2019. december 09., hétfő
Natália

Extra

Ez történt a Trónok harca hetedik évadában – elemzés

Dracarys – adja ki a parancsot Drogon hátán ülve Daenerys, mire lángtengerbe borulnak a Sárkánykirálynő ellenségei. A Trónok harca nemrég véget ért hetedik évadjában végre felpörögtek a dolgok, talán soha egyik szériában sem volt ennyi esemény, mint most. Elemzés.

Az évad elején öt kérdést tettünk fel a várható fejleményekkel kapcsolatban, most megválaszoljuk őket.


 1. Havas Jon jobban taktikázik majd, mint a többi Stark?

A rövid válasz: nem. Kicsit bővebben, pedig nagyon nem. Az évad elején rávilágítottunk, hogy Észak urai bizony gyakran áldozzák fel akár saját érdekeiket is a becsület oltárán. Így tett Ned Stark, aki lényegében saját maga hajtotta a bitóra a fejét, mikor közölte Cerceivel: tudta, hogy fattyakat szült Robert királynak. Robb sem volt sokkal okosabb, a végeredmény pedig a Vörös nász és az lett, hogy Deres a Boltonok kezébe került.

Ilyen előzmények után mindenki kíváncsian várta, vajon bölcsebb lesz-e Havas Jon Észak királyaként? Nézzük sorjában! Először is Deresben magára haragította az északi urakat, Sansát és Kisujjt is. Mindezt azért, hogy Danyhez menjen, lényegében kész terv nélkül. Nem is sikerült lenyűgöznie a Sárkánykirálynőt, sőt akár rosszul is végződhetett volna a dolog, hiszen Jon fegyvertelenül kíséret nélkül lépett be Dany palotájába. Könnyen tömlöcbe vethette, vagy akár lefejezhette volna.


Jon tehát mindenkivel összeveszett Deresben azért, hogy Sárkánykőre mehessen, miközben ott összeveszett Danyvel azért, mert nem volt neki hajlandó hűséget fogadnia. Politikai baklövései sorát azzal koronázta meg, hogy miután mégis térdet hajtott a Sárkányok anyjának az utolsó részben már ebből az álláspontjából nem volt hajlandó (még cselből sem) engedni. Tehát először makacsul nem hódolt be, majd makacsul már csak Danynek volt hajlandó behódolni, pedig Cerceinek elég lett volna egy (hazug) ígéret is.

Ráadásul Jon nemcsak politikusként, de ismételten hadvezérként is felsült. Emlékezzünk csak a Fattyak csatájára, ahol szépen belesétált Ramsay csapdájába és kis híján odaveszett. Hasonló történt most a Falon túl, amikor rájuk törtek a Mások. Dany szinte könyörög neki, hogy üljön föl mögé Drogon hátára, ő mégis azt hiszi, egyedül is legyőzheti az Éjkirályt. Ehelyett Viserion meghal, és majdnem ő is.

Ennek ellenére Jon szinte minden tervét teljesítette az évadban. Életben maradt és erős szövetséget hozott tető alá a Mások elleni harchoz. Névleg ugyan ő hódolt be Danynek, de valójában a Khalessi segíti őt. Előbb engedélyezte neki a sárkányüveg kitermelését, majd megmentette az életét, végül a seregeivel (és a sárkányaival) Északra vonult. Jon ráadásul a vadak és Észak után egyesítette egész Westerost az Éjkirály ellen, hiszen az utolsó részben Cercei is az ügy mellé áll. Persze ez csak átverés volt, de Jon és Dany ezt még nem tudja…

(És, ha már Westeros egyesítése: az utolsó részben egyértelműen kiderült, hogy Havas Jon Aegon Targaryen néven született Lyanna Stark és a koronaherceg Rhaegar Targaryen törvényes fiaként. Az öröklési rendben így Dany elé ugrott, mint a Vastrón jogos örököse).

 1. Milyen gátlástalanul zseniális húzás(ok)ra készül Cersei?

Cersei Lannister a hetedik évad elején egyszerre van a legjobb és a legrosszabb helyzetben. Egyrészt övé a Vastrón, másrészt szövetségese, katonája és pénze már alig akad. Cerseit azonban mi nem igazán féltjük. Nem lepődnénk meg azon sem, ha az évad végén még mindig ő ülne a Vastrónon – jósoltuk az évad elején. És lám sok víz lefolyt a Folyóvidéken, de Cersei a Lannister-házból, első ezen a néven még mindig a Vastrónon csücsül – még akkor is, ha csupán egy fattyakat szülő és a testvérével vérfertőzést folytató, trónbitorló.

