EUR: 321,59 Ft
CHF: 282,55 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Külföld

Kávézaccból nyerhetnek metánt

Nemcsak a növények számára szolgálhat tápanyagul, de energiaforrás is válhat a kávézaccból: svájci kutatók olyan eljáráson dolgoznak, amelynek révén nagy értékű metán állítható elő a kávézaccból.

A Paul Scherrer Intézet (PSI) kutatóinak közlése szerint a metán használható például az energiatermelésben vagy beépíthető a földgázhálózatba. A kísérletek kiinduló pontja nedves kávézacc volt. Ezt az anyagot a Frederic Vogel vezette kutatócsoport nagy nyomás alatt egy speciális szerkezetben felmelegítette 450 Celsius-fokra.


A kávézaccban lévő víz így egy úgynevezett szuperkritikus állapotba került. Ez elősegítette, hogy leváljanak a zaccban megmaradt tápsók, amelyek egyébként feloldódtak volna a vízben.

Ami ezután visszamarad a kávézaccból, azt egy speciális katalizátor segítségével metánná változtatják. Az első kísérletek eredménye szerint a kávémaradékban lévő energia 60 százalékát sikerült metánná alakítani.

Ezekkel az első kísérletekkel a kutatók elsősorban az eljárás kivitelezhetőségét kívánták bemutatni, a továbbiakban egy nagyobb teljesítményű szerkezetben végzik majd el az eljárást. Csak ezt követően lehet az eredményeket ipari mértékre átszámítani. Emellett az eljárás gazdaságosságát is tisztázni kell – fejtette ki Vogel.

Azt is vizsgálják, hogy a leválasztott tápsók és az azokban lévő nitrogén felhasználható-e műtrágyatermelésre. A kávézaccot különösen a magas nitrogéntartalma teszi a kertészek kedvelt tápanyagává.

Elméletileg az eljárás – optimalizálással – minden magas víztartalmú szerves hulladék esetében alkalmazható – írja a PSI.

Az eljárás előnye a többivel szemben, hogy az élelmiszeriparból származó, többnyire nedves hulladékot nem kell előbb kiszárítani ahhoz, hogy energiát nyerjenek belőle.

Kapcsolódó Cikkek