EUR: 325,98 Ft
CHF: 296,72 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Kecskemét

Az Újvilágban is népszerűek Kodály művei

Az Amerikai Egyesült Államok Ohio államának fővárosában működő Columbus Children’s Choir 1987-ben alakult a Columbus Szimfonikus Zenekar javaslatára. A kórus dr. Sandra Mathias vezetése alatt 1996-ban vált önállóvá. A zenei közösség ernyője alatt öt kisebb kórus működik. Céljuk, hogy egyrészt a kisebbeket felkészítsék a rendszeres énekkari munkára, másrészt lehetőséget adjanak a tapasztaltabb énekeseknek nagyobb lélegzetű művek megtanulására,  bemutatására.

A Columbus Children’s Choir legkiválóbb énekeseiből alakított New World Singers az elmúlt 22 évben a legtekintélyesebb amerikai hangversenytermekben szerepelt – 2011-ben a Fehér Házban is koncerteztek – és felléptek már a világ legelismertebb kórusfesztiváljain is, valamint részt vettek több európai koncertturnén: énekeltek Németországban, Oroszországban, Olaszországban, Franciaországban, Kanadában, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovéniában is. A kórus 2018-ban is jön Európába, jelentkezésüket elfogadták az egyik legrangosabb spanyol nemzetközi fesztiválra, a 68. Internacional de Música y Danza de Granada rendezvényre.


A New World Singers nevű amerikai kórus előadásában négy Kodály-mű hangzott el

A Kodály Fesztiválon műsoruk első részében egyházi kompozíciók csendültek fel, majd Kecskemét szülöttje iránti tiszteletüket is jelezve előadásukban négy Kodály-mű – a 150. genfi zsoltár, az Ave Maria, az Esti dal és a Katalinka, szállj el – hangzott el. A folytatásban előbb XX. századi amerikai szerzők kórusait, míg az utolsó zenei blokkban könnyedebb dallamokat énekeltek.

A Jeanne Wohlgamuth vezette, 13–18 éves gyerekekből álló New World Singers inkább érett női kari hangzásra emlékeztető módon szólaltatta meg a műveket. A kórus tagjai karnagyuk legapróbb kézmozdulataira is bámulatos érzékenységgel reagáltak. A muzsika iránti szeretetük, elkötelezettségük elbűvölte a koncert hallgatóit, megérdemelten kaptak vastapsot a Barátok templomát teljesen megtöltő zeneszeretőktől.


 

Kapcsolódó Cikkek