2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Belföld

Ellentétet szült a Jobbikban a nyugdíjasügy

Nem ez a jó megfogalmazás – reagált párttársai nyugdíjasokat becsmérlő szavaira Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke. Korábban Vona Gábor, a párt elnöke és Staudt Gábor frakcióvezető-helyettes is sértegette az időseket. Sneider mostani kijelentése arra utal, hogy mindez belső feszültségeket okozhatott Simicska Lajos csicskapártjában.

Sneider Tamást a hirado.hu stábja a minap párttársainak a nyugdíjasok radikalizálódásáról tett kijelentéseiről is kérdezte. A Jobbik alelnöke elmondta, nem ez a jó megfogalmazás. Tehát Sneider burkoltan kifejezte: nem ért egyet Vona Gábor elnök és Staudt Gábor frakcióvezető-helyettesek nyugdíjasokat becsmérlő kifejezéseivel.


Sneider Tamás, a Jobbik vezérszónoka
MTI Fotó: Soós Lajos

Az egész ügy néhány hete kezdődött: Vona Gábor saját közösségi oldalán közölt félre nem érthető sorokat az idősekről.

– Kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját – írta a pártelnök július 22-én. – Húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt – folytatta a politikus, aki szerint az idősek „egymást eszik keserű lélekkel”. Szavai hatalmas felháborodást keltettek, és nyugdíjasszervezetek mellett a kormánypártok is többször bocsánatkérésre szólították fel Vona Gábort.


Fotó: Lokál

– Míg a Fidesz–KDNP és a kormány a nyugdíjasok erkölcsi és anyagi megbecsülésével fejezi ki tiszteletét az idősek iránt, addig a Jobbiktól és annak elnökétől, Vona Gábortól csak tiszteletlenséget, sértegetést kapnak az érintettek – jelentette ki például a fideszes Nyitrai Zsolt, aki emlékeztetett: 2010 óta 23 százalékos nyugdíjemelés valósult meg. Emellett az áfa- és rezsicsökkentés is kedvezően érintette az időseket, akik jövőre – a gazdasági növekedés mértékétől függően – nyugdíjprémiumra is számíthatnak.

Vona szavait később Staudt Gábor überelte. Szerinte a nyugdíjasok Magyarországon „radikalizálódtak”. Egyre sűrűbben fordul elő, hogy baloldali és fideszes nyugdíjasok „véresre verik egymást”. – Ott még nem tartunk, hogy fegyvert fognak, (…) de ne is jussunk el idáig – fogalmazott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Felértékelődött a polgárőrség tevékenysége

  Felértékelődött a polgárőrség tevékenysége

  Felértékelődött a polgárőrség szerepe abban, hogy “gyermekeink és unokáink időszakában” is fennmaradjon az a nyugalom és biztonság, ami napjainkban Magyarországot jellemi – fejtette ki Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szombaton az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pécsi közgyűlésén.

 • Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

  Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

  Mintegy 2,2 kilogrammal nőtt a sertéshúsfogyasztás éves szinten Magyarországon egy emberre vetítve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint annak köszönhetően, hogy 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra – közölte a földművelésügyi miniszter szombaton, a XII.

 • Soros szervezi és finanszírozza a Magyarország elleni támadásokat

  Soros szervezi és finanszírozza a Magyarország elleni támadásokat

  A kormányszóvivő szerint a The Jerusalem Post a bizonyítékát adja annak, hogy Soros György szervezi és finanszírozza a Magyarország elleni támadásokat. Dénes Balázs pedig “a berlini helytartója” annak a rendszernek, amely azon dolgoznak, hogy magát emberi jogi, illetve civil szervezetnek álcázva a magyar kormány ellen politikai akciókat hajtson végre, és befolyásolja más kormányok döntéseit Magyarországot illetően – mondta Kovács Zoltán szombaton, Budapesten, újságíróknak.