EUR: 323,49 Ft
CHF: 291,31 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Szolnok

Az ezüst is szépen csillog, fiúk!

Újabb szép eredménnyel gazdagodott a magyar – és a szolnoki – vízilabdázás történelme, hiszen a hétvégén befejeződött budapesti vizes világbajnokság vízilabdatornáján ezüstérmet szerzett a magyar férfiválogatott. Köztük három Dózsa-pólóssal.

A sportág honi tradícióit ismerve sokan a második helyet egy kézlegyintéssel elintéznék, hiszen a kilenc olimpiai bajnoki cím után egy magyar szurkoló igényeit nem könnyű kielégítenie a mindenkori válogatottnak. Azonban lehet aranyérmet elbukni és ezüstérmet nyerni is, de azt hiszem, hogy a szombati döntőben inkább az utóbbi valósult meg.


Szépen csillog az ezüst a fiúk nyakában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az egész torna alatt áradoztak a sportolók a hazai drukkerekről, akik természetesen a maroknyi horvát szurkolót leszámítva zsúfolásig megtöltötték a Hajós Alfréd Sportuszodát. A lelátókon viszont hiába volt döntő fölényünk, a 0-4-es horvát vezetést látva némák voltak a sípok és a dudák, a piros-fehér-zöldre mázolt arcokra pedig a rémült döbbenet ült ki. A magyar legények az első nyolc percben nem tudtak betalálni, a délszláv ellenfelek pedig könnyű gólokkal borzolták Märcz Tamás szövetségi kapitány idegeit. Gyakorlatilag semmi nem jött be a nyitónegyedben, amit Varga Dénesék elterveztek. A következő másfél játékrész viszont rávilágított arra, hogy a magyar vízilabdázás miért van évtizedek óta a világ élvonalában. A mieink egyebek mellett Vámos Márton bombáival, valamint Török Béla meglepetésgóljával szépen lassan kiegyenlítették a mérkőzés erőviszonyait, nem is beszélve arról, hogy Nagy Viktor több alkalommal is elhinthette a horvát támadóknak: „nem ma”.

A lélektani fölényt azonban két gyors horvát gól rommá zúzta. Hosnyánszkyék emberfeletti küzdelem árán hozták fel 4-4-re az állást, és valószínűleg ez a heroikus csata kivett belőlük annyi erőt, hogy abból már nem maradt a fordításra. Most azonban nem az a forgatókönyv valósult meg, mint ami a szép emlékű barcelonai világbajnokság elődöntőjében, ahol a mérkőzés és a torna végén mi örülhettünk. Sajnos az az első negyedbeli 0-4 megbosszulta magát, a végeredmény 8-6 lett. A tisztes helytállás alapján kijelenthetjük: világbajnoki ezüstérmet NYERT a magyar válogatott saját közönsége előtt, ami ritkán adódó eredmény egy profi sportoló életében.


A szolnoki Nagy Viktor lett a vb legjobb kapusa (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

A szolnoki vízilabda kedvelői is büszkék lehetnek, hiszen három válogatott játékos is a Dózsa armadájának tagja: Nagy Viktor, aki a torna legjobb kapusa lett; a friss igazolás, Zalánki Gergő; valamint a vb-újonc center, Mezei Tamás. Bravó, fiúk!

Kapcsolódó Cikkek