2019. december 15., vasárnap
Valér

Egyéb

Hyperloop: 300 kilométeres sebesség felett száguldott Elon Musk a tesztjárműve

A második tesztet hajtották végre a hyperloop futursztikus közlekedései rendszer megvalósításán dolgozó szakemberek, a nevadai sivatagban felépített több mint 450 méter hosszú csőrendszerben a tesztjármű óránkénti 310 kilométerrel száguldott.

A Hyperloop One startup cég nagy sikerként értékelte a július 29-én végrehajtott újabb kísérletet, emlékeztetve arra, hogy a múlt év májusában végrehajtott első teszt során az óránkénti 112 kilométeres átlagsebességre volt képes a jármű. Akkor még nem a csőrendszerben, hanem a nevadai sivatagban kiépített vasúti sínen próbálták ki a kapszulát.


A tesztjármű most négy és félszer messzebbre jutott, 2,7-szer nagyobb sebességet ért el és három és félszer nagyobb volt a teljesítménye.

A futurisztikus közlekedési rendszer ötlete Elon Musk, a Tesla Motors és a SpaceX űripari magánvállalkozás vezetőjének agyából pattant ki 2013-ban. Elképzelése szerint a közlekedési rendszer hatalmas átmérőjű csöveken keresztül, légpárnákon lebegő kapszulákban utaztatná az embereket vagy árukat óránként mintegy 1200 kilométeres sebességgel. A lebegő mágnesvasút-technológián alapuló rendszer teljesen automata lenne és elektromos árammal működne.


“Megmutattuk, hogy a hyperloop rendszer valóban működik” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Shervin Pishevar, a mintegy 300 alkalmazottat foglalkoztató start-up cég elnök-vezérigazgatója és alapítója.

Mától átlépünk a kereskedelmi forgalomba bocsátás folyamatába – tette hozzá.

A cég már számos kormánnyal és lehetséges partnerrel vette fel a kapcsolatot – mondta Pishevar, aki szerint valószínű, hogy az első hyperloop nem az Egyesült Államokban, hanem külföldön fog megépülni.

A cél az, hogy 2021-re forgalomba álljon az első hyperloop – fűzte hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.