EUR: 325,31 Ft
CHF: 295,48 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Szombathely

Csapatépítés Falco-módra

Az ezüstérmes csapat legtöbbször használt kezdő ötöse marad, miután Govens, Váradi, Pustahvar és Žigeranović is aláírt. A sárga-feketéket továbbra is Sekulović irányítja.

Ahogy lapunk hasábjain is értesülhettek róla: fantasztikus szezont zárt a Falco KC kosárlabdacsapata, hiszen az ezüstéremre talán még a legvérmesebb szurkolók sem gondoltak az évad elején. Aztán mégis egy ötmérkőzéses szenzációs bajnoki döntőt játszottak a sárga-feketék az Alba csapatával.


Győzelmek és sikerek

Az ezüstérmes csapat kezdőötöse marad Fotó: CSG

A siker annál is értékesebb, mivel a szombathelyi kosárcsapatnak elég nagy problémái voltak a szezon elején, emlékezetes, hogy hat új játékost kellett beépíteniük, emellett a válogatottak is csak később tudtak bekapcsolódni a felkészülési programba. A szakmai stábnak mindössze két hete maradt a bajnoki rajt előtt, hogy összegyúrja a csapatot, mivel ez az idő nyilván kevés volt, a bajnokság alatt érett össze igazán az együttes. Aztán márciusra már teljesen rendben voltak Váradiék, elérték, hogy a középszakaszt a felsőházban folytathatták, aztán egyre jobban bíztak abban, hogy elérhetnek a legjobb négy közé, majd akár a döntőbe is. Közben a közönség és a csapat is nagyon egymásra talált, a középszakasz kaposvári meccsétől kezdve kosárlabdalázban égett Szombathely. Szinte valamennyi hazai meccs telt házat, háromezer szurkolót vonzott.


Srećko Sekulović vezetőedző már a tavasszal eldöntötte, hogy marad Szombathelyen Fotó: CSG

Az ezüstérem megszerzése után az lett a legfontosabb kérdés, hogy sikerül-e együtt tartani ezt a sikercsapatot. A bajnoki szezon a Falco számára csak június 18-án, a bajnoki döntő 5. meccsével ért véget, de a klubvezetés már áprilisban elkezdte építeni az új csapatot. Gráczer György, a klub ügyvezetője és a szakmai stáb tagjai egyeztető tárgyalásokat folytattak, ennek első fontos láncszemeként megállapodtak Srećko Sekulović vezetőedzővel a jövőről. Ezzel párhuzamosan életbe lépett Tóth Norbert plusz egy évre vonatkozó opciós szerződése, de még májusban megegyeztek a csapatkapitánnyal, Váradi Benedekkel is, hogy újabb egy évre sárga-feketében folytassa. Aztán a bajnoki döntő ideje alatt Ivan Zigeranović és Aliaksandr Pustahvar is elkötelezte magát még egy évre Szombathelyre. Már júniusban történt, hogy a ZTE egyik vezéregyéniségét, az amerikai Julian Norfleetet sikerült idecsábítani. A csapatépítés következő lépése pedig a három saját nevelésű játékos megtartása volt, Hódi Patrik, Kovács Bence és Durázi Krisztofer is a Falco mezét húzza magára szeptembertől. Közben a Falco megszerezte a MAFC csapatától a 19 esztendős tehetséget, a bedobó poszton bevethető Kucsora Csabát is. A szurkolók pedig nagyon megnyugodtak, amikor bejelentették, hogy a közönségkedvenc amerikai irányító, a magyar NB I MVP-je, Darrin Govens is meghosszabbította még egy szezonra a szerződését, és továbbra is a 40-es mezben játszik majd.

Darrin Govens is meghosszabbította még egy szezonra a szerződését Fotó: CSG

Még augusztus végéig várható játékosmozgás, az sem elképzelhetetlen, hogy a jelenleg csapat nélküli Perl Zoltán hazajön. A Falco-nevelésű válogatott irányító külföldi ajánlatra vár, amennyiben nem érkezik megfelelő szerződésajánlat, akkor Perlnél is szóba jöhet a visszatérés, és akár újra felveti a 9-es mezt.

Persze távoznak is a sárga-feketéktől, Kovács Péter visszatér Szolnokra, de elhagyta a szombathelyi csapatot három saját nevelésű tehetség, Bognár Kristóf, Simon Kristóf és Kozma Gergő is. Utóbbi amerikai ösztöndíjjal a tengerentúlon folytatja tanulmányait és a sportot is. Rajtuk kívül az amerikai Medford és Barham is távozott.
Lapunk Gráczer György ügyvezetőtől megtudta, hogy a Falco alapvető célkitűzése a következő szezonban sem változik, vagyis a középszakaszt a felsőházban, a FIBA-kupában pedig a csoportkörben folytatná a Sekulović-legénység.

Kapcsolódó Cikkek