki hasznát is – fogalmazott Székely János megyéspüspök.


Székely János megyéspüspök szerint az egész emberi élet egy zarándokút Fotó: CSG

Hozzátette: az egész emberi élet a fogantatásunktól az öröklét kapujáig olyan, mint egy út, egy nagy zarándokút, amelynek a fő programja, hogy megtanuljunk szeretni, az életünket odaadni. A zarándoklás abban segít, hogy az ember tisztábban lásson, hogy a város zajából, zűrzavarából kiszakadva magába engedje a természet gyönyörűséget, szépségét. – Először a tüdőnk telik meg tiszta levegővel, utána a szívünk kegyelemmel. A zarándoklás tehát egy nagy ajándék, amelynek során az ember az egész életét máshogy kezdi látni – hangsúlyozta.

A Mária út egy különleges híd Közép-Európában Fotó: CSG(archiv)

A Mária út egy különleges híd is Közép-Európában, amely összeköti a szétszakadt nemzetrészeket. Ahogy Böjte Csaba mondta: nemcsak a határon túli magyar testvéreinknek tragédia Trianon, hanem mi, az anyaországban maradottak is megcsonkított állapotban élünk. – Kicsit olyan ez, mintha a testnek elszorítanák a vérkeringését a végtagjainál, és amikor újra találkozunk, a vér elkezd újra szabadon áramolni – tette hozzá. – Szeretnénk, ha a Mária út híd lenne a Kárpát-medence népei között is. A sorsunk, a múltunk, a közös hitünk millió szállal összeköt bennünket. Jó lenne, ha megértenénk, hogy csak együtt tudunk boldogulni, és a történelmünknek a fájdalmait valahogyan le tudnánk tenni a teremtő Isten elé, új lapokat tudnánk kezdeni. Ennek is számtalan csodáját átéljük a zarándoklat folyamán – hangsúlyozta a megyéspüspök.


A Mária út ötlete 12 évvel ezelőtt a Mária Út Egyesület jelenlegi elnökének, Szabó Tamásnak a fejéből pattant ki. Az alapgondolata az, hogy Közép-Európa Mária-kegyhelyeit zarándokutak hálózatával összekösse. Fő pontjai az ausztriai Mariazell, a lengyel Czestochowa, az erdélyi Csíksomlyó és a bosznia-hercegovinai Medugorje. Ezek közül az 1400 kilométeres Mariazell–Csíksomlyó útvonal van kész, amit ma már futva, kerékpárral és gyalog is járnak.

Idén a gyermekre várókért imádkoznak majd a Mária út szakaszain haladó zarándokok Fotó: CSG(archiv)

Augusztus 26-án immár negyedik alkalommal indulnak útra a zarándokok a Kárpát-medencében. Idén a gyermekre várókért imádkoznak a Mária út szakaszain haladó zarándokok. Aznap este Székely János megyéspüspök a Vas megyei Celldömölkön, az ország egyik legszebb barokk búcsújáró templomában ad hálaadó szentmisét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.