EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,02 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Nagykanizsa

Gyilkosság a tárgyalóteremben

A tragikus sorsú bíróra, dr. Vlasics Antalra emlékeztek Becsehelyen. Sírjánál dr. Hajdu Ildikó, a Kanizsai és dr. Benedek Éva Katalin, a Keszthelyi Járásbíróság elnöke helyezte el a tisztelet koszorúját a bíróságok napján. A zalai bírát 1973-ban Marcaliban, a tárgyalóteremben lőtte agyon egy munkásőr.

Életéről nemrégiben kiadvány jelent meg, amelyben dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnöke és dr. Tavaszi Renáta, a Fonyódi Járásbíróság fogalmazója mutatja be a bíró életútját, illetve a tragédia napjának eseményeit.


Vlasics Antal két elveszített kisgyermek után érkezett a becsehelyi munkáscsaládba, s alig tízévesen, kerékpározás közben elgázolta egy motoros. Jobb lába súlyosan megsérült a balesetben, és az orvosok lábának térd alatti amputálása mellett döntöttek. Ez zárkózottá és kirekesztetté tette a fiatal Antalt, de egyben tudatosította benne, hogy szorgalmával és eszével kell majd boldogulnia.

Tavaly felújították a tragikus sorsú bíró síremlékét (Fotó: Zalaegerszegi Törvényszék)

A kötetből az is kiderül, testi fogyatékossága ellenére jeles volt testnevelésből. A kanizsai gimnázium akkori igazgatója ugyanis úgy vélte, ebből a tantárgyból senki sem kaphat felmentést, ezért a fiú elméleti testnevelést tanult, s évekkel később is tudta például az olimpiai bajnokok nevét vagy a focicsapatok összeállítását.


Vlasics Antal – a jogi egyetemet elvégezve – a Marcali Járásbíróságra került, ahol 1973. október 29-én érte a halálos lövés. Gyilkosa Horváth Kulcsár Ferenc veterán kommunista, korábbi partizán és munkásőr volt, aki szomszédjával folyton vitában állt, mivel osztatlan közös tulajdonú telket használtak. Olyan kérdésekben nem értettek egyet, mint hogy ki szedje le a ringlószilvát, vagy hogy miért nem lehet autóval bejárni az udvarra. A nézeteltérések a bíróságon folytatódtak, s az egyik per vesztese Horváth Kulcsár Ferenc lett. A férfi ezt képtelen volt feldolgozni, ezért önvédelmi fegyverével lelőtte a szomszédját és gyilkosságra készült a tanácsházán is, de a tanácselnököt nem találta a helyén, ezért útja a Marcali Járásbíróságra vezetett. A 6. számú tárgyalóterembe lépve annyit mondott: „elérkezett a leszámolás órája”, majd lőtt. Dr. Vlasics Antalt három golyó érte, de már az első halálos sebet ejtett rajta.

Horváth Kulcsár Ferenc ezután kisétált a bíróság épületéből, a folyosón kalapot emelt és elköszönt. Vélhetően jó elvtársnak számított, mert börtön helyett – mivel beszámíthatatlannak nyilvánították – kényszergyógykezelésre ítélték. Nem sokkal élte túl áldozatát, csaknem napra pontosan egy évvel a gyilkosság után elhunyt.

Dr. Vlasics Antal a merénylet idején 36 éves volt, a somogyi városban temették el, de Zalába visszatért édesanyja a következő évben kihantoltatta testét, és a jogász gyermekéveinek helyszínén, Becsehelyen, a polai temetőben helyezte örök nyugalomra. A síremléket tavaly a Zalaegerszegi Törvényszék – az Országos Bírósági Hivatal pályázatán pénzt nyerve a munkára – felújíttatta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.