2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Egyéb Szeged

Életigenlésre tanított az ÁGOTA-tábor

Szeretetteljes ölelésekkel vezették haza a társadalomba az ország minden megyéjéből érkező gyermekeket a XXI. ÁGOTA Országos Táborban, Doboz-Szanazugon.

Mintegy ötszáz családját vesztett, gyermekotthonban vagy éppen nevelőszülőknél nevelkedő csemete vett részt a szegedi ÁGOTA Alapítvány által szervezett országos táborban július 21. és 31. között. A szervezők terápiás gyakorlatokon és az ezek köré épülő különleges programstruktúrán keresztül újfajta önmegtapasztalást biztosítottak számukra.


Egy kis kézügyességgel csodákat lehet alkotni

– Ennek kiindulópontja, hogy már a megérkezéskor egyfajta „vártunk rád” élményt nyújtunk a gyermekeknek, ami ezúttal is megtette hatását, hiszen a táborozók maguk számoltak be róla, hogy őket ilyen szeretetben még soha nem fogadták. Olyan tíznapos mennyországot igyekeztünk varázsolni a családjukat vesztett fiataloknak, ahol a bizalom kérdéskörétől a leválás folyamatáig ívelő terapeutikus élmények köré építettük a felszabadultságot előidéző programokat. Megmutattuk, hogy a másoknak adható bizalom hogyan függ össze a saját magukban való hittel, az önbecsüléssel, az önbizalommal. Ezek a számtalan sebet hordozó gyermekek a szemléltető gyakorlattal egybekötött témafelvezetést követően úgynevezett klienscsoportokban tudtak beszélgetni saját érzéseikről, tapasztalataikról, és megláthatták, hogy máshonnan érkező sorstársaik hasonló nehézségekkel, reménytelenséggel küzdenek. Ez teremtett kohéziót, a segítőinkkel együtt innen vezettük el a ránk bízott csemetéket addig a felismerésig, hogy van jövőjük, haza tudnak érkezni a társadalomba – mutatta be a tábor lényegét Kothencz János, az ÁGOTA alapítója.

A csocsó soha nem megy ki a divatból

Még az aktívan pihenők is pihennek néha passzívan

Víz nélkül nincs nyár

Az ehhez szükséges nyitott, elfogadó, családias hangulatot olyan évről évre visszatérő tábori események teremtik meg, mint például a Nyári Mikulás érkezése tonnányi édességgel, a Toldi-verseny, ahol mindenki erős, a szépségverseny, ahol mindenki elbűvölő, a kreatív Ki mit tud?, a fergeteges ÁGOTA-bál, a kibontakoztató romaest, a kézműves-fejlesztő gyakorlatok vagy éppen a különféle sportversenyek.


Reményteljes jövő

Az ÁGOTA-tábor résztvevői Kothencz János szerint úgy léphetnek ki a kapun, hogy nemcsak életre szóló élményekkel, kötelékekkel gazdagodtak, hanem a reményteljesebb jövő felé is megkezdhetik útjukat.

– Az ÁGOTA-táborban eltöltött tíz nap arra szolgál, hogy a ránk bízott csemeték eleresszék sérelmeiket, felejtsék el sebeiket, az önsajnálat helyett forduljanak az életigenlés felé. Merjenek bízni, másokba kapaszkodni, ugyanakkor alkalmazkodjanak a társadalom normáihoz. Olyan szeretetteljes, ölelésekkel teli életérzést biztosítunk számukra, amely megmutatja nekik, hogy ők mind-mind feltétel nélkül elfogadható, szeretetre méltó, nagyszerű emberek – összegzett Kothencz János.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek