EUR: 311,58 Ft
CHF: 266,01 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Egyéb Veszprém

Különös dolog Veszprémben zenélni

Az Auer Fesztivált nemcsak a közönség, hanem a fellépő művészek is nagyon szeretik, hiszen igazán különleges hangulata van – fogalmazott Kováts Péter, Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója és az Auer Fesztivál igazgatója.

– Ez már a harmadik év volt a fesztivál életében. Volt valami változás az elmúlt évekhez képest?


– Annyi változás már van, hogy az első két évben hegedűfesztiválnak hívtuk – természetesen – Auer miatt, de most átkereszteltük Auer Fesztiválra, hogy több hangszert is be tudjunk vonni, de azon nem változtatunk, hogy ez egy klasszikus zenei fesztivál. Az első évtől kezdve volt más rendezvény is, népzenei koncert, jazz, világzenei koncert, de ezek csak kirándulások. Nem csak hegedűsöket hívtunk, látható, hogy itt volt Frankl Péter és Ránki Dezső zongoraművész is.

Kováts Péter büszke arra, hogy a fesztivál által egyre többen ismerik meg Veszprémet. Fotó: Domján Attila

– Mire a legbüszkébb a fesztivállal kapcsolatban?


– Nagy öröm, hogy a fesztivál létrejöttével Veszprémet egyre többen megismerik, és aki ide jön, csodálattal nézi a várost, hogy milyen szép terei vannak és milyen kellemes a környezet, minden művész el van ragadtatva a zenei érdeklődéstől.

Kováts Péter a fesztivál nyitónapján lépett fel az Auer trióval. Hamarosan Rómában és Shanghai-ban is koncerteznek. Fotó: Domján Attila

– Önnek mit jelent Veszprémben zenélni?

– Nekem különös, mert ugye itt születtem és itt kezdtem tanulni hegedülni, csakúgy, mint Auer Lipót. Persze nem akarom magam hozzá hasonlítani, de ebben a vonatkozásban a pályánk hasonlít, és amikor az ember utazik, turnén van, más városokban, külföldön, más koncertteremben játszik, mindig lehet érezni, hogy más a hangulat, más van a levegőben. Veszprém pedig Veszprém, semmihez nem hasonlítható. Nyilván ez azért van, mert veszprémi vagyok.

– Mit gondol a mai fiatal zenészekről?

– Az életem jelentős részét a tanítás tölti ki. A fiatalokban mindig is hittem, és úgy szerveztem az életemet, hogy legyen időm foglalkozni velük. Nagyon sok tehetséges fiatal van, és szerencsére sok támogatás is. A fesztiválra is mindig hívunk fiatalokat, saját tanítványokat is és a kollégák tanítványait is. Érdekes megfigyelni, ahogy eljutnak a komoly színpadokig és érett művésszé válnak. Egy fesztiválnak ez is feladata, főleg az Auer Fesztiválnak, hiszen Auer kiváló zenepedagógus volt.

– Öt-tíz év múlva milyen lesz az Auer Fesztivál?

– Remélhetőleg akkor is mindenki örömmel utazik majd ide, a közönség várja a koncerteket, nagy siker van és változatos program, ennél többet nem akarhatunk.

Kapcsolódó Cikkek