2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb Nagykanizsa

Egy pap kezén kattant a bilincs

Idén is sok kanizsai gyermek töltötte a nyár valószínűleg legszebb hetét a közeli Újudvaron, a tv-torony melletti tisztáson, a Szent Rita katolikus táborban. S bár a névadó a lehetetlen kérések védőszentje, itt semmi sem volt elképzelhetetlen, még az sem, hogy a NAV emberei csempészett cigarettát találjanak. Persze könnyű volt a foglalás: a füstölnivalót ők hozták.

A tábor 1994 óta várja egy-egy turnus erejéig az alsós és felsős diákokat, akik vadregényes természeti környezetben sátoroznak közel egy hétig – persze lányok és fiúk külön. Gál Gábor főszervező szerint igazi közösségi élmény, a mindennapok monoton zakatolásából kizökkentő, színes-lármás forgatagában is harmóniát árasztó csoda, ahogy a zöldellő réten a semmiből kinövő sátrak benépesülnek, és gyerekek-fiatalok szeretetteljes légkörben, együtt játszva, énekelve, imádkozva tapasztalják meg az összetartozás erejét, az emberi kapcsolatok értékét, ezáltal Isten gondoskodó szeretetét.


Varga László püspök, mint mondta, Laci atya maradt… (Fotó: Gergely Szilárd)

A fiatalok feltöltődését a sok játék- és sportprogram, túra, bemutató, éjszakai bátorságpróba mellett a hit elmélyítését és megélését szolgáló mozzanat is szolgálta, hiszen mindennap tartottak szentmisét, s a tábort segítő atyákkal akár kötetlenül is lehetett beszélgetni. Sőt ellátogatott Újudvarra Varga László, a Kaposvári Egyházmegye nemrégiben felszentelt püspöke is, aki életéről, hitéről, mindennapjairól mesélt a gyerekeknek, leszögezve, bár főpásztor lett, de megmaradt Laci atyának.

A felsősök hetében pedig a NAV is megjelent, elsősorban azért, hogy munkatársai – persze játékos formában – bemutassák a hivatal tevékenységét. A gyerekek maguk is felcsaptak vám- és pénzügyőrnek, s egy autóban, kiképzett juhászkutya segítségével, csempészcigit kerestek – és találtak is. Az „elkövető” kezén pedig kattant a bilincs, és ezúttal az sem volt lehetetlen, hogy a cigifutár történetesen egy pap legyen…


Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.