EUR: 323,07 Ft
CHF: 276,77 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Külföld

Elfogták a párizsi gázolásos merénylőt!

Edouard Philippe francia kormányfő bejelentette, hogy a rendőrség azt a férfit fogta el Párizstól északra az autópályán, aki szándékosan katonák közé hajtott a fővárosban szerdán.

Letartóztatták a támadással gyanúsított személyt a Párizsból Boulogne-sur-Merbe vezető autópályán – mondta a miniszterelnök a parlamentben a képviselőknek.


A sérült katonákat felkereső Gerard Collomb belügyminiszter a kórházban újságírók előtt szintén határozottan kijelentette, hogy a gázolás szándékos volt, nem baleset.

A merénylet Párizs északnyugati peremén fekvő Levallois-Perret nevű elővárosában történt szerda reggel. Hat katona megsérült, közülük hárman súlyosan, de nem életveszélyesen. A település polgármestere a BFMTV-nek elmondta: a jármű egy szűk zsákutcából hajtott ki és hirtelen, nagy sebességgel rohant bele a laktanyájukat éppen elhagyó járőrökbe.


A sötét színű jármű – szemtanúk elmondása alapján valószínűleg egy BMW – elhajtott a helyszínről. Az ügyészség terrorellenes részlege nagy erőkkel megindította a nyomozást, és a gyanúsítottat lövöldözés közben elfogták az A16-os autópályán. Annyit közöltek róla, hogy 1980-ban született. Fegyvert nem találtak nála, de ellenállt a letartóztatásnak.

A brit hírügynökség egyik tudósítója látta a merénylethez valószínűleg használt gépkocsit, amelyet golyók lyuggattak át. A lövöldözésben megsebesült a gyanúsított, és egy eltéved lövedék eltalált egy rendőrt is.

Franciaországban 2015 novembere óta rendkívüli állapot van érvényben, miután az utóbbi két évben több mint 230 embert öltek meg iszlamista indíttatású támadásokban. A legutóbbi merényletek, illetve merényletkísérletek kifejezetten a francia biztonsági erőket vették célba Párizs jól ismert, jelképes helyszínein: a Champs-Élysées sugárúton, a Louvre közelében, illetve a Notre Dame katedrálisnál.

A 2015-ös párizsi terrortámadások után indított Sentinelle (Őrszem) nevű művelet keretében országszerte több ezer katonát vezényeltek az utcákra járőrözni. A szerdai volt a katonák és rendőrök elleni 15. merénylet. Florence Parly védelmi miniszter kijelentette: a gázolásos támadás azt bizonyítja, hogy a veszély továbbra is reális, és a 7000 fővel rendelkező Sentinelle-re “még inkább szükség van, mint eddig bármikor”.

Kapcsolódó Cikkek