2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

Hadihajó ütközött, több ember eltűnt!

Kereskedelmi hajóval ütközött össze egy amerikai hadihajó Szingapúr partjainak közelében, legalább tíz amerikai tengerész eltűnt, öt pedig megsérült – jelentette közleményben az amerikai haditengerészet.

A John McCain nevű, irányított rakétákkal felszerelt rombolóhajó Szingapúr keleti partjainál, a Malakka-szoros közelében ütközött össze egy görög tulajdonban lévő, de libériai zászló alatt hajózó tartályhajóval. Az amerikai hadihajó jelentős károkat szenvedett tatjának baloldalán, a tanker kisebbeket.


Az amerikai haditengerészet közleménye szerint a szingapúri haditengerészet és parti őrség hajókkal és helikopterekkel segíti a mentést és a keresést, s már úton van a baleset helyszíne felé egy amerikai hadihajó is.

A John McCain a Dél-kínai-tengeren tett szokásos járőrözése után éppen a szingapúri kikötőbe tartott, amikor az ütközés történt. Az Alnic nevű tankernek – amely nyersolajat szállított – az eleje sérült meg, hét méterrel a vízszint felett. Olaj nem került a tengerbe.


Az amerikai romboló külső segítség nélkül tart célja felé. A malajziai haditengerészet parancsnoka egy Twitter-üzenetében azt írta, hogy két hajót és egy repülőgépet küldtek az eltűnt amerikai tengerészek felkutatásának segítésére. Egy fotót is közzé tett, amelyen a rombolóhajó látható egy lyukkal az oldalán a vízszint közelében.

Az amerikai haditengerészet megindította a vizsgálatot a baleset okainak feltárására.

John McCain arizonai republikánus szenátor – akiről az 1994-ben vízre bocsátott hadihajót elnevezték – Twitter-üzenetben biztosította együttérzéséről a hadihajó legénységét.

Legutóbb júniusban történt katasztrófa, amikor a Fitzgerald torpedóromboló Japán partjainak közelében összeütközött egy Fülöp-szigeteki kereskedelmi hajóval. Hét amerikai matróz életét vesztette. A torpedóromboló kapitányát és két tisztjét felmentették a szolgálat alól, és tizenkét matróz fegyelmit kapott.

Kapcsolódó Cikkek