EUR: 325,42 Ft
CHF: 293,38 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Tatabánya

Elkezdik építeni a Gerecse kapuját

Épül, szépül Közép-Európa legnagyobb madárszobrának környéke. A tatabányaiak büszkesége, a turulszobor környezete a következő időszakban nagy változáson megy keresztül, a parkoló területén megépül a Gerecse Kapuja látogatóközpont.

– Egy régi adósság törlesztése ez a beruházás, hiszen a turul a városunk szimbóluma, a parkerdő pedig egy kedvelt kirándulóhely. Ennek ellenére eddig nem voltak meg a megfelelő feltételek ahhoz, hogy egy igazi kirándulás kiindulópontja lehessen, hogy legyen egy étterem, hogy egy kicsit be tudjuk mutatni, az elődeink milyen összefogással építették ide a turulmadarat, és miért tették ezt – mondta el a projekt indulásakor Schmidt Csaba polgármester, aki hozzátette: – Szimbolikus, ugyanakkor funkcionális épület készül, szociális helyiségekkel, kiállítótérrel, étteremmel, via ferratához szükséges felszerelések kölcsönzőjével.
A fejlesztésnek persze nem csak a környéken élők lesznek nyertesei, a messziről érkező turisták is tartalmasabban tölthetik majd el idejüket, és a városmarketing szempontjából is jó hatással lesz Tatabánya megítélésére a Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész által tervezett ház.


A Turul környéke Tatabánya szimbolikus értékű helye, ehhez méltó infrastruktúrát kíván

Modern látogatóközpont épül

– Arculati kérdésről van szó, Tatabányát nem az Ipari Parkról ítélik meg, mert az ideérkezőktől nem várható el, hogy minden vállalatot ismerjenek, viszont mindenki ismeri a turulszobrot, és ha teheti, felkanyarodik ide. Ha itt lesz egy jól működő, esztétikus, értéket közvetítő látogatóközpont, akkor egészen más képet fognak alkotni a városról. Ez a további turisztikai fejlesztések szempontjából is fontos lehet – hangsúlyozta Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője.
A munkálatok már meg is kezdődtek, az első lépés a közművesítés, de a kivitelező Extreme Park Környezetépítő Kft. ügyvezetője, Pap László ismertetése szerint decemberre már állni fog az épület a jelenlegi parkoló területén, utána következhetnek a belső munkák.
A hatszázmillió forintot meghaladó beruházáshoz a város több mint ötszázmillió forint uniós támogatást nyert el, így tehát egy impozáns látogatóközpont, új tanösvények, parkolók készülhetnek 2018 nyarára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.