EUR: 336,91 Ft
CHF: 315,02 Ft
2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Egyéb Ózd

Conan és barbár Hangonyon, tökitóval

Ebben az évben is vidámságba torkollott a Hangonyi Hagyományőrző Nap és Tökfesztivál. A rendezvény – és ez nem sértés – „tökkelütött” emberekkel zajlott egész nap, olyanokkal, akik sohasem mondanak csütörtököt.

Idén is több száz embert sikerült mozgósítaniuk a Hangonyért Alapítvány tagjainak azért, hogy valódi közösségi nap valósulhasson meg a településen. A közösségépítő rendezvény minden évben egy tökös főzőversennyel kezdődik, amelyre idén nyolc csapat jelentkezett. Tökös lányok, tökös fiúk. Eközben a felső-hangonyi focipályát is megszállta nyolc tökös csapat, akik labdarúgó-tehetségükről adtak számot.


Fotó: Lokál
Képalá: Riz Gábor a hangonyi közmunkásokat és az erősödő közösséget dicsérte (balra Kovács Szilárd hangonyi, jobbra Kocsik László kissikátori polgármester)

A kuktáknál csak az ózdi Digitális Erőmű csapata volt vendég, hiszen hét csapat helybeliekből verbuválódott. Hiába, Hangonyon lakik a legtöbb tökszakértő, ezért is kapta erről a növényről a nevét a fesztiváljuk. Na meg amiatt is, mert augusztusra még nem híznak meg a disznók és a libák a helyiek óljaiban, ezért ebben az időszakban inkább húspótló ételek készülnek. A rajtnál többek között felsorakozott a Conan és barbár, valamint a Tökösök nevű csapat is. Fantáziában nem volt hiány, az ózdiak még töktortát is készítettek, mármint alakra. A környéken lőtt vadak is tányérra kerültek tökös cukkinis vegyes salátával. A mojitó mintájára elkészült a tökitó, amit akár szabadalmaztatni is lehetne.

fotó: Lokál
Képalá: Alapanyagban nem volt hiány a főzőversenyre

A számozott ételek értékelésekor derült ki, hogy a szakmai zsűri döntése alapján az alapítvány tagjaiból álló csapat nyerte a nemes versengést.


Fotó: Lokál
képalá: Tökfőzelék töktányérban

Arról nem sikerült információt szereznünk, hogy az este sztárvendégének, Péter-Szabó Szilviának maradt-e kedvére való hangonyi tök, amivel megkínálták a rendezők.

Kapcsolódó Cikkek