2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb Ózd

Bocsánatkérés mindkét oldalról

Engedély nélkül hangrögzítő eszközre vett, majd nyilvánosságra hozott magánbeszélgetés ügyében hozott merőben ellentétes ítéletet az első- és a másodfokú bíróság. Ebből a visszásságból aztán bocsánatkérések születtek a fideszes és jobbikos érintettek között.

A legutóbbi önkormányzati választás 2014-ben zajlott, amelynek kampányában sok minden elhangzott a politikai felek részéről. A Jobbik Magyarországért Mozgalom az Ózdra tervezett kétmilliárd forint értékű beruházást, a 13 hazai nemzetiségnek építendő kulturális központot keresztelte át cigánysátorrá, amivel azt is sejtetni engedte, hogy ez az építkezés esetleg még több cigány családot vonz Ózdra. Az érintettek között viszont az a szóbeszéd terjengett, hogy abban az esetben kevesebb segély jut a rászorulóknak.


Ezt a helyzetet próbálta megmagyarázni a Cipó városrészben Turiné Orosz Margit korábbi fideszes képviselő két személynek, ám arra nem számított, hogy a beszélgetést egyikük rögzíti a telefonjával, vélhetően megbízásból. A hangfelvétel – az érintett engedélye és beleegyezése nélkül – kikerült a közösségi oldalra, majd megjelent a jobbikos polgármesterjelölt oldalán is, így lehetett csámcsogni az elhangzottakon. Egyik beszélgetőpartnere úgy értesült, a Fidesz  pénzt osztogat, amit a képviselő megcáfolt és kifejtette: „hülyének néznek benneteket a szavazatért”.

Ez a titokban készült hangfelvétel volt az alapja a Jobbik bírósági indítványának, amit Turiné első fokon megnyert, mire a Jobbik fellebbezett, majd a Debreceni Ítélőtáblán elmarasztalta az exképviselőt, aki teljesítette az ítéletben foglaltakat.


„A Debreceni Ítélőtábla Pf.I20.240/2015/4. sz. ítéletének megfelelően sajnálkozásomat fejezem ki – az ítélet szerinti jogsértés tényének elismerése mellett – a 2014. október 12. napján tartott polgármester-választással összefüggésben tett, három személy magánbeszélgetéséről, titokban a hozzájárulásom nélkül hangfelvétellel rögzített kijelentésemmel kapcsolatban. – Turiné Orosz Margit”

Fotó Lokál (archív)
Turiné Orosz Margit (jobbról második) 2014-ig volt önkormányzati képviselő és nem érti, miért az ő arcával akar kampányolni a Jobbik

A magát győztesnek érző Jobbik ezt a levelet nyilvánosságra hozta, a jobbikos Janiczak Dávid pedig megosztotta a közösségi oldalon. A polgármester emellett gátlástalanul hazugozta le egykori ellenfelét. Csakhogy Turiné sem hagyta annyiban, az újabb bírósági perben már őt hozta ki nyertesnek a Debreceni Ítélőtábla, mivel az ítélet szerint Janiczak megsértette a levéltitok védelméhez fűződő személyiségi jogát, ami miatt a polgármesternek sajnálkozását kellett kifejeznie.

A korábbi önkormányzati képviselő ózdi polgárként érzi sértve magát a folyamatos támadások miatt. Janiczak furcsa bocsánatkérését újabb sértegetésként élte meg, holott szeretne már véget vetni az egész bolhacirkusznak, amit a város polgármestere vélhetően a politikai tortaszelet megtartásáért kreál.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.