EUR: 325,42 Ft
CHF: 293,38 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Sopron

Elismerés a sokrétű ápolónak

Sokrétű munkát lát el Gigler Károlyné, ráadásul kiemelkedő színvonalon. A neurológia-stroke osztályvezető ápolója a közelmúltban Semmelweis-napi kitüntetésben részesült.

– Hogyan fogadta az elismerést?
– Nagyon nagy öröm és megtiszteltetés számomra a Semmelweis-napi kitüntetés. Főként az erkölcsi elismerés jelent sokat, mert ezzel pozitív visszajelzést kaptam arról, hogy megfelelően végzem a munkámat. Ez az elismerés azonban nem csak nekem szól. Az ápolási folyamat egy összetett  csapatmunka, így az osztály összes ápolójának munkáját is elismerték ezzel a dicsérettel.


Gigler Károlyné a kitüntetéssel
Fotó: Kóczán Izabella

– Miért ezt a pályát választotta?
– Az ápolói pályaválasztásomnál meghatározó volt édesapám korai elvesztése. Az elhatározás azóta nőtt bennem, hogy segíteni szeretnék a beteg embereken. Jelentkeztem az intézményünkbe, és a neurológiai osztályon kezdtem el dolgozni segédápolói munkakörben. Az iskolák elvégzése után osztályos ápolóként, később mind gazdasági nővér, főnővérhelyettes és 2004-től mint vezető ápoló.

Fotó: Kóczán Izabella

– Mit takar ez a munkakör?
– Munkám sokrétűnek mondható. Vezetem az ápolási egységünket, amelyben szakmaspecifikus ápolást végzünk, a szakmai protokolloknak megfelelően. Ezek ismertetését és betartatását, valamint az új dolgozók gyakorlati oktatását végzem. Részt veszek a mindennapi betegápolásban, ami az új betegek felvételével kezdődik, megfigyelésükkel folytatódik. Állapotváltozásukról folyamatos referálás történik az orvosok felé. Jelen vagyok a mindennapos viziteken és végrehajtom az elhangzott utasításokat. Megszervezem a beteg vizsgálatra való elszállítását, illetve a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges előkészítést. Munkám során nagyon sok adminisztrációs feladatot kell ellátni, amelyek fontosak, de a beteggel tölthető időből vesznek el. Ezek egyike az ápolási dokumentáció. Ennek jelentősége egyre nagyobb, mert a beteg állapotára vonatkozó összes észlelést és beavatkozást ezen rögzítjük. Feladataim közé tartozik még a dolgozók beosztásának, szabadságos tervezetének elkészítése, a hó végi zárások, a mozgó bérelszámolások, túlórakifizetések intézése, illetve gondoskodom az osztály működéséhez szükséges eszközök, gyógyszerek ellátásáról és megfelelő felhasználásáról.


– Meséljen a neurológia-stroke osztályról.
– Az osztályunkon folyó munka széles körű, ami a neurológiai betegségek sokféleségéből adódik. Önellátó és teljes ellátásra szoruló betegeket ápolunk. A szomatikus szükségletek kielégítésén kívül nagyon fontos a pszichés vezetés. Napjaink egyik gyakori betegségét, a stroke-ot emelném ki. Ennek következményei a féloldali végtagbénulások, a paresis, tudatzavar. A tudatállapot folyamatos megfigyelése szükséges, stabilizálnunk kell a légzést, a keringést és a vegetatív paramétereket. Ezek után tudjuk megkezdeni a beteg mobilizációját. Fontos, hogy a beteg megőrizze az önbecsülését. Önállóságát segítjük elő és hozzátartozóit is bevonjuk a beteg ellátásába, ezzel készítjük elő ugyanis az otthoni életre.
– Mitől válhat valaki jó egészségügyi dolgozóvá?
– Az empátiát tartom a legfontosabbnak ebben a hivatásban. A jó szakmai tudás mellett a betegek ápolásában megfelelő magatartással nagyon sokat segíthetünk. Sokszor egy kézsimogatás, egy mosoly vagy csak az odafigyelő hallgatás könnyebben elviselhetővé teszi a betegséget. Minden ember külön egyéniség, ennek megfelelően kell bánni vele. A megváltozott kórházi környezetben fokozni kell a biztonságérzetüket és tisztelni kell az emberi méltóságot.

„Fontos, hogy a beteg megőrizze az önbecsülését.”

 

„Minden ember külön egyéniség, ennek megfelelően kell bánni vele.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.