2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Szolnok

Egy felejthetetlen hét a Gitármánia Táborban

Idén 24. alkalommal gyűltek össze a zene szerelmesei a Szolnok-Tiszaligeti Turisztikai Központban, Magyarország első számú zenei továbbképző táborában, hogy egy héten keresztül zenéljenek, tanuljanak a meghívott oktatóktól és egymástól, zenekarokat alapítsanak és persze bulizzanak az esténként fellépő zenekarok koncertjein.

Ebben az évben a tábor elérte a maximális létszámot: a táborozók száma meghaladta a 320 főt, ami Szolnokon először fordul elő, de biztosan nem utoljára. Jövőre érdemes lesz minél előbb jegyet váltani az egyhetes bulira, ahol minden zenekedvelő garantáltan megtalálja a számára érdekes programot, legyen bármilyen zenész, énekes, hangtechnikus vagy pusztán egy érdeklődő, aki szívesen kipróbálná a termekben kiállított hangszereket, megnézne pár előadást vagy meghallgatná a koncerteket. Egyszóval a tábor ajtaja nyitva áll mindenki számára zenei képzettségtől, kortól és nemtől függetlenül.


Nagy Dávid a táborozók bevonásával tartott gitárkurzust. Fotó: Lokál Extra

Idén nyáron július 24-től 30-ig tartott a zenei találka, ahol olyan híres zenészek tartottak zenei továbbképző kurzusokat, mint például Csongor Bálint, aki a Subscribe zenekar énekes-dalszerző-frontembereként vált híressé és jelenleg a USEME-ben és a Rage Against The Machine Tribute-ban énekel, vagy Lukács Peta, akit a Bikini és a European Mantra zenekarok gitárosaként ismer az ország. Tartott kurzust Köteles Leander is, akit a Leander Risingból ismerünk és jelenleg Leander Kills nevű bandájával járja a hazai fesztiválokat, illetve Gerendás Dani, a Margaret Island dobosa. Naponta 15–25 között mozgott a különböző kurzusok száma, így bőven volt miből válogatni: az olyan alap hangszeres előadásokon túl, mint a gitár, basszusgitár, dob és billentyűs hangszerek, olyan témakörök is helyet kaptak a programban, mint a hangtechnikai alapismeretek, jogdíjak, dalszerzés, stúdiózás, hangosítás, a producer szerepe, kreatív loopolás, márkaépítés és még számtalan izgalmas dolog, ami egy zenészt érdekelhet. Esténként pedig a tábori vacsora után elkezdődtek a koncertek is; fellépett például a Mirror, a USEME, a Kállay Saunders Band, a Gypo Circus, „Kölyök” Nemes Gábor, a Grunting Pigs, a Beatrice, a Roy és Ádám Trió és még sokan mások.

Sokan voltak kíváncsiak Gerendás Dani dobkurzusára
Fotó: Lokál Extra

Szombat este 8 órától a táborban megalakult zenekarok koncertjeire is sor került, hiszen a rengeteg program mellett a tábor egyik legfontosabb feladata az, hogy a lakók zenekarokat alapítsanak, egy héten át gyakoroljanak a külön erre a célra profi hangszerekkel berendezett termekben, majd megmutassák tudományukat a többieknek. Ezen túl még profi stúdiófelvételek készítésére is volt lehetőségük, a tábori tehetségkutatón megmérkőző öt zenekar kivétel nélkül meghívást kapott a Budapest Music Expóra, szombaton pedig az is kiderült, kiket talált a tanári gárda a legjobb hangszeres zenészeknek és dalszövegírónak; ők értékes nyereményekkel térhettek haza. Összegezve: sikeresen zárult a 2017-es Gitármánia Tábor, találkozunk jövőre!


Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.