EUR: 317,57 Ft
CHF: 279,76 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Belföld

Három büntetőeljárás indult a BKK e-jegyrendszerével kapcsolatban

Három büntetőeljárás indult eddig a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) e-jegyrendszerével kapcsolatban – írta a Magyar Idők a szombati számában a rendőrség tájékoztatására hivatkozva.

A lap szerint operatív nyomozás is zajlik amiatt, hogy túlterheléses támadás érte a közlekedésszervező cég számítógépes hálózatát.


Információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt folyik nyomozás az ellen a 18 éves fiatalember ellen, aki az értékesítési rendszer egy hibáját kihasználva 50 forintra módosította a havi e-bérlet árát, amit jóvá is hagyott a program.

A másik két nyílt büntetőeljárás állampolgári feljelentésre indult, mindkettő ismeretlen tettes ellen. Az egyik eljárás hűtlen kezelés gyanúja miatt indult, mivel az e-jegyrendszer fejlesztési hibái miatt kár érte a BKK-t. A rendőrök azt vizsgálják, hogy ki a felelős a biztonsági hiányosságok elhárításának elmaradásáért.


Személyes adattal való visszaélés miatt is nyomozás indult, miután a 24.hu átadott egy több ezer felhasználó adatát tartalmazó, egy hekker által a portálhoz eljuttatott listát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak. Ebben a nyomozásban az e-jegyrendszert feltörő és az adatokat eltulajdonító ismeretlen hekker a célpont.

A nyílt nyomozások mellett operatív – titkos – munka is folyik. A 18 éves fiatal előállításának hírére először a BKK Facebook-oldalát bénították le a tömegesen odalátogatók, majd az e-jegyrendszert, azután pedig a BKK és a T-Systems honlapját túlterheléses támadássorozat érte, a rendszer 72 órára összeomlott.

Operatív eszközökkel keresik a BKK budapesti kerékpáros közösségi közlekedési rendszere, a Mol-Bubi számítógépes rendszerének feltörőjét is, aki több mint ötezer felhasználó adataihoz jutott hozzá, majd azokat szintén a 24.hu-nak küldte meg. A portál a lopott adatokat az adatvédelmi hatósághoz juttatta el, amely hatósági eljárást indított – olvasható a Magyar Időkben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az Európai Bizottság ismét megpróbálja cáfolni a valóságot

  Az Európai Bizottság ismét megpróbálja cáfolni a valóságot

  Az Alapjogokért Központ elemzése szerint az Európai Bizottság ismét megpróbálja cáfolni a valóságot, az uniós intézmények ugyanis az elmúlt hónapok-évek során maguk terjesztettek elő olyan jogalkotási javaslatokat, amelyek ösztönzik a bevándorlást és csorbítják a tagállami szuverenitást.

 • Borzalmas baleset! Kútba esett és meghalt egy idős férfi

  Borzalmas baleset! Kútba esett és meghalt egy idős férfi

  Meghalt egy idős férfi, miután beleesett egy csaknem harminc méter mély kútba a Csörög szélén található Harkály utcában csütörtök délután – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

 • Már hat éve folyamatosan emelkednek a bérek Magyarországon

  Már hat éve folyamatosan emelkednek a bérek Magyarországon

  A magyar gazdaság jobban teljesít, ezt támasztja alá, hogy már hat éve folyamatosan emelkednek a bérek – mondta Bodó Sándor a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a legfrissebb kereseti adatokat kommentálva.