2018. szeptember 24., hétfő
Gellért, Mercédesz

Belföld

Mádai Vivien kedvence Egerszalók

Sóbarlangot sokat találunk Európában, ezek is rendkívüli látványosságnak számítanak, de tudja ön, kedves olvasó, mi az a sódomb? Annyit előre elárulunk, hogy kevés van belőle: akad például Törökországban, az USA-ban és Egerszalókon. Utóbbira tehát joggal lehetünk büszkék.

Egerszalókot bizonyára a szívébe zárta a Jóisten: olyan természeti kincsekkel rendelkezik, amelyek párjukat ritkítják. A Heves megyei település valószínűleg elsősorban a gyógyvizek kedvelői körében ismert: a 410 méter mélyről feltörő termálvíz főképp reumatikus panaszok kezelésére alkalmas, ezért szeretik sokan. A víz ráadásul a hegyoldalban tör elő, ezért a kútra épített medence már évtizedekkel ezelőtt is a különlegességek iránt fogékony fürdőzők kedves helye volt, hiszen gyógyulás közben az ember gyönyörködhetett a páratlan panorámában. Egerszalók legmegszállottabb zarándokainak körében nem is olyan régen még divat volt szilveszterkor a medencében koccintani. A panorámás fürdőzés élménye máig megmaradt, csak a kapcsolódó szolgáltatások színvonala emelkedett, hiszen a fürdő köré komoly komplexum nőtt.


Van a fürdőnek még egy látványossága, amelyről a gyógyvíz mellett kevesebb szó esik, pedig erre is érdemes odafigyelni: a sódomb. A földből előtörő 65-68 Celsius-fokos víz a lehűléstől kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ezért a fölösleg kicsapódik. A lerakódott anyag mára egy 1200 négyzetméteres képződményt hozott létre, ezt emlegetik sódombként. