2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Sopron

Így élvezheti a nyarat!

Az utolsó nyári hetek is sok-sok örömet tartogatnak, de az ÁNTSZ felhívja a figyelmet a veszélyekre is. Sopron gyönyörű szökőkútjai és strandjai népszerűek a helyiek és a turisták körében, nem árt azonban óvatosnak lenni.


– A nyárnak is természetesen megvannak a maga kockázatai, amelyek odafigyeléssel elkerülhetők. A rendkívüli nagy meleg megterheli a szervezetet. A krónikus betegekre, kisgyermekekre, csecsemőkre kell leginkább figyelni. Ha valaki szédül, fáj a feje vagy szapora a szívverésre, menjen árnyékos helyre és igyon sok folyadékot – kezdte dr. Berkesné dr. Ács Gabriella, amikor a nyár veszélyeiről érdeklődtünk.


Az ország egyik legszebb szökőkútja a Petőfi téren található
Fotó: Kóczán Bálint

– Sopronban számos strandon lehűthetjük magunkat, a Fertő tó és a Tómalom vízminősége kiváló, azt rendszeresen ellenőrzik a szakemberek – tudtuk meg a tiszti főorvostól. – A strandolás jó dolog, a testünket lehűti, de felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe, mert hirtelen szívmegállást okozhat. Fürdés előtt pedig hűtsük le a testünket és sekély vízbe ne ugorjunk fejest.

A Deák-téren sokan megpihennek a szökőkút körül
Fotó: Kóczán Izabella

Az ország egyik leglátványosabb szökőkútja a belvárosban található. A zenélő, villogó látnivaló nappal is igen népszerű a helyiek és a turisták körében a Petőfi téren. Soproni családok, gyermekek szórakoznak remekül a közkedvelt helyen. A szökőkút környezete csupa mész- és gránitkő, a medence peremére is rá lehet telepedni egy jó kis csevejre és átélni a tér nyüzsgő hangulatát, azonban a forróság ellenére is tilos megmártózni a vízben. A Deák téren ugyancsak szép környezetben díszeleg a szökőkút, de a leghűségesebb város több pontján is találkozhatunk „vizes” nevezetességekkel.


– A szökőkutak vize porral vagy állati ürülékkel szennyeződhet. Ráadásul a nyári nagy melegben a víz könnyen felmelegszik, ami elősegíti a bekerült kórokozók szaporodását. A fertőzés akkor fordulhat elő, ha a szökőkút vizével szennyezett kézzel élelmiszert fogyasztunk vagy a víz szájba kerül és lenyeljük. A lábunkat azonban hűsíthetjük a szökőkút vizében, az nem kockázatos – mondta a doktornő. – Kánikula idején a vízben a legionellabaktériumok is elszaporodhatnak. Üzemelés közben vízpermet keletkezik, aminek a belélegzésével legionellabaktérium kerül a légutakba, ami egészséges emberre és gyermekre veszélytelen, de legyengült immunrendszerűeknél vagy súlyos krónikus betegeknél influenzaszerű tüneteket, de akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást is okozhat.

A belváros egyik “vizes terepe”
Fotó: Kóczán Izabella

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.