2018. január 18., csütörtök
Piroska

Belföld

Mádai Vivien kedvence Egerszalók

Sóbarlangot sokat találunk Európában, ezek is rendkívüli látványosságnak számítanak, de tudja ön, kedves olvasó, mi az a sódomb? Annyit előre elárulunk, hogy kevés van belőle: akad például Törökországban, az USA-ban és Egerszalókon. Utóbbira tehát joggal lehetünk büszkék.

Egerszalókot bizonyára a szívébe zárta a Jóisten: olyan természeti kincsekkel rendelkezik, amelyek párjukat ritkítják. A Heves megyei település valószínűleg elsősorban a gyógyvizek kedvelői körében ismert: a 410 méter mélyről feltörő termálvíz főképp reumatikus panaszok kezelésére alkalmas, ezért szeretik sokan. A víz ráadásul a hegyoldalban tör elő, ezért a kútra épített medence már évtizedekkel ezelőtt is a különlegességek iránt fogékony fürdőzők kedves helye volt, hiszen gyógyulás közben az ember gyönyörködhetett a páratlan panorámában. Egerszalók legmegszállottabb zarándokainak körében nem is olyan régen még divat volt szilveszterkor a medencében koccintani. A panorámás fürdőzés élménye máig megmaradt, csak a kapcsolódó szolgáltatások színvonala emelkedett, hiszen a fürdő köré komoly komplexum nőtt.


Van a fürdőnek még egy látványossága, amelyről a gyógyvíz mellett kevesebb szó esik, pedig erre is érdemes odafigyelni: a sódomb. A földből előtörő 65-68 Celsius-fokos víz a lehűléstől kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ezért a fölösleg kicsapódik. A lerakódott anyag mára egy 1200 négyzetméteres képződményt hozott létre, ezt emlegetik sódombként. A halom télen-nyáron a havas lankák asszociációját kelti a szemlélőben, ami minden évszakban rendkívülien hat. Ilyen képződmény egyébként nagyon kevés van a világon, az egerszalókin kívül ismert a törökországi Pamukkeléban, illetve az USA híres Yellowstone Nemzeti Parkjában található.


MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Ha eleget szemléltük a sódombot, még mindig rengeteg dolog vár ránk. Megnézhetjük az egerszalóki barlanglakásokat és a sáfránykertet, túrázhatunk, borászati és egyéb gasztronómiai programokon vehetünk részt, sőt egy horgásztó is rendelkezésünkre áll.


Nem véletlenül szeretett bele a környékbe a népszerű televíziós személyiség, Mádai Vivien. A fiatal műsorvezető a Balaton mellől származik, ezért szívében mindig a magyar tengeré az első hely, a második azonban Egerszalóké. Vivien amúgy is azt vallja, hogy fölösleges mindenáron a tengerhez rohanni, hiszen itthon is csodálatos élmények várják a turistát. Egerszalókon például elsősorban kirándulni és wellnessezni szeret, de ha nem itt és nem a Balatonnál van, szívesen pihen Eger és Villány környélén is. Ezért lelkesen vállalata, hogy csatlakozzon a Magyar Turisztikai Ügynökség kampányához, amely a legszebb hazai turistacélpontokra hívja fel a figyelmet. Ezeket a fedezdfel.itthon.hu odalon találja meg az érdeklődő.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Családi viszály miatt éhen halt a fészerben a kutya

  Családi viszály miatt éhen halt a fészerben a kutya

  Lelketlen, gonosz és bűnös! Így lehetne talán a legjobban összefoglalni annak a válófélben lévő házaspárnak a tettét, akik Dunaharaszti egyik családi házában fészerbe zártak és hagytak éhen halni egy tündéri fekete mopszot.

 • Ki szavazhat és hogyan?

  Ki szavazhat és hogyan?

  Összeszedtünk néhány hasznos információt a választásokkal kapcsolatosan. Az április 8-ára kitűzött országgyűlési választások lebonyolításának szabályait több törvény és miniszteri rendelet határozza meg.

 • Fellép a kormány Sorosék ellen

  Fellép a kormány Sorosék ellen

  Törvénycsomagot alkotott a kabinet a migráció szervezőivel szemben. Mint ismeretes Soros György és jól felépített és szervezett hálózata azon munkálkodik, hogy gyakorlatilag felső kvóta nélkül érkezzenek hazánkba is a migránsok.