2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb Nagykanizsa

Gyilkosság a tárgyalóteremben

A tragikus sorsú bíróra, dr. Vlasics Antalra emlékeztek Becsehelyen. Sírjánál dr. Hajdu Ildikó, a Kanizsai és dr. Benedek Éva Katalin, a Keszthelyi Járásbíróság elnöke helyezte el a tisztelet koszorúját a bíróságok napján. A zalai bírát 1973-ban Marcaliban, a tárgyalóteremben lőtte agyon egy munkásőr.

Életéről nemrégiben kiadvány jelent meg, amelyben dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnöke és dr. Tavaszi Renáta, a Fonyódi Járásbíróság fogalmazója mutatja be a bíró életútját, illetve a tragédia napjának eseményeit.


Vlasics Antal két elveszített kisgyermek után érkezett a becsehelyi munkáscsaládba, s alig tízévesen, kerékpározás közben elgázolta egy motoros. Jobb lába súlyosan megsérült a balesetben, és az orvosok lábának térd alatti amputálása mellett döntöttek. Ez zárkózottá és kirekesztetté tette a fiatal Antalt, de egyben tudatosította benne, hogy szorgalmával és eszével kell majd boldogulnia.

Tavaly felújították a tragikus sorsú bíró síremlékét (Fotó: Zalaegerszegi Törvényszék)

A kötetből az is kiderül, testi fogyatékossága ellenére jeles volt testnevelésből. A kanizsai gimnázium akkori igazgatója ugyanis úgy vélte, ebből a tantárgyból senki sem kaphat felmentést, ezért a fiú elméleti testnevelést tanult, s évekkel később is tudta például az olimpiai bajnokok nevét vagy a focicsapatok összeállítását.


Vlasics Antal – a jogi egyetemet elvégezve – a Marcali Járásbíróságra került, ahol 1973. október 29-én érte a halálos lövés. Gyilkosa Horváth Kulcsár Ferenc veterán kommunista, korábbi partizán és munkásőr volt, aki szomszédjával folyton vitában állt, mivel osztatlan közös tulajdonú telket használtak. Olyan kérdésekben nem értettek egyet, mint hogy ki szedje le a ringlószilvát, vagy hogy miért nem lehet autóval bejárni az udvarra. A nézeteltérések a bíróságon folytatódtak, s az egyik per vesztese Horváth Kulcsár Ferenc lett. A férfi ezt képtelen volt feldolgozni, ezért önvédelmi fegyverével lelőtte a szomszédját és gyilkosságra készült a tanácsházán is, de a tanácselnököt nem találta a helyén, ezért útja a Marcali Járásbíróságra vezetett. A 6. számú tárgyalóterembe lépve annyit mondott: „elérkezett a leszámolás órája”, majd lőtt. Dr. Vlasics Antalt három golyó érte, de már az első halálos sebet ejtett rajta.

Horváth Kulcsár Ferenc ezután kisétált a bíróság épületéből, a folyosón kalapot emelt és elköszönt. Vélhetően jó elvtársnak számított, mert börtön helyett – mivel beszámíthatatlannak nyilvánították – kényszergyógykezelésre ítélték. Nem sokkal élte túl áldozatát, csaknem napra pontosan egy évvel a gyilkosság után elhunyt.

Dr. Vlasics Antal a merénylet idején 36 éves volt, a somogyi városban temették el, de Zalába visszatért édesanyja a következő évben kihantoltatta testét, és a jogász gyermekéveinek helyszínén, Becsehelyen, a polai temetőben helyezte örök nyugalomra. A síremléket tavaly a Zalaegerszegi Törvényszék – az Országos Bírósági Hivatal pályázatán pénzt nyerve a munkára – felújíttatta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.