2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Szombathely

Az életünk egy zarándokút

A zarándoklás egy nagy ajándék, amelynek során az ember az egész életét máshogy kezdi látni – mondta Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen felidézte személyes élményeit és felhívta a figyelmet a közelgő Mária úti zarándoklatra.

– Tizenhét évesen gyalog megtettem a Krakkó–Czestochowa utat, ez volt életem első zarándokútja, és – ha mondhatom így – rögtön meg is fertőződtem. Fiatalok ezrei mentek énekelve, imádkozva, úgy éreztem, az egész lengyel nép szíve együtt dobbant ezekben a napokban. Szinte megelevenedtek az utak, mint az ütőerek, és közben láttam ennek a hatalmas lelki hasznát is – fogalmazott Székely János megyéspüspök.


Székely János megyéspüspök szerint az egész emberi élet egy zarándokút Fotó: CSG

Hozzátette: az egész emberi élet a fogantatásunktól az öröklét kapujáig olyan, mint egy út, egy nagy zarándokút, amelynek a fő programja, hogy megtanuljunk szeretni, az életünket odaadni. A zarándoklás abban segít, hogy az ember tisztábban lásson, hogy a város zajából, zűrzavarából kiszakadva magába engedje a természet gyönyörűséget, szépségét. – Először a tüdőnk telik meg tiszta levegővel, utána a szívünk kegyelemmel. A zarándoklás tehát egy nagy ajándék, amelynek során az ember az egész életét máshogy kezdi látni – hangsúlyozta.

A Mária út egy különleges híd Közép-Európában Fotó: CSG(archiv)

A Mária út egy különleges híd is Közép-Európában, amely összeköti a szétszakadt nemzetrészeket. Ahogy Böjte Csaba mondta: nemcsak a határon túli magyar testvéreinknek tragédia Trianon, hanem mi, az anyaországban maradottak is megcsonkított állapotban élünk. – Kicsit olyan ez, mintha a testnek elszorítanák a vérkeringését a végtagjainál, és amikor újra találkozunk, a vér elkezd újra szabadon áramolni – tette hozzá. – Szeretnénk, ha a Mária út híd lenne a Kárpát-medence népei között is. A sorsunk, a múltunk, a közös hitünk millió szállal összeköt bennünket. Jó lenne, ha megértenénk, hogy csak együtt tudunk boldogulni, és a történelmünknek a fájdalmait valahogyan le tudnánk tenni a teremtő Isten elé, új lapokat tudnánk kezdeni. Ennek is számtalan csodáját átéljük a zarándoklat folyamán – hangsúlyozta a megyéspüspök.


A Mária út ötlete 12 évvel ezelőtt a Mária Út Egyesület jelenlegi elnökének, Szabó Tamásnak a fejéből pattant ki. Az alapgondolata az, hogy Közép-Európa Mária-kegyhelyeit zarándokutak hálózatával összekösse. Fő pontjai az ausztriai Mariazell, a lengyel Czestochowa, az erdélyi Csíksomlyó és a bosznia-hercegovinai Medugorje. Ezek közül az 1400 kilométeres Mariazell–Csíksomlyó útvonal van kész, amit ma már futva, kerékpárral és gyalog is járnak.

Idén a gyermekre várókért imádkoznak majd a Mária út szakaszain haladó zarándokok Fotó: CSG(archiv)

Augusztus 26-án immár negyedik alkalommal indulnak útra a zarándokok a Kárpát-medencében. Idén a gyermekre várókért imádkoznak a Mária út szakaszain haladó zarándokok. Aznap este Székely János megyéspüspök a Vas megyei Celldömölkön, az ország egyik legszebb barokk búcsújáró templomában ad hálaadó szentmisét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.