EUR: 323,88 Ft
CHF: 278,09 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Egyéb Pécs

Így élhetik túl növényeink a nyaralásunkat!

Ha ismerős az a szituáció, hogy egy-két hét távollét után a családtagként szeretett növényeink a kukában landolnak, akkor ez az összeállítás most jól fog jönni. Ezt követően már nem kell a nagyit vagy a szülőket megkérni, hogy locsolgassák a növényeinket addig, míg távol vagyunk.

A trükköket és praktikákat mindenekelőtt érdemes úgy bevetnünk, hogy először jól megvizsgáljuk a növényeinket. Tudnunk kell ugyanis, hogy:


  • mekkora a vízigényük,
  • mekkora a fényigényük,
  • bírják-e a fülledt levegőt, azaz a nagy meleget.

Ha ezekre tudjuk a választ, akkor nyert ügyünk van, pár, otthon is megtalálható holmival ki tudjuk váltani a gondoskodást.

PET-palackos öntöző
A műanyag flakonunk kupakjára fúrjunk egy kisebb lyukat (kalapács és szög segítségével), az 1–1,5 literes palackunkat töltsük fel vízzel, majd csavarjuk vissza rá a már kilyukasztott kupakot. Ezután óvatosan nyomjuk a virágföldbe. Így ez a kis locsolórendszer folyamatosan adagolja a vizet.


Ha van otthon műanyag palackunk, könnyedén megoldható az öntözés! Fotó: Németh Kriszta

Műanyag lavór vagy gyerekkád
Ez az egyik legnépszerűbb és talán legegyszerűbb módja annak, hogyan tartsuk nedvesen a virágunk földjét. Engedjünk egy kevés vizet a lavórba, majd tegyünk bele téglákat, rá pedig a növényeket. Ez nemcsak az öntözésükhöz jó, hanem a megfelelő párásításra is alkalmas.

A lavórt is bevethetjük, de ennél a módszernél ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok az öntözővíz Fotó: Németh Kriszta

Agyaggranulátum
A föld nedvesen tartásához lehet külön kapni agyaggranulátumot. Ez ugyanúgy képes adagolni a vizet, mint a kádba tett téglák.

Ha megfelelő hőmérsékletű marad a lakásunk és nem tűz a nap a növényeinkre, akkor a megfelelő minőségű földbe ültetett virágok akár egy hétig is kibírják locsolás nélkül. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy távozáskor alaposan öntözzük meg őket.

 

Otthoni öntözőrendszer
Ehhez a technikához kicsit nagyobb tér szükséges, de végtelenül egyszerű a kivitelezése. A lényege, hogy egy vízzel teli lavórt magasabban helyezzünk el a virágjainknál. Majd tegyük körbe a növényeinkkel és ezután vastag gyapjúfonalat vagy valami vizet is vezető anyagot (cipőfűzőt) helyezzünk el úgy, hogy eljusson a szobanövények talajáig. Így a magasabban fekvő tálból folyamatosan szivárog a víz a lejjebb található növényekhez.

Önöntöző virágtartó
Lehet kapni olyan virágtartót, aminek az aljában mindig marad egy kis víz. Ezzel kibírják a virágok a pár napot.

Mi a helyzet a kerti virágokkal?

Abban az esetben, ha szabad földben van a gyökér, tovább bírja a szárazságot a növény. Ha viszont a kertben is kaspóban van, akkor érdemes ezeket egy helyre pakolni és a kert olyan sarkába tolni, ami árnyékosabb, hűvösebb. A szép gyepnél pedig nyaralás előtt érdemes fűnyírót ragadni és a levágott füvet a növények köré szórni, mivel az lassítja a párolgást.

Kapcsolódó Cikkek