EUR: 324,12 Ft
CHF: 280,91 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Belföld

Kisállat otthon? Mindegy milyen, csak nagyon extrém legyen!

Hol vannak már azok az idők, amikor mindenki kutyát, vagy macskát, esetleg szivárványos guppit, vagy tengerimalacot tartott otthonában. Ahogyan terjednek az extrém sportok, az ilyen tetkók, úgy lesznek egyre népszerűbbek az extrém kisállatok is.

Manapság egy magára valamit is adó állatkereskedés olyan különleges hüllőket, madarakat, és emlősöket is tart, melyek egy-két évtizede még nem voltak széles körben ismertek. Ahogy a zenében, vagy sok másban is változik a világ, úgy a hobbiállat tartása is megváltozott.


– Nem mondom, hogy jó, vagy rossz irányba, de átalakult, formálódott az igény ebben is. Az utóbbi években háttérbe szorult például a nyuszi, a tengerimalac, vagy éppen az aranyhörcsög tartása – mondta a Lokálnak Schneider Kinga. A Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője szerint egy olyan változásnak lehetünk tanúi a kisállatok tartásában, amely arról szól, hogy minél extrémebb külsejű, annál inkább kedvelt.

Az állatotthon szóvivője szerint az a legnagyobb baj, hogy azok, akik ilyen állatok tartására adják a fejüket, kevés ismerettel rendelkeznek, ráadásul sok kereskedésben nem is tájékoztatják megfelelően a vásárlókat.


– Nagy divat lett például a sünök és az óriás csigák tartása, sőt divatba jöttek a hüllők is. Utóbbiaknál említhetném a gekkókat, vagy az agámákat. Sokan azonban nem tudják, hogy számukra élő prédát kell beszerezni, ami rendszeresen már nem kis feladat. Nemcsak egy kutyával, vagy macskával szemben vannak mindennapos teendők, hanem az ilyen extrémebb állatokkal szemben is – magyarázza Schneider Kinga, aki két másik fontos csoportot is említ.

/Fotó: MTI – Kálmándy Ferenc

– A szárazföldi teknősök mindegyike védett, így az ő tartásukhoz olyan regisztrációs papírt kell beszerezni, mint például a kutyáknál a törzskönyv. Ugyanez igaz a nagyméretű papagájokra is. Ilyen például a Sándor, az Ara, vagy a Jákó. Náluk az összes tulajdonosváltást be kell jegyezni – mondja a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője.

Szintén divatos állatnak számítanak a pókok is. Egyes hiedelmekkel ellentétben például a madárpók tartásához nem is kell engedély. Keresettek az óriáskígyók is, ám tudni kell, hogy a vízikígyók tartása tilos, ám például a királypiton tartása nem engedélyköteles, így egyre kedveltebb a hüllők kedvelőinek körében.

/Fotó: MTI – Kovács Attila

A szakember szerint azoknál a nagy papagájoknál, melyeket „kézben” neveltek fel, abberált kötődés alakulhat ki az ember és az állat között. Mindez pedig azzal járhat, hogy a papagáj elkezdi csonkítani önmagát. Lecsipkedi a saját szárnyát, illetve emberre is támadhat. Mindez azért alakulhat ki, mert a madarak természetes közegükben csapatban, és társsal élnek, míg mesterséges közegben erre ritkán van csak lehetőség.

Schneider Kinga szerint ugyancsak divatossá váltak az állattartók körében a nagymacskák, mint például a karakál. Talán sokan ismerik sivatagi hiúz néven is ezt a közepes termetű, Afrikában és Délnyugat-Ázsiában élő macskafélét. Noha nem közeli rokona a hiúzoknak, hegyes, pamacsban végződő füle és elég rövid farka nagyon hasonlóvá teszi hozzájuk. A DNS-vizsgálatok azonban kiderítették, hogy legközelebbi rokona a szervál.

/Fotó: MTI – Beliczay László

A lapunknak nyilatkozó szóvivő szerint elvileg engedélyköteles a tartása. Elmondása szerint sokan azt felejtik el, hogy egy ilyen állatnak a természetben több négyzetkilométeres territóriuma van, így lakás, vagy ketrec, de még egy kis udvar sem megfelelő a számára. A levezetetlen energiák ugyanis súlyos személyiségtorzulást okozhatnak az állatnál.

Schneider Kinga szerint sok háziasított állat van, amely tökéletesen működik emberi környezetben, ám nem szabadna elfelejteni, hogy a vadállatok csak a saját környezetükben boldogok.

 

Ha valaki hazánkban olyan állatot kíván beszerezni a világ bármely pontjáról, amely itthon még nem, vagy kevéssé ismert, nem árt, ha tisztában van azzal, hogy egyes fajok nem, vagy csak bejelentés után tarthatóak. Erről a Washingtoni egyezmény vagy ismertebb nevén CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) rendelkezik. Ezt a nemzetközi egyezményt azért hozták létre 1973-ban, hogy a vad növények és állatok egyedeivel folytatott nemzetközi kereskedelem ne veszélyeztesse fennmaradásukat. Hazánk 1985-ben csatlakozott az egyezményhez, amely két listát említ. Egyik a különösen veszélyeztetett fajok, másik a veszélyeztetett fajok.

Az ezeken szereplő fajok példányai csak az exportáló és a fogadó országok igazgatási hatóságainak engedélyével kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Az egyezmény hatálya alá közel 35 000 állat- és növényfaj tartozik. A CITES alapvető célja az egyes fajok természetben élő állományainak megőrzése. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy állatok esetében tenyészetekből származó egyedekkel történő kereskedelmet nem tiltja, csak ellenőrzi. Az egyezmény alapján fogságban szaporított állatnak kizárólag a legalább második generációs fogságban született egyedek tekinthetők. Ez azt jelenti, hogy tenyésztettnek csak akkor lehet egy állatot tekinteni, ha annak már a szülei is fogságban születtek.

CITES engedély kell többek között a királypapagáj, a kecske papagáj, a zöld verébpapagáj, vagy éppenséggel a rosella papagáj tartásához is.

Kapcsolódó Cikkek

 • 145 millióba kerül egy migráns a németeknek

  145 millióba kerül egy migráns a németeknek

  Egyetlen menekült 450 ezer eurójába, vagyis mintegy 145 millió forintjába kerül Németországnak – számolták ki német gazdasági szakemberek, akik egyre inkább azt hangoztatják: a “wilkommenspolitik” nem hasznára válik, hanem egyre nagyobb kárt okoz a német gazdaságban.

 • Ennyien még sosem jöttek

  Ennyien még sosem jöttek

  „Az eddigi legjobb sörfesztivált zártuk” – értékelte a hétvégét Szutter Levente, a szervező Tatabánya Pont vezetője.

 • Kövér: Jó reggelt kívánok a nyugati politikusoknak

  Kövér: Jó reggelt kívánok a nyugati politikusoknak

  Nagy kedvence a Trónok harca sorozat. Olyan kispályás futballcsapatban játszik immár negyven éve, amely most két ponttal vezeti a bajnokságot. És huszonhat éve nem ült sem metrón, sem villamoson, de még BKV buszon sem.