2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Hódmezővásárhely

Kulináris élvezetek középkori módra

Harmadik alkalommal rendezték meg a Hód-tavi Gasztro-lovagi Tornát a Hód-tavi csata emlékművénél, a Kun László Íjász Emlékverseny keretein belül. A több kategóriában zajló főzés-sütés a XIII. századi gasztronómiát keltette életre, olykor modern köntösben. A családias hangulatban zajló verseny ideje alatt a háttérben lévő dombokon íjászok bizonyíthatták be, milyen pontosan tudnak célozni.

A Hód-tavi Gasztro-lovagi Torna során 9 csapat 3 kategóriában (sültek, főttek, tészták) mérte össze tudását, s bográcsaikban, üstjeikben, vaslapjaikon, kemencéikben a régi magyar konyha ízremekeit varázsolták elő. A főzésen részt vevőknek több kritériumnak is eleget kellett tenniük ahhoz, hogy megmutathassák konyhai szakértelmüket.


Kilenc csapat ínyvitézkedett az idén.

Az előírt higiénés szabályok betartása, a felhasználni kívánt élelmiszerek eredetének igazolása mellett az alapanyagok tekintetében kizárólag a középkori piac nyilvántartása szerint lehetett alkotni. Nem használhattak paradicsomot, paprikát, kukoricát és burgonyát sem, hiszen ezek Amerika felfedezése után kerültek be a magyar konyhába.

A jó hangulatban lezajló főzés során készült többek között kecskehús nyárson

Amíg a csapatok lelkesen főztek-sütöttek, addig a „háttérben” a Kun László Íjász Emlékverseny zajlott, amit idén immár 6. alkalommal rendeztek meg. Ennek során a versenyzők a 15 felállított helyszínhez vonultak kisebb csoportokban és nyilaikkal igyekeztek a lehető legpontosabban célozni. Ez a már hagyományosnak számító rendezvény a Hód-tavi csatáról hivatott megemlékezni, amely 1285-ben zajlott és második tatárjárásként került be a köztudatba.

A főzőverseny ideje alatt a Kun László Íjász Emlékverseny is zajlott.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.