EUR: 325,31 Ft
CHF: 295,59 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Extra

Hetvenévesen kezdhet új életet O. J. Simpson

Október elején szabadlábra kerül O. J. Simpson. Az egykori amerikai focistát még 2008-ban ítélték el fegyveres rablásért, amiért mindössze kilenc évet ült. Úgy tűnik, hogy a sztár szerencsés csillagzat alatt született, mert a kilencvenes évek legfelkavaróbb gyilkossági ügyét is megúszta.

 Köszönöm, köszönöm, köszönöm  mondta meghatottan O. J. Simpson, amikor megtudta, hogy kilenc év után feltételesen szabadlábra helyezik és októberben elhagyhatja a börtönt. Az egykori profi focistát és színészt 2008-ban ítélték el fegyveres rablásért és testi sértésért. Több társával együtt betört egy szállodába, hogy sportereklyéit visszaszerezze két gyűjtőtől, amelyeket állítása szerint elloptak tőle. Eredetileg 33 évig kellett volna a rácsok mögött maradnia, de jó magaviselete meggyőzte a bírót. Kérdés, hogy 70 éves korára valóban maga mögött tudja-e hagyni a múltat.
O. J. története  számtalan tévéműsort, könyvet, filmet ihletett meg és az amerikai igazságszolgáltatás legvitatottabb ítélete is a nevéhez köthető. Sajtótörténeti szempontból sem mindennapi az esete, és biztos, hogy a történelemkönyvekbe is bekerül az úgynevezett O. J.-ügy. 1994-ben azzal gyanúsították meg a sportolót, hogy brutális módon megölte volt feleségét, Nicole Brownt és annak szeretőjét, Ron Goldmant. Öt nappal azután, hogy rátaláltak az összeszurkált holttestekre, O. J. búcsúlevelet írt, majd elmenekült, de üldözőbe vették, amit egy ország figyelt a tévében. Végül elkapták, autójában pedig több ezer dollárt, útlevelet, álszakállt, álbajuszt és egy töltött pisztolyt találtak, de ott volt a nyoma mindkét áldozat vérének is egy véres kesztyű mellett.
Az „évszázad pere”  ahogy akkor nevezték  1995. január 24-én kezdődött és októberig tartott. Akkora érdeklődés kísérte az ügyet, hogy elnéptelenedtek az utcák az esti híradók idején, és volt olyan lap, amely 300 napon keresztül tartotta címlapon a sztorit. Még az is téma volt, hogy az ügyésznő milyen frizurát csináltatott és hogy 1979-ben félmeztelenül pózolt egy nyaraláson. Az újságírók O. J. ügyvédgárdáját „dream team”-nek, azaz álomcsapatnak nevezték. Ők kellettek végül ahhoz, hogy a sportolót felmentsék a vádak alól. John Cochran ügyvéd elhíresült védőbeszédének paródiáját a South Park sorozat dolgozta fel, az úgynevezett Csubakka-védelemmel. Ez egy olyan kitalált jogi stratégia, amelynek célja az esküdtszék szándékos összezavarása. És hogy Cochran mivel zavarta össze az esküdteket?
„Ha nem illik rá, mentsék fel” – mondta a véres kesztyűre utalva. Korábban az ügyész ugyanis kérte Simpsont, hogy vegye fel a véres kesztyűket, de az túl kicsi volt ahhoz, hogy könnyen fel tudja húzni. Később kiderült, ennek valószínűleg az lehetett az oka, hogy a sportoló leállt az ízületi gyulladására szedett gyógyszereivel, ami miatt az egész kézfeje megdagadt. A felmentő ítélethez persze nemcsak egy teátrális védőbeszéd kellett, de az is, hogy a védők faji kérdés felé tereljék az egész ügyet.

O.J. Simpson szabad ember lesz /Fotó: Profimedia

A koronatanúról próbálták bebizonyítani – sikerrel –, hogy egy rasszista rendőr. Beszédes az is, hogy az esküdtek között főleg fekete nők voltak és 12 esküdtből 9 fekete, két fehér és egy latino kapott helyet. A hosszú tárgyalássorozat végén mindössze négy óra kellett ahhoz, hogy O. J. szabad ember legyen. Bár a bíróság nem találta bűnösnek Simpsont, később az áldozatok családja polgári pert indított ellene, és a bíróság 33,5 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte, amit azóta már 58 millió dollárra (14 milliárd forint) növeltek. Simpsonnak tehát nagyon kellett a pénz, ezért akarta visszarabolni az említett sportrelikviákat, ami miatt végül elítélték. Egy biztos, októberi szabadlábra kerülését legalább annyian fogják figyelemmel kísérni, mint ahányan évekkel ezelőtti a tárgyalássorozatát.

Kapcsolódó Cikkek

  • 80 éves Batman

    80 éves Batman

    A San Diegó-i Comic-Con Múzeumban mutattak be különböző Batman ereklyéket, a Batman-képregények első megjelenésének 80.

  • Magyarok is beveszik az 51-es körzetet

    Magyarok is beveszik az 51-es körzetet

    Közel 2 millióan, köztük több mint ezer magyar jelzett vissza a közösségi oldalon a legendás 51-es körzet leigázásra. Az amerikai légierő nevadai teszt- és kiképzőbázisára tervezett szeptember 20-ai eseményt eredetileg poénból hozták létre, de a hatalmas érdeklődés miatt az amerikaiak kezdik egyre komolyabban venni a szervezkedést.