EUR: 317,73 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Egyéb Békéscsaba

Érmek az atlétikai világbajnokságon!

Úgy tűnik, Bohus Ricsi csodás eredménye szerencsét hozott a békéscsabai sportolóknak: Baji Balázs óriási sikere után a súlylökő Márton Anita ezüstéremmel lepte meg rajongóit a londoni atlétikai világbajnokságon.

Anita a zuhogó esőben, hűvös időben zajló döntőben az első sorozatban 18,50-ig lökte a súlyt, kísérlete után nem tűnt elégedettnek, a külső szemlélőnek legalábbis úgy tűnt. Kung Li-csiao, aki 20,11-gyel az idei legjobb eredménnyel rendelkezik, 19,16-tal vezetett az első sorozat után, a magyar atléta pedig negyedik volt. Másodikra 18,89-et lökött, ezzel feljött a második helyre, megelőzve a jamaicai Danniel Thomas-Doddot, illetve Cartert. A harmadik sorozatban egy helyet visszacsúszott, mert míg ő 18,65-öt ért el, addig Carter 19,14-gyel eléje került.


Anita dobását ezüstre váltotta (MTI/AP/Matthias Schrader)

 

A következő sorozattól már csak a legjobb nyolc folytathatta a versenyt, fordított sorrendben. Márton Anita a leggyengébb kísérletét mutatta be 18,33-mal, így maradt a harmadik helyen. Kung és Carter szintén nem javított. Utolsó előtti kísérleténél 18,54 méterre szállt a súly, ugyanakkor Thomas-Dodd 18,91-gyel két centivel túldobta az ő legjobb eredményét, így a csabai sportoló visszacsúszott a negyedik helyre. Utoljára azonban, ahogyan azt már Anitától megszokhattuk, nagyon összeszedte magát, és a korábbiaknál sokkal koncentráltabban 19,49 méterre lökte a súlyt. Ezzel feljött a második helyre, és azt meg is őrizte, mert amerikai ellenfele már nem tudott javítani.


Márton Anita és edzője, Eperjesi László a női súlylökés döntője után (MTI/EPA/Franck Robichon)

–  Nagyon össze kellett szednem magam, nehéz verseny volt, végig szakadt az eső és hideg volt. Jól kezdtem, majd javítottam másodikra, de utána sajnos technikailag nem úgy mentek a lökések, ahogy szerettem volna, és a szakadó esőben a súlygolyó is csúszott – összegezte a versenyt Márton Anita, aki végül a nehézségek ellenére ezüstérmet szerzett a londoni megmérettetésen.Az ezüstérmes Márton Anita a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon a London Stadionban (MTI/AP/Alastair Grant)

Baji Balázs 110 méter gáton teljesített fantasztikusan: a fináléban jól rajtolt, de a második gátat leverte, emiatt a lendülete kicsit megtört. Azután ismét jó tempóban futott, majd a nyolcadik gátnál megint hibázott, de a kilencedik és tizedik már szinte tökéletesen sikerült. Az ekkor nagyokat hibázó, addig a harmadik helyen futó francia Garfield Darient sikerült megelőznie, így 13,28 másodperces idővel ért célba az olimpiai bajnok jamaicai Omar McLeod, valamint az előző vb-n győztes orosz Szergej Subenkov mögött.

A célba érkezés… (MTI/AP/Matt Dunham)

Az állatorvosként praktizáló magyar futó a vasárnapi elődöntőből, futamát megnyerve került a fináléba. Ez az eredmény eddigi pályafutása legnagyobb sikere, 110 gáton pedig a második felnőtt-világversenyes dobogós helyezése a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett ezüstje után.

…és utána a megérdemelt ünneplés (MTI/EPA/Franck Robichon)

– Elképesztő futás, elképesztő verseny volt. Még nem is hiszek annak, amit átéltem. Hihetetlenül boldog vagyok, nyilván álmodoztam róla, de nem mertem elhinni, hogy ez megvalósulhat. Éreztem a végén, hogy úristen, ott lehetek a dobogón. Akkor olyan energia szabadult fel bennem és olyan erő hajtott át az utolsó néhány gáton, hogy nem is értem. Amikor beértem a célba, és láttam, hogy harmadik vagyok… Nagyon boldog vagyok! – nyilatkozta Baji Balázs.

London, 2017. augusztus 8.
A bronzérmes Baji Balázs a férfiak 110 méteres gátfutásának eredményhirdetésén a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon a London Stadionban 2017. augusztus 8-án. (MTI/EPA/Will Oliver)

Kapcsolódó Cikkek