EUR: 307,70 Ft
CHF: 265,60 Ft
2017. október 23., hétfő
Gyöngyi

Aktuális

Lefejhetővé vált a skorpió mérge

A skorpiók mérgének biztonságos lefejésére alkalmas gépet fejlesztettek ki kutatók Marokkóban.

A skorpiók mérgező váladéka ugyan halálos veszélyt jelent az emberre, ám több száz olyan összetevőt tartalmaz, amelyeket molekulákra bontva hasznosítani lehetne az egészségügyben.

Annak érdekében, hogy a mérget az emberre és az állatra nézve is biztonságosan el lehessen távolítani, marokkói szakemberek kifejlesztettek egy távirányítású “fejőgépet”, amely rátapad a skorpió farkára és stimulálja a méregmirigyeket, hogy a váladék eltávozzon.

Mouad Mkamel, a casablancai II. Hasszán Egyetem kutatója egy csapat egyetemistával közösen fejlesztette ki a szerkezetet. A szakember szerint eddig naponta tíz skorpió mérgét tudták lecsapolni, ezentúl azonban naponta 150-nel is elboldogulnak.

A kutatók ígéretes üzleti lehetőséget látnak a skorpiók mérgének lefejésében. Egy gramm méreg nagyjából 8 ezer dollárt (mintegy kétmillió forintot) ér, míg egy igazán ritka skorpió esetében akár a 12 ezer dollárt is elérheti egy ekkora mennyiség ára.

A kutatók szabadalmaztatni akarják az eszközt és készen állnak annak tömeges gyártására.

Kapcsolódó Cikkek

  • A hősök emléke ma is fontos

    A hősök emléke ma is fontos

    A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

  • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

    Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

    Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.