 

Persze ez nem teljesen az ő érdeme, hiszen Dany bármikor kifüstölhette volna a Vörös toronyból, ennek ellenére okos húzása szinte csak Cerceinek volt az évadban. Elsőként démonizálta Danyt, szerzett magának egy erős szövetségest (Euron) és néhány hadicsellel kiegyenlítettebbé tette a közte és Dany közt lévő erőviszonyokat (persze ez utóbbihoz Jamie is kellett). A végén pedig szinte mindenkit átejtett a kis műsorával arról, hogy a seregeit Északra küldi harcolni a Mások ellen. Csupán két olyan lépése volt, ami némiképp meglepő volt tőle, vagyis, hogy életben hagyta fivéreit.

Ennek ellenére (ismét) vesztésre áll. Ha Havas Jonról azt mondtuk, hogy szinte semmit sem csinált jól és mégis minden célját elérte, akkor Cerceire pont az ellenkezője igaz. Serege, pénze és szövetségese most is alig akad. Jamie elhagyta, a pénzét pedig egy olyan zsoldosseregre költötte, ami csak akkor jut el hozzá, ha az egyetlen (megbízhatatlan) szövetségese Euron áthajózza őket Essosból.

Cercei tehát igazi hullámvasutat járt be az évad során: lentről indult, kissé feljött, majd ismét zuhant. Ebben ő nagyon jó és alapjáraton ismét azt jósolnánk, hogy övé marad a Vastrón, ha nem az Éjkirály és Dany sárkányaival nézne szembe. Mert vagy egyik, vagy másik, de előbb utóbb eljön érte és akkor már nem lesz menekvés…

 1. Királyvárba, vagy Deresbe tart valójában Arya Stark?

Fotó: Profimedia

A kis Arya a szemünk előtt nőtt fel és lett vagány, de alapvetően ijedt kislányból bosszúálló orgyilkossá – írtuk róla és nem is csalódtunk a kisebbik Stark lányban. Az ő sztoriját ebben az évadban két gyilkosság foglalja keretbe. Az első részben Valder Frey megölése után kiirtja a komplett Frey-házat, az utolsóban elvágja Kisujj torkát. A kettő közt pedig “bolondozott”, kicsit. Hol Briennel vívtak, hol Sansát paráztatta, hol az apját, vagy Jont istenítette Deres falai közt.

A már nem annyira kicsi lány ugyanis az évad elején valóban Királyvárba tartott, hogy folytassa  (halál)listáját és kiiktassa Cerceit és a Hegyet. Félúton azonban tudomást szerzett arról, hogy Deres ismét a családjáé, így megváltoztatta terveit. Reméljük csak időlegesen, nagyon bírnánk, ugyanis ha miközben Északon Jon és Dany a Másokkal küzdene, ő a többszörösen áruló Cerceit próbálná (akár Kisujj arcával) eltenni láb alól Királyvárban. És ne feledkezzünk meg a Hegyről sem, aki szintén rajta van a listáján és, akinek fivére, Véreb megjósolta, hogy „valaki” eljön érte. Csak nem Aryára gondolt?

(Aryának ezek után még azt is megbocsájtjuk, hogy hozzá köthető az új évad egyik legnevetségesebb és a sorozattól leginkább elütő jelenete. Az Ed Sheeran rajongóktól előre is elnézést kérünk, de békésen énekelgető Lannister katonák? Ugyan! Minimum azt várná el egy hardcore rajongó, hogy az énekelgetés közben megpróbálják kirabolni/megerőszakolni/meggyilkolni Aryat, aki a jelenet végén jó pár Lannister katona arcával gazdagítjagyűjteményét.)

4. Hogy próbálja megszerezni a Vastrónt Daenerys Targaryen?

Fotó: Profimedia, Ferrari

Viharbanszületett Daenerysnek a Targaryen-házból semmi más célja nem lehet, mint hogy visszaszerezze családjának a Vastrónt. Kérdés hogyan? Vajon rögtön háborút indít és megpróbálja bevenni Királyvárat, vagy előbb szövetségeseket gyűjt? – kérdeztük az évad elején. Nos, a Sárkánykirálynő miután (nomen est omen) elfoglalta Sárkánykőt (mit elfoglalta, egyszerűen besétált Stannis üresen hagyott várába) ahelyett, hogy rövidre zárta volna a dolgokat előbb szövetségeseket gyűjtött, majd egy egészen furcsa ideológia mentén, egy még furcsább haditervbe kezdett. Ha Cerceinél megemlítettük a zseniális hadicseleket és, hogy mindehhez Jamie is kellett, itt nem feledkezhetünk meg a másik oldalról. Dany szemszögéből nézve ugyanis mindez csúfos kudarc volt, amihez Tyrion is kellett. A Láncok Leverőjének tehát nem indult jól az évad: mindjárt elveszít három fontos szövetségest (a vasflottát, Dornt és Égikertet), miközben Jon sem akar mellé állni. Dany azonban megfogadja a Töviskirálynő tanácsát és birka helyett sárkányként viselkedik. Felpattan Drogon hátára és lenullázza a Lannister seregeket.

Vele kapcsolatban nemcsak az az érdekes, hogy ő mit hódít meg, de az is, hogy az ő szívét ki rabolja el? A rajongók már régóta remélik, hogy összejönnek Havas Jonnal, talán az új évadban erre is sor kerül – vélekedtünk korábban. Nos, ez a jóslatunk száz százalékosan bevált: Jon és Dany közt már az elejétől izzott a levegő (igaz ekkor még nem biztos, hogy pozitív értelemben), hogy aztán az évad végén beteljesedjen a szerelmük. Sajnos azonban, talán az évad rövidsége miatt, de ezt a nagyon fontos momentumot eléggé “összecsapták” az alkotók. Ugyanis az izzáson, meg néhány utaláson kívül nem sok előzménye volt annak, hogy Jon egyszer csak bekopog Danyhez. Magát az aktust is az eddig megszokotthoz képest szemérmesen ábrázolták. Amúgy sem igazán bővelkedtünk a szexjelenetekben az évad során, ezen kívül csak Szürke Féreg és Missandei szerelme teljesedett ki (lesz mit megbeszélnie Danyvel a következő “csajos” programjukon), de még a Makulátlanok mindig szótlan parancsnokának is több bókra futotta, mint Jonnak.

(Egyébként rengetegen kiakadtak Danyék “vérfertőző” kapcsolatán, ami akár jogos is lehetne, ha nem tudnánk, hogy a Targaryenek mindig is a testvéreikkel háltak és tőlük születtek a gyerekeik is, nehogy “felhíguljon a sárkányvér”. Dany is egy ilyen kapcsolatból született. Tehát ehhez képest egy nagynéni-unokaöcsi páros nem is számít annyira durvának, főleg, hogy a résztvevők nem is tudnak róla).

5. Sikerül-e megállítani a Másokat a Falnál, vagy betörnek Westerosba?

Nem. Sőt nemcsak megállítani nem sikerül az Éjkirály seregét, de a Fal is leomlik és a Mások betörnek az Emberek birodalmába.

– A kulcs talán az lehet, hogy Daenerys mennyire veszi majd komolyan az Éjkirály serege elleni harcot. A leghatékonyabban ugyanis ő tudná velük felvenni a küzdelmet, hiszen tűzokádó sárkányai rendet vághatnak a soraik közt. A mi tippünk az, hogy a Sárkányok Anyja előbb a Vastrónt próbálja majd megszerezni, legfeljebb utána foglalkozik majd az északról jövő veszedelemmel. Csak nehogy addigra késő legyen… – írtuk korábban és ez a tippünk is bejött.

Dany végül komolyan veszi a veszélyt, de még így sem biztos, hogy az élőknek sikerül legyőzniük a holtakat…

(Ugyan eredetileg nem ez volt az utolsó kérdésünk, most mégis ezzel zárjuk, hiszen a sorozat írói is így tettek)

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Senkinek nem kellettek a 20 milliós Rambo-kések

  Senkinek nem kellettek a 20 milliós Rambo-kések

  Elárverezték Andy Vajna féltve őrzött kincseit. A bevétel kicsivel több mint 88 millió forint, melynek egy részét a filmmogul özvegye, Vajna Tímea jótkékonysági célra ajánotta fel. A szivarfüstös Bentley és a Munkácsy-kép kelt el a legdárgábban, de rengeteg tárgyat jóval a kikiáltási ár fölött vittek el.

 • Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Egy év kényszerpihenő után december végi nagy koncertjén tér vissza a színpadra Demjén Ferenc. A 72 éves énekes napról-napra jobban van, a mozgás sem jelent neki gondot, és az elmúlt hónapok történéseire is tisztán emlékszik.

 • Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  L.L. Junior tegnap közleménybe tudatta a nyilvánossággal, sikerült megegyezniük volt párjával kisfiúk, a hatéves Lacika felügyeletéről.