2019. július 19., péntek
Emília

Extra

Görbe Nóra: Nem tudtam elbúcsúzni a férjemtől

Görbe Nóra úgy érzi, túl van élete legnehezebb időszakán. Majd egy évvel férje, Péter elvesztése után a színésznő ismét kinyílt, mint mondja, a lelke megacélosodott, gyászát sikerült feldolgoznia, de új kapcsolatról egyelőre hallani sem akar. 

Fotó: Mészáros Diána

Az elmúlt egy évet tisztulási folyamatként élte meg a Linda című sorozatból jól ismert Görbe Nóra. Mint mondja, úgy érzi, férje, Péter egy évvel ezelőtti halála után most már ki meri jelenteni, hogy teljes emberként tud tovább élni, sőt úgy érzi, egy bizonyos pozitív energia segíti is őt ebben.

– Amikor Péter tavaly augusztusban elment, egy olyan hatalmas negatív spirálban voltam, amelyből, azt gondoltam, nincs kiút. Azt szokták mondani, hogy miután az ember lelke kilép a földi testből, még három napig jelen van. Ez tényleg így lehet, mert miután Péter elment, három napig valóban azt éreztem, hogy valami mélyen legbelül húz lefelé, és nem akar elengedni. Olykor konkrétan kapaszkodnom kellett az asztalba, hogy ne szédüljek bele, de a harmadik napon ez megszűnt. Nem tagadom, kicsit féltem, de ma már inkább egy távoli segítő erőt érzek mögöttem, és a saját energiáimban is inkább csak a pozitívat észlelem – mesélte Görbe Nóra, aki emberfeletti módon hat éven keresztül küzdött férje, dr. Ormos Péter mellett, aki prosztatarákban szenvedett. – Amikor Péter már az intenzív osztályon feküdt, én nyakig védőruhában vártam, hogy végre meglátogathassam. Ott nincs telefon, nehogy megzavarja a műszereket, ezért mindennap idegőrlő volt kivárni a soromat, bemondani a férjem nevét, és várni, hogy a nővér beenged-e, vagy közli, hogy őt már nem tudom meglátogatni. Mindezt harminc napon keresztül. Kórházból ki, kórházba be, erről szóltak a napok, hetek, és bár Péter bizakodó volt, én néha már úgy éreztem, nem bírom tovább. Ilyenkor édesanyám adott erőt: „Meg tudod csinálni, erős leszel, kibírod!” Végül újra nagy levegőt vesz az ember, és felveszi azt a gondoskodó mosolyt, amellyel a másik szemébe néz. Nem engedhettem ugyanis, hogy azt lássa a szememben, amit én látok rajta. Mi egymás támaszai voltunk a betegsége idején is. Mindketten kíváncsiak voltunk arra, hogy mi van a másik lelkében, hol tart éppen annak a feldolgozásában, ami történik. Péter nem akart elmenni, tulajdonképpen nem is tudtunk elbúcsúzni, mert az utolsó pillanatig hitte, hogy felépülhet – mesélte Nóra, aki csak férje elvesztése után négy hónappal tudta igazán kiengedni a gyászát, és annyira elfáradt, hogy három hónapig szinte folyamatosan aludt.

Görbe Nóra és Péter


– Az igazi tisztulás akkor jött, amikor Müller Péter Sziámi felkért, hogy énekeljek el három Leonard Cohen-dalt egy fellépésen. Ezeknek a mélysége és mondanivalója annyira megrázott, hogy azt hiszem, akkor indult el bennem a lelki tisztulás. Végre volt célom, lettek terveim, már nem akartam elmenekülni a világ másik végébe. Korábban komolyan szerettem volna elköltözni Új-Zélandra, de ma már persze nem akarok – mesélte a színésznő, aki szeptembertől egyéb színpadi és filmes munkái mellett egy alapítványnál fog dolgozni. – Ezzel a szervezettel a rákszűrések fontosságára, a megelőzésre és a betegség kezelésének módjára hívjuk fel a figyelmet. Szeretnék segíteni másoknak. Úgy érzem, megacélosodtam ebben a hat évben. Péter mindig az életem része lesz, mostanában is sokszor eszembe jut, hogy ő ezt vagy azt mondaná, csinálná. Nem tudom, hogy egyszer akarok vagy tudok-e egy másik társat befogadni az életembe, csak azzal vagyok tisztában, hogy erről egyelőre hallani sem akarok.

Fotó: Mészáros Diána

Kapcsolódó Cikkek