2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb Győr

Imádni fogja győri és turista is!

Újabb, igazán különleges és egyedi szökőkúttal gazdagodott Győr, mégpedig a Rába és a Mosoni-Duna találkozásánál elhelyezett különleges, úszó csobogóval, amelyre méltán lehet büszke minden győri.

Győrről mindenki tudja, hogy folyókban gazdag, így olyan szökőkutat kellett megálmodni, amely látványos és különleges is, ugyanakkor a víz még a szokottnál is nagyobb hangsúlyt kap. Nos, úgy tűnik, ismét sikerült az megvalósítani a terveket, mert a nemrég bemutatott alkotás eddig osztatlan sikert arat a lakosok és a turisták körében is. Tesztelni pedig bőven lehet, hiszen éppen az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előtt üzemelték be a szakemberek.


A győriek már most imádják az új szökőkutat
Fotó: O. Jakócs Péter

– Azt tapasztaltuk, hogy a folyókon átívelő hidak világítását is örömmel fogadták a győriek, s a város már működő szökőkútjainak felújítása is kedvező visszhangra talált – mondta el Borkai Zsolt polgármester. Kitért arra is, hogy az önkormányzat egyik törekvése, hogy a város megbecsült, hagyományos értékeit ötvözze korszerű, vonzó, eredeti látványosságokkal. Ennek egyik, remélhetőleg közkedvelt példája lesz ez a szökőkút, melynek vízfüggönyére képeket, filmeket is vetíteni lehet.

Győr címere is látható az új szökőkút játékában
Fotó: O. Jakócs Péter

A városüzemeltetésért is felelős alpolgármester, Radnóti Ákos elmondta: két évvel ezelőtt föltérképezték a város szökőkútjait, felmérték állapotukat, és eldöntötték, hogy a meglévőket felújítják, rendbe teszik, de újakat is állítanak. A nagyszabású program keretében tavaly külső megjelenésében és műszaki eszközeiben is teljesen megújult Győrben a Megyeháza téren található szökőkút. Radnóti Ákos visszautalt arra, hogy megszépült a Radó-szigeti Hősi Emlékmű medencéje és környezete, valamint rekonstruálták a Vénusz-szobrot, és megújult a Kuopio parkban található csobogó vízgépészete, szerkezete és környezete is. Nemrég készült el a Faun és nimfák szökőkút, valamint az Ölelkező formák nevű csobogó rekonstrukciója. Az alpolgármester kijelentette: jövőre folytatják a megkezdett munkát.


Nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy szimbolikus helyszínen, a győri folyók találkozásánál működik a látványos, új szökőkút. A helybélieknek közös élményt nyújt, az idelátogatóknak pedig látványosságot és élményt.

Festői környezetet tett még szebbé a szökőkút
Fotó: O. Jakócs Péter

A Radó-sziget csúcsánál található, háromszáz négyzetméteres, legyező alakú vízfüggönyére képek, filmek vetíthetők, így a folyópartokról élvezhetik a látványos attrakciót az arra járó győriek és turisták. Július 21-től működik rendszeresen, a vetítésekre értelemszerűen napnyugta után kerül sor, hiszen ekkor láthatóak jól a képek, a vízkép napközben is működik. A szökőkút vízjátéka mindennap 9-től 22 óráig látható. Augusztus közepéig 21 óra 15 perckor és 21 óra 45 perckor rövidfilmeket vetítenek a vízfalra. Utána 20 óra 15 perckor, 21 óra 15 perckor és 21 óra 45 perckor ugyancsak rövidfilmek lesznek láthatóak a vízen. A filmvetítések előtti percekben a vízjáték és a fények megváltozása jelzi a kezdést.

Fontos megemlíteni, hogy a szökőkút megszületéséről és üzemeltetéséről az önkormányzat egyeztetett, illetve írásos megállapodást kötött az érintett horgász- és sportegyesületekkel. Ehhez hasonlóan a környező lakóingatlanok és egyházi intézmények nyugalma sincs veszélyben, 22 óra után éppen a nyugalom megőrzése érdekében nem működik a szökőkút.

Borkai Zsolt polgármester a szökőkút bemutatóján
Fotó: O. Jakócs Péter

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.