EUR: 324,15 Ft
CHF: 290,12 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Életmód

Hová lett a spájz?

A kamrát gyakran átépítik Profimedia, Alamy

Az új építésű társasházakban igyekeznek a piaci igényeknek leginkább megfelelő, 40–70 négyzetméteres lakásokat kialakítani. A statisztikák szerint az elmúlt öt évben az új lakások mérete átlagosan 15 négyzetméterrel csökkent, aminek sokszor a kiszolgáló helyiségek látják kárát. Annak, aki ragaszkodik a spájzhoz, komoly pluszköltségekkel kell számolnia.

A KSH adatai szerint a hazai lakásállományban stagnál az egyszobás és folyamatosan növekszik a két-három, illetve ennél több szobás ingatlanok aránya. Az új építésű lakások kétharmada is többlakásos társasházban épül. A növekvő keresletet és a költséghatékonyságot szem előtt tartva az ingatlanberuházók az adott alapterületen általában a lehető legtöbb lakást alakítják ki. Ezért egyre többször fordul elő, hogy eltűnik a régebbi lakásokban teljesen megszokott spájz, gardrób vagy tároló. A vásárlói igény azonban nem szűnt meg, továbbra is keresettek a pluszhelyiségekkel rendelkező lakások – osztotta meg piaci tapasztalatait az OTP Ingatlanpont.


A spájz minden gond nélkül zuhanyzóvá alakítható, ha a vízcsövek helyben vannak Profimedia, BE&W

– A tárolóhelyiségeket az építtetők igyekeznek a pinceszinten vagy az emeleten kialakítani, áruk négyzetméterenként a 200–400 ezer forintot is elérheti. Hüvelykujjszabály szerint a lakás négyzetméterárának felével érdemes számolni –magyarázta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A három vagy ennél több szobás, magasabb minőségű lakások esetében íratlan szabály, hogy az építészeknek tervezniük kell spájzot, mosókonyhát. Az is egyre gyakoribb, hogy az erkélyre, teraszra terveznek tárolót, így az nem vesz el helyet a hasznos lakótérből. A pluszhelyiségek a későbbi átalakítások lehetőségét is biztosítják. Van olyan hirdetés az OTP Ingatlanpont adatbázisában, amelyben külön kiemelik, hogy a spájz minden gond nélkül zuhanyzóvá alakítható, mivel a vízcsövek helyben vannak. Ami a tárolókat illeti, a lakáseladók sok esetben nem tudják, hogyan, mennyiben befolyásolja az ingatlan eladási árát. Ezért is érdemes szakértői segítséget kérni az ár meghatározásához.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így küzdhetjük le a műanyagfüggőséget

  Így küzdhetjük le a műanyagfüggőséget

  A műanyagok olyan mértékben átszőtték mindennapjainkat, hogy már észre sem vesszük őket. Kényelmes. Olcsó. Kikerülhetetlen. A szomorú igazság azonban az, hogy az általunk használt műanyagok több mint 70 százalékát nem hasznosítjuk újra, és nagy részük végül az óceánokban vagy folyókban végzi.

 • Dubaj drónnal és objektívvel

  Dubaj drónnal és objektívvel

  Dubairól elsőre sokaknak a luxus, a gazdagság és a fényűzés jut eszébe, na meg a gyönyörű kelet-európai lányok és az olajsejkek üzleti kapcsolata.

 • A folyóüledékben rengeteg a mikroműanyag

  A folyóüledékben rengeteg a mikroműanyag

  Sok mikroműanyag lehet a hazai folyók üledékében, ami a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói szerint jelentős környezeti kockázattal járhat – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

 • Elő a turmixszal! 

  Elő a turmixszal! 

  A kánikulában nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk a konyhában, a meleg tűzhely mellett. A legoptimálisabb az lenne, ha semennyit sem kellene, de akkor mit eszik az éhes család?