2018. június 19., kedd
Gyárfás

Belföld

Kunhalmira cserélik Botkát?

Továbbra sincs vége az MSZP-n belüli háborúknak, egyes pletykák szerint az elégedetlenek már Botka László utódját is megtalálták, aki nem más, mint Kunhalmi Ágnes – erről ír a Figyelő. Úgy tűnik, Botka hiába a legsikeresebb MSZP-s politikus, ez nem elég ahhoz, hogy a pártban teljes mértékben elfogadják.

Hétről hétre új nevek merülnek fel arról, ki lehet Botka László utódja a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként. Karácsony Gergely, a Párbeszéd liberális politikusa után szocialista pletykák szerint Kunhalmi Ágnes neve merült fel mint lehetséges utód – értesült a Figyelő című lap. (Molnár Gyula, az MSZP elnöke az ATV-nek cáfolta az értesülést a Botka–Kunhalmi cseréről.)


MTI Fotó: Balogh Zoltán

A lap szerint többen is örülnének Kunhalmi előrelépésének, akinek a neve az után merült fel, hogy MSZP budapesti elnöksége őt bízta meg a fővárosi kampány vezetésével. Azt viszont nem lehet tudni, hogy pontosan milyen feladatai lesznek Kunhalminak a kampány vezetőjeként, ugyanis egy nappal a kinevezése előtt Botka László a XIII. kerületi polgármestert, Tóth Józsefet bízta meg hasonló feladattal.

Szinte biztos, hogy Kunhalmi előrébb lépése csak olaj lesz a tűzre az MSZP-n belüli vitában, hiszen Botka László és Molnár Zsolt csörtéje óta egyébként sem nevezhető békésnek a választási felkészülés. Mint ismert, Molnár Zsolt nyíltan kritizálta az MSZP miniszterelnök-jelöltjének stratégiáját, mire Botka leárulózta párttársát. A balhé óta a két politikus Szegeden találkozott, ahol megegyeztek abban, hogy Molnár Zsolt hátrébb lép, és teret hagy Botkának.


A Figyelő szerint azonban Botkáról már a saját pártján belül úgy beszélnek, hogy „nemhogy egymillió új szavazót nem tudott szerezni, vezetésével szinte egy százalékot sem emelkedett a párt népszerűsége”.

A baloldal harcai

A marakodás nemcsak az MSZP-re, de az egész baloldalra jellemző. A szocialistáknál leginkább Botka László miniszterelnök-jelölt kerül konfliktusba mindenkivel, a leglátványosabb csörte ezek közül a Molnár Zsolttal folytatott purparlé volt. Botka leginkább Gyurcsány Ferenc DK-elnök miatt csatázik, ugyanis ő kihagyná a volt miniszterelnököt a baloldali összefogásból, míg sok MSZP-s szerint ez nem lehetséges. A konfliktus a XV. kerületben odáig fajult, hogy az MSZP kizárta a pártból Móricz Eszter képviselőt, aki szerint mindez egy DK-val kötött alku része. Eltávolításával ugyanis Gyurcsánynak „csinálnak helyet”, hogy ő indulhasson egyéni képviselőjelöltként a kerületben. A legkeményebb csörte ezek után nem meglepően Botka és Gyurcsány között zajlik.

Kapcsolódó Cikkek