EUR: 323,73 Ft
CHF: 280,49 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Aktuális

Lefejhetővé vált a skorpió mérge

A skorpiók mérgének biztonságos lefejésére alkalmas gépet fejlesztettek ki kutatók Marokkóban.

A skorpiók mérgező váladéka ugyan halálos veszélyt jelent az emberre, ám több száz olyan összetevőt tartalmaz, amelyeket molekulákra bontva hasznosítani lehetne az egészségügyben.


Annak érdekében, hogy a mérget az emberre és az állatra nézve is biztonságosan el lehessen távolítani, marokkói szakemberek kifejlesztettek egy távirányítású “fejőgépet”, amely rátapad a skorpió farkára és stimulálja a méregmirigyeket, hogy a váladék eltávozzon.

Mouad Mkamel, a casablancai II. Hasszán Egyetem kutatója egy csapat egyetemistával közösen fejlesztette ki a szerkezetet. A szakember szerint eddig naponta tíz skorpió mérgét tudták lecsapolni, ezentúl azonban naponta 150-nel is elboldogulnak.

A kutatók ígéretes üzleti lehetőséget látnak a skorpiók mérgének lefejésében. Egy gramm méreg nagyjából 8 ezer dollárt (mintegy kétmillió forintot) ér, míg egy igazán ritka skorpió esetében akár a 12 ezer dollárt is elérheti egy ekkora mennyiség ára.

A kutatók szabadalmaztatni akarják az eszközt és készen állnak annak tömeges gyártására.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bankot robbantottak a patkányok

  Bankot robbantottak a patkányok

  Kártékony rágcsálók rohamoztak meg egy indiai bankautomatát azzal a céllal, hogy a benne található papírpénzből szó szerint luxusfészket építsenek maguknak.

 • Rekordáron kelt el Sisi napernyője

  Rekordáron kelt el Sisi napernyője

  Rekordáron keltek el a Habsburg-házhoz köthető emléktárgyak a 3 nappal ezelőtti Dorotheum aukciósház bécsi árverésén. Sisi magyar koronával díszített napernyőjét 18 750 euróért, nagyjából (6,5 millió forintért) a becsült ár mintegy háromszorosáért vitte haza egy szerencsés licitáló.

 • 145 millióba kerül egy migráns a németeknek

  145 millióba kerül egy migráns a németeknek

  Egyetlen menekült 450 ezer eurójába, vagyis mintegy 145 millió forintjába kerül Németországnak – számolták ki német gazdasági szakemberek, akik egyre inkább azt hangoztatják: a “wilkommenspolitik” nem hasznára válik, hanem egyre nagyobb kárt okoz a német gazdaságban.

 • Ennyien még sosem jöttek

  Ennyien még sosem jöttek

  „Az eddigi legjobb sörfesztivált zártuk” – értékelte a hétvégét Szutter Levente, a szervező Tatabánya Pont vezetője.