EUR: 326,43 Ft
CHF: 289,40 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Belföld

Budapest a vizes vb nyertese

Budapest jelesre vizsgázott a vizes világbajnokságon – mondta Fürjes Balázs, a kiemelt beruházások kormánybiztosa a Magyar Időknek. Ráadásul a következő években további kiemelkedő jelentőségű világversenyek és rangos nemzetközi sportesemények lesznek a magyar fővárosban.

– A vb lezárulta után a Duna Aréna hatezer férőhelyes ideiglenes lelátóját leszereljük, már nem lesz szükség 12 ezer ülőhelyre. Jövőre junior-műúszóvilágbajnokság, 2019-ben junior-úszóvilágbajnokság lesz Budapesten, 2020-ban pedig az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a Duna Arénában, amely 2024-ben a rövid pályás vb-nek ad otthont – sorolta a kormánybiztos. – Az ideiglenes szerkezetekből semmi nem megy kárba, százszázalékos újrafelhasználást terveztünk: az elemeket a Hungexpo területére visszük, ahol P+R parkolóház épül a segítségükkel – mondta Fürjes Balázs, aki kiemelte, hogy befejezik a Dagály strandfürdő teljes felújítását, ami 2018 májusában nyílik meg a látogatók előtt, de a többi versenyhelyszínt már most használatba veheti a lakosság is.

Budapest, 2017. július 24.
Úszóverseny a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 24-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

– Elsőre meglepő lehet, ha azt mondom, hogy a világbajnokságot nem a világbajnokság miatt rendeztük. Kizárólag emiatt tilos lett volna belevágni. A vb előmozdított olyan beruházásokat, amelyekkel régóta adósak voltunk. Budapest szebb, jobb, élhetőbb város lett. Ami felépült, az itt marad: a Duna Arénát, a teljesen felújított Hajós Alfréd és a Császár-Komjádi uszodát a gyerekek úszásoktatására, a további versenyekre, szabadidős sportra is megnyitjuk – mondta a kormánybiztos, aki szerint a világbajnokság a tervezett költségnek csak a felébe került, a végösszeg az éves költségvetés negyed százaléka.


– Csak az a kiadás minősül a vb költségének, amelyik a rendezvény nélkül fel sem merül és a vb után nem hasznosul. Ezek: az ideiglenes, az esemény után elbontott eszközök, a szervezés és a megnyitó költségei. Ha így számolunk, a vb-hez szükséges befektetés évente az állami költségvetés 0,1 százalékát sem érte el, ami három év alatt összesen nagyjából 45-50 milliárd forint. Ez a befektetés jócskán megérte és bőségesen megtérül – mondta a kormánybiztos.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán-Fromager találkozó: a magyaroknak joguk van megvédeni a határaikat

    Orbán-Fromager találkozó: a magyaroknak joguk van megvédeni a határaikat

    A keresztényüldözésről és Európa hagyományos értékeinek megvédéséről volt szó Orbán Viktor miniszterelnök és Marc Fromager, a Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) franciaországi szervezete igazgatójának szerdai megbeszélésén a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

  • Van lehetőség az adócsökkentésre

    Van lehetőség az adócsökkentésre

    Újabb adócsökkentésre lát lehetőséget az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László a Magyar Nemzet szerdai számában olvasható interjúban arról beszélt: elsősorban a munkára rakódó közterhek lefaragása jöhetne szóba, a lépés ugyanis javítana az ország versenyképességén.