2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb Szombathely

Az életünk egy zarándokút

A zarándoklás egy nagy ajándék, amelynek során az ember az egész életét máshogy kezdi látni – mondta Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen felidézte személyes élményeit és felhívta a figyelmet a közelgő Mária úti zarándoklatra.

– Tizenhét évesen gyalog megtettem a Krakkó–Czestochowa utat, ez volt életem első zarándokútja, és – ha mondhatom így – rögtön meg is fertőződtem. Fiatalok ezrei mentek énekelve, imádkozva, úgy éreztem, az egész lengyel nép szíve együtt dobbant ezekben a napokban. Szinte megelevenedtek az utak, mint az ütőerek, és közben láttam ennek a hatalmas lelki hasznát is – fogalmazott Székely János megyéspüspök.


Székely János megyéspüspök szerint az egész emberi élet egy zarándokút Fotó: CSG

Hozzátette: az egész emberi élet a fogantatásunktól az öröklét kapujáig olyan, mint egy út, egy nagy zarándokút, amelynek a fő programja, hogy megtanuljunk szeretni, az életünket odaadni. A zarándoklás abban segít, hogy az ember tisztábban lásson, hogy a város zajából, zűrzavarából kiszakadva magába engedje a természet gyönyörűséget, szépségét. – Először a tüdőnk telik meg tiszta levegővel, utána a szívünk kegyelemmel. A zarándoklás tehát egy nagy ajándék, amelynek során az ember az egész életét máshogy kezdi látni – hangsúlyozta.

A Mária út egy különleges híd Közép-Európában Fotó: CSG(archiv)

A Mária út egy különleges híd is Közép-Európában, amely összeköti a szétszakadt nemzetrészeket. Ahogy Böjte Csaba mondta: nemcsak a határon túli magyar testvéreinknek tragédia Trianon, hanem mi, az anyaországban maradottak is megcsonkított állapotban élünk. – Kicsit olyan ez, mintha a testnek elszorítanák a vérkeringését a végtagjainál, és amikor újra találkozunk, a vér elkezd újra szabadon áramolni – tette hozzá. – Szeretnénk, ha a Mária út híd lenne a Kárpát-medence népei között is. A sorsunk, a múltunk, a közös hitünk millió szállal összeköt bennünket. Jó lenne, ha megértenénk, hogy csak együtt tudunk boldogulni, és a történelmünknek a fájdalmait valahogyan le tudnánk tenni a teremtő Isten elé, új lapokat tudnánk kezdeni. Ennek is számtalan csodáját átéljük a zarándoklat folyamán – hangsúlyozta a megyéspüspök.


A Mária út ötlete 12 évvel ezelőtt a Mária Út Egyesület jelenlegi elnökének, Szabó Tamásnak a fejéből pattant ki. Az alapgondolata az, hogy Közép-Európa Mária-kegyhelyeit zarándokutak hálózatával összekösse. Fő pontjai az ausztriai Mariazell, a lengyel Czestochowa, az erdélyi Csíksomlyó és a bosznia-hercegovinai Medugorje. Ezek közül az 1400 kilométeres Mariazell–Csíksomlyó útvonal van kész, amit ma már futva, kerékpárral és gyalog is járnak.

Idén a gyermekre várókért imádkoznak majd a Mária út szakaszain haladó zarándokok Fotó: CSG(archiv)

Augusztus 26-án immár negyedik alkalommal indulnak útra a zarándokok a Kárpát-medencében. Idén a gyermekre várókért imádkoznak a Mária út szakaszain haladó zarándokok. Aznap este Székely János megyéspüspök a Vas megyei Celldömölkön, az ország egyik legszebb barokk búcsújáró templomában ad hálaadó szentmisét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.