EUR: 325,97 Ft
CHF: 294,31 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Miskolc

Barcikáról a vörös szőnyegre

Régi ismerős tért haza a napokban Amerikából. Az internet jóvoltából messziről is követhettük Hasulyó János (John) munkásságát, aki zsinórban „vadászta le” kamerájával a legnagyobb sztárokat.

Szép karriert ért el a borsodi filmes a tengerentúlon

Most sikerült beszélgetnünk is vele, az indulásra így emlékezett.


– ’89 óta dolgozom a médiában, Kazincbarcikán – és még 42 településen – tíz évig működött egy televízióm, ami a térség meghatározó médiuma volt. Még a mostani miniszterelnök is járt nálunk akkoriban! Egy idő után érlelődött bennem, hogy többet szeretnék elérni, hat éve kimentem Los Angelesbe forgatni egy dokumentumfilmet – ott élő magyarokról –, akkor döntöttem el, hogy nekem ide vissza kell jönnöm, és meg kell méretnem magamat a filmezés, televíziózás fellegvárában.

Kitüntetés Los Angeles megyétől

Lehetetlennek tűnt az érvényesülés, hiszen a kinti filmes akadémiák ontják magukból a jól képzett operatőröket. Az első két évben leginkább Magyarországra forgattam anyagokat, de kerestem a kapcsolatokat, már talán száz szakmai vacsorán is túl voltam, amikor egy producer felhívott, hogy Arnold Schwarzeneggerrel kellene forgatnom. Kiderült, hogy nem hülyéskedett, megcsináltam az anyagot, majd pár hét múlva jött a lehetőség, hogy gyerekkori kedvenc zenészemmel, a magyar származású Gene Simmonsszal is forgassak, ami nagyon jól sikerült – emlékezett vissza a televíziós szakember.


A kezdeti nehézségek után beindult a szekér, amiről János így számolt be a Lokálnak.

– Ez a két „kredit” elindított a pályán, most három amerikai producerrel dolgozom, akik kinti televízióknak eladják, amit forgatunk. Az utóbbi két évem nagyon felpörgött és nagy szakmai sikereket hozott. Emellett több magyar tv-társaságnak is dolgozom szabadúszóként, de forgattam már svájciaknak és a holland RTL-nek is.

Munka közben

Az elmúlt időszakban 160 világsztárt sikerült filmeznem, alapból operatőr vagyok, de ha úgy adódik, az interjút is meg tudom csinálni a kamera mögül. Ezért is keresnek sokan, mert egy személyben megoldom mindkét feladatot. Hogy néhány további nevet is említsek: Denzel Washington, John Travolta, Sylvester Stallone, Tom Cruise, George Clooney…

A cannes-i fesztiválon is forgattam, az Oscaron, Golden Globe-on és számtalan VIP-partin.  Szerencsére soha nem adtam föl az álmaimat, pedig sokáig tartott a kinti nehéz időszakom, a sikernek ára van és ezt elérni egy hosszú folyamat. Én a Miskolci Egyetem szociológia szakán végeztem, nemrég pedig kaptam egy e-mailt tőlük, hogy most indítanak egy sorozatot, amiben az ott végzettek szerepelnek, akik komoly eredményeket értek el, ebben én is sorra kerülök. Egyébként számomra az ott tanultak meghatározók a munkámban és sok köszönettel tartozom ezért – mondta Hasulyó János.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.