EUR: 324,15 Ft
CHF: 290,12 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Debrecen

Európai hírnévre tör a Debreceni Virágkarnevál

Államalapító Szent István ünnepének legnagyobb rendezvénye a Debreceni Virágkarnevál, mely évről évre több százezer látogatót vonz, rendkívüli népszerűségre tett szert hazánkban, a közmédia kiemelt figyelmet fordít a fesztiválra, így a határon túli magyarok is láthatják a színpompás, mindig többet nyújtó és többre törő rendezvényt. A közeledő karneválról kérdeztük Papp László polgármestert.

– A hazai közönség mellett a határon túli magyarok is végigkövethetik a virágkarnevál eseményeit. Miért fontos ez városunk szempontjából?


Debrecen olyan város, mely a határon túli magyar területekhez minden irányból közel van, Felvidékhez, Kárpátaljához, Erdélyhez, így fontos számunkra az élő kapcsolat, a város diplomáciai életének elképesztően fontos eleme, hogy ezeket erősítsük, így a Duna World csatornán keresztül a teljes Kárpát-medence láthatja, megélheti a karnevál minden pillanatát.

Papp László polgármester édességgel kedveskedett a virágba öltözött hölgyeknek
Fotó: C. Kiss Ilona/Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

– Európai babérokra törő fesztivállá kezdi kinőni magát a virágkarnevál. Ez lenne a cél?


Ez a cél, hisz ha már Európa Kulturális Fővárosa kívánunk lenni, ha ringbe szálltunk a cím elnyeréséért, szükségünk van az erős hagyományokra építő, a megújulás jeleit és állandó szándékát is magában foglaló programokra. A karneváli hétnek köszönhetően elnyújtott, többnapos rendezvénysorozat lesz az idei is, számos kulturális fellépési lehetőséggel, karneváli menettel, ami több újdonságot is rejt, huszadikán este pedig a fényponttal, a Karneváléj arénashow-val, ami eddig is igen magas színvonalú volt. Olyan gálával lépünk ki a porondra, mely képes lesz megszólítani Európa érdeklődő polgárait.

– Lassan megszokottá válik, hogy a debreceni gazdaság óriási fejlődést mutat, ugyanakkor a kultúra és a művészetek terén is komoly kondíciókat mutató produkciók fémjelzik a város erejét. Ön mit gondol erről?

– Örülök, ha ez a vélemény és ez látszik Debrecenről, mert ez a szándék! A város gazdasági értelemben nagyot lépett előre, számos új befektető, vállalkozás, gyárak épülése jelzi ezt, munkahelyek ezrei jönnek létre egy-másfél év leforgása alatt. Valóban erős a város dinamikája, de ha csak a gazdaság területén lenne ez jellemző, féllábúak lennénk. Ezért fontos a komplex városfejlesztés, ne csak a gazdaság, hanem az oktatás, vele együtt a kultúra, a művészet és egyéb területek is fejlődjenek. A Déri Múzeum a Múzeumok Éjszakájára Bocskai jogarát hozta el Debrecenbe, most a Román Nemzeti Történeti Múzeum legértékesebb leletegyüttesének gyűjteménye látható. Lekerült a lepel a Golgotáról, a trilógia újra együtt látható, ez mind azt mutatja, mekkora igény van a minőségi kultúrára. A színházi élet, az ott zajló fejlesztések, a színházi felújítás, a Latinovits Színház befejezése mind arról szól, hogy nemcsak a gazdaság, az oktatás, de velük együtt a kultúra is elképesztő fejlődési lehetőségek előtt áll.

– Ugyanakkor nem hagyható szó nélkül a történelmi egyházak jelenlétének tisztelete sem, ami kifejeződik a karneválban is. Képes a város még újítani? 

– Tudunk újítani, olyan témakörökkel foglalkozunk a pályázatunkban is, amelyek összefüggenek Debrecen jövőképével, a távlatos fejlődési esélyekkel, s amelyek megmutatják, hogy mindezt a kultúra hogyan tudja segíteni, támogatni, vonzóbbá és elfogadottabbá tenni a régióban. Debrecen olyan város, mely az egyházi, vallási kérdésekben joggal exponálja magát. Magyarországon az egyetlen olyan város a fővároson kívül, ahol mindegyik nagy keresztény egyház képviselteti magát, hisz református püspöki székhely, római katolikus püspöki székhely, görög katolikus érseki székhely, a második legnagyobb zsidó közösség székhelye Debrecen, de itt vannak velünk az evangélikusok, a baptisták és a kisegyházak. Ha a város kulturális értékeiről beszélünk, az egyházak Debrecennel összefonódó történetisége egyértelműen tetten érhető.

A virágkarnevál sajtótájékoztazóján gyönyörű táncoslányok adtak ízelítőt fantasztikus műsorukból Fotó: C. Kiss Ilona/Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

– Esztergom polgármestere lesz a polgármester úr vendége a virágkarneválon. Mi ennek az apropója?

– Nagyon különleges érzés volt a Kálvinista Róma képviseletében tavaly az Esztergomi Bazilikában Nagyboldogasszony napján a bíboros úr által celebrált misén részt venni, majd a Szent Korona megáldását megélni. Ennek a pozitív töltésű élménynek a továbbélése jelenik meg a két város közös virágkocsijában, ahol a katolikus főváros és a református főváros baráti jobbot nyújt egymásnak; közös kocsit indítunk, ahol egy kompozícióban jelenik meg a két város, a két vallás.

Kapcsolódó Cikkek