EUR: 318,32 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 17., vasárnap
Donát

Belföld

Külföldön is egyre népszerűbbek a magyar élelmiszerek

Magyarország Közép-Európa dinamikusan fejlődő mezőgazdaságával büszkélkedhet, köszönhetően páratlan természeti adottságainak, valamint a magyar gazdák és termelők világszínvonalú szakértelmének. Mindez hazánk exportmutatóiban is tetten érhető, hiszen 2016-ban a teljes magyar kivitel mintegy 10 százalékát az agrárexport adta.

Hazánk mezőgazdasága, területi és klimatikus adottságainak, valamint az alkalmazott technológiáknak és a magas szakértelemnek köszönhetően mára nem csak Közép-Európa, de a világ élmezőnyéhez is tartozik.  Azonban a továbbfejlődéshez, a globális élvonalban maradáshoz elengedhetetlen a cégek számára újabb és újabb kitörési pontok meghatározása, a magyar termékek és szolgáltatások nemzetközi piacokon való pozícionálása.


A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) stratégiai célja lehetőséget teremteni a magyar agrár- és élelmiszeripari vállalkozások számára exportsikerek elérésére. Ezen törekvéshez igazodva alakította ki az MNKH szolgáltatási portfólióját, amely minden hazai és határon túli magyar vállalkozás számára elérhető.

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója


Exportpromóciós szolgáltatások a magyar vállalkozások szolgálatában


A Kereskedőház helyi- és regionális irodái révén mára több mint 60 ország piacát tette közvetlenül elérhetővé a magyar vállalkozások számára. A külképviseleti irodák feltérképezik az adott régiók üzleti lehetőségeit, majd az MNKH a helyi cégek megkereséseihez igazodva, célzottan ajánlja ki a legversenyképesebb magyar termékeket és szolgáltatásokat. Az MNKH törökországi képviseletének közreműködésével például a térség egyik legjelentősebb élelmiszer disztribútora mintegy 1,1 millió euró értékű éves keretszerződést kötött egy konzervek és tartós élelmiszereket gyártó magyar céggel. Az MNKH szervezésében a török disztribútor képviselői több magyar beszállítóval is folytattak tárgyalásokat és jártak telephely- illetve gyárlátogatáson a sikeres megállapodást megelőzően, ezzel megteremtve a lehetőségét a további partnerkapcsolatok kialakítására.

,,A magyar cég sikere azon túl, hogy utat nyithat további termékek és szolgáltatások számára Törökország, és számos fejlődő keleti ország felé, jól példázza, hogy a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek számító magyar termékek bárhol a világon megállják a helyüket” – mondta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Exportsikerek a szomszédban

Azonban nem csak a távoli országok rejthetnek potenciális üzleti lehetőséget a magyar cégek számára, hanem a szomszédos államok piacai is. A különböző aszalványokat, magvakat, konyhai élelmiszer alapanyagokat forgalmazó magyar cég például az MNKH aradi regionális képviseletének közreműködésével sikeresen megkezdte termékei exportját Romániába. Az iroda a piac feltérképezése mellett naprakész jogi és üzleti információk biztosításával, valamint a potenciális partnerek felkutatásával, és a magyar cég termékeinek kiajánlásával járult hozzá a vállalkozás exportsikereihez. A cég termékei belistázásra kerültek a román OMV benzinkutakon, valamint hamarosan az Auchan áruházláncban is megtalálhatók lesznek, mely országos lefedettséget és egyúttal további sikereket jelenthet a magyar élelmiszer-alapanyag előállító vállalat számára.

A Kereskedőház szakmai támogatásával tehát jelentős exportsikerekre számíthatnak a versenyképes magyar vállalkozások a nemzetközi piacokon. A legfontosabb lépések megtételét a cégeknek kell megtenniük, ám az MNKH minden olyan eszközt, tudást és információt rendelkezésükre bocsát, melyekkel magabiztosan, a kockázatokat csökkentve valósíthatnak meg sikeres exportügyleteket.

Együttműködő partnerünk a Magyar Nemzeti Kereskedőház.

Kapcsolódó Cikkek