EUR: 311,58 Ft
CHF: 266,01 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Egyéb Sopron

Így élvezheti a nyarat!

Az utolsó nyári hetek is sok-sok örömet tartogatnak, de az ÁNTSZ felhívja a figyelmet a veszélyekre is. Sopron gyönyörű szökőkútjai és strandjai népszerűek a helyiek és a turisták körében, nem árt azonban óvatosnak lenni.


– A nyárnak is természetesen megvannak a maga kockázatai, amelyek odafigyeléssel elkerülhetők. A rendkívüli nagy meleg megterheli a szervezetet. A krónikus betegekre, kisgyermekekre, csecsemőkre kell leginkább figyelni. Ha valaki szédül, fáj a feje vagy szapora a szívverésre, menjen árnyékos helyre és igyon sok folyadékot – kezdte dr. Berkesné dr. Ács Gabriella, amikor a nyár veszélyeiről érdeklődtünk.


Az ország egyik legszebb szökőkútja a Petőfi téren található
Fotó: Kóczán Bálint

– Sopronban számos strandon lehűthetjük magunkat, a Fertő tó és a Tómalom vízminősége kiváló, azt rendszeresen ellenőrzik a szakemberek – tudtuk meg a tiszti főorvostól. – A strandolás jó dolog, a testünket lehűti, de felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe, mert hirtelen szívmegállást okozhat. Fürdés előtt pedig hűtsük le a testünket és sekély vízbe ne ugorjunk fejest.

A Deák-téren sokan megpihennek a szökőkút körül
Fotó: Kóczán Izabella

Az ország egyik leglátványosabb szökőkútja a belvárosban található. A zenélő, villogó látnivaló nappal is igen népszerű a helyiek és a turisták körében a Petőfi téren. Soproni családok, gyermekek szórakoznak remekül a közkedvelt helyen. A szökőkút környezete csupa mész- és gránitkő, a medence peremére is rá lehet telepedni egy jó kis csevejre és átélni a tér nyüzsgő hangulatát, azonban a forróság ellenére is tilos megmártózni a vízben. A Deák téren ugyancsak szép környezetben díszeleg a szökőkút, de a leghűségesebb város több pontján is találkozhatunk „vizes” nevezetességekkel.


– A szökőkutak vize porral vagy állati ürülékkel szennyeződhet. Ráadásul a nyári nagy melegben a víz könnyen felmelegszik, ami elősegíti a bekerült kórokozók szaporodását. A fertőzés akkor fordulhat elő, ha a szökőkút vizével szennyezett kézzel élelmiszert fogyasztunk vagy a víz szájba kerül és lenyeljük. A lábunkat azonban hűsíthetjük a szökőkút vizében, az nem kockázatos – mondta a doktornő. – Kánikula idején a vízben a legionellabaktériumok is elszaporodhatnak. Üzemelés közben vízpermet keletkezik, aminek a belélegzésével legionellabaktérium kerül a légutakba, ami egészséges emberre és gyermekre veszélytelen, de legyengült immunrendszerűeknél vagy súlyos krónikus betegeknél influenzaszerű tüneteket, de akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást is okozhat.

A belváros egyik “vizes terepe”
Fotó: Kóczán Izabella

Kapcsolódó Cikkek