EUR: 324,96 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb Nagykanizsa

Egy pap kezén kattant a bilincs

Idén is sok kanizsai gyermek töltötte a nyár valószínűleg legszebb hetét a közeli Újudvaron, a tv-torony melletti tisztáson, a Szent Rita katolikus táborban. S bár a névadó a lehetetlen kérések védőszentje, itt semmi sem volt elképzelhetetlen, még az sem, hogy a NAV emberei csempészett cigarettát találjanak. Persze könnyű volt a foglalás: a füstölnivalót ők hozták.

A tábor 1994 óta várja egy-egy turnus erejéig az alsós és felsős diákokat, akik vadregényes természeti környezetben sátoroznak közel egy hétig – persze lányok és fiúk külön. Gál Gábor főszervező szerint igazi közösségi élmény, a mindennapok monoton zakatolásából kizökkentő, színes-lármás forgatagában is harmóniát árasztó csoda, ahogy a zöldellő réten a semmiből kinövő sátrak benépesülnek, és gyerekek-fiatalok szeretetteljes légkörben, együtt játszva, énekelve, imádkozva tapasztalják meg az összetartozás erejét, az emberi kapcsolatok értékét, ezáltal Isten gondoskodó szeretetét.


Varga László püspök, mint mondta, Laci atya maradt… (Fotó: Gergely Szilárd)

A fiatalok feltöltődését a sok játék- és sportprogram, túra, bemutató, éjszakai bátorságpróba mellett a hit elmélyítését és megélését szolgáló mozzanat is szolgálta, hiszen mindennap tartottak szentmisét, s a tábort segítő atyákkal akár kötetlenül is lehetett beszélgetni. Sőt ellátogatott Újudvarra Varga László, a Kaposvári Egyházmegye nemrégiben felszentelt püspöke is, aki életéről, hitéről, mindennapjairól mesélt a gyerekeknek, leszögezve, bár főpásztor lett, de megmaradt Laci atyának.

A felsősök hetében pedig a NAV is megjelent, elsősorban azért, hogy munkatársai – persze játékos formában – bemutassák a hivatal tevékenységét. A gyerekek maguk is felcsaptak vám- és pénzügyőrnek, s egy autóban, kiképzett juhászkutya segítségével, csempészcigit kerestek – és találtak is. Az „elkövető” kezén pedig kattant a bilincs, és ezúttal az sem volt lehetetlen, hogy a cigifutár történetesen egy pap legyen…


Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.