EUR: 326,52 Ft
CHF: 300,35 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

Külföldön is egyre népszerűbbek a magyar élelmiszerek

Magyarország Közép-Európa dinamikusan fejlődő mezőgazdaságával büszkélkedhet, köszönhetően páratlan természeti adottságainak, valamint a magyar gazdák és termelők világszínvonalú szakértelmének. Mindez hazánk exportmutatóiban is tetten érhető, hiszen 2016-ban a teljes magyar kivitel mintegy 10 százalékát az agrárexport adta.

Hazánk mezőgazdasága, területi és klimatikus adottságainak, valamint az alkalmazott technológiáknak és a magas szakértelemnek köszönhetően mára nem csak Közép-Európa, de a világ élmezőnyéhez is tartozik.  Azonban a továbbfejlődéshez, a globális élvonalban maradáshoz elengedhetetlen a cégek számára újabb és újabb kitörési pontok meghatározása, a magyar termékek és szolgáltatások nemzetközi piacokon való pozícionálása.


A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) stratégiai célja lehetőséget teremteni a magyar agrár- és élelmiszeripari vállalkozások számára exportsikerek elérésére. Ezen törekvéshez igazodva alakította ki az MNKH szolgáltatási portfólióját, amely minden hazai és határon túli magyar vállalkozás számára elérhető.

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója


Exportpromóciós szolgáltatások a magyar vállalkozások szolgálatában


A Kereskedőház helyi- és regionális irodái révén mára több mint 60 ország piacát tette közvetlenül elérhetővé a magyar vállalkozások számára. A külképviseleti irodák feltérképezik az adott régiók üzleti lehetőségeit, majd az MNKH a helyi cégek megkereséseihez igazodva, célzottan ajánlja ki a legversenyképesebb magyar termékeket és szolgáltatásokat. Az MNKH törökországi képviseletének közreműködésével például a térség egyik legjelentősebb élelmiszer disztribútora mintegy 1,1 millió euró értékű éves keretszerződést kötött egy konzervek és tartós élelmiszereket gyártó magyar céggel. Az MNKH szervezésében a török disztribútor képviselői több magyar beszállítóval is folytattak tárgyalásokat és jártak telephely- illetve gyárlátogatáson a sikeres megállapodást megelőzően, ezzel megteremtve a lehetőségét a további partnerkapcsolatok kialakítására.

,,A magyar cég sikere azon túl, hogy utat nyithat további termékek és szolgáltatások számára Törökország, és számos fejlődő keleti ország felé, jól példázza, hogy a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek számító magyar termékek bárhol a világon megállják a helyüket” – mondta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Exportsikerek a szomszédban

Azonban nem csak a távoli országok rejthetnek potenciális üzleti lehetőséget a magyar cégek számára, hanem a szomszédos államok piacai is. A különböző aszalványokat, magvakat, konyhai élelmiszer alapanyagokat forgalmazó magyar cég például az MNKH aradi regionális képviseletének közreműködésével sikeresen megkezdte termékei exportját Romániába. Az iroda a piac feltérképezése mellett naprakész jogi és üzleti információk biztosításával, valamint a potenciális partnerek felkutatásával, és a magyar cég termékeinek kiajánlásával járult hozzá a vállalkozás exportsikereihez. A cég termékei belistázásra kerültek a román OMV benzinkutakon, valamint hamarosan az Auchan áruházláncban is megtalálhatók lesznek, mely országos lefedettséget és egyúttal további sikereket jelenthet a magyar élelmiszer-alapanyag előállító vállalat számára.

A Kereskedőház szakmai támogatásával tehát jelentős exportsikerekre számíthatnak a versenyképes magyar vállalkozások a nemzetközi piacokon. A legfontosabb lépések megtételét a cégeknek kell megtenniük, ám az MNKH minden olyan eszközt, tudást és információt rendelkezésükre bocsát, melyekkel magabiztosan, a kockázatokat csökkentve valósíthatnak meg sikeres exportügyleteket.

Együttműködő partnerünk a Magyar Nemzeti Kereskedőház.

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden eszköz a rendelkezésre áll az ünnep biztonságos megrendezéséhez

  Minden eszköz a rendelkezésre áll az ünnep biztonságos megrendezéséhez

  Minden eszköz, képesség és tudás a rendelkezésre áll az államalapítás ünnepének biztonságos, mindenki megelégedésére történő megrendezéséhez kedden Budapesten – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn Sopronban sajtótájékoztatón.

 • E-autós országjárás a Mobilitivel

  E-autós országjárás a Mobilitivel

  Pár éve még komoly szervezést igényelt, ha valaki elektromos autóval akarta körbejárni az országot, sőt, lehet, hogy nem is sikerült volna. Ma már azonban bátran, szinte kompromisszumok nélkül elindulhatunk elektromos autóval akár Debrecenből Szombathelyre, hiszen az NKM Mobilitás Kft.

 • Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

  Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

  Orbán Viktor újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán. Mint ismert, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Angela Merkel, miután Sopronban ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg az eseményről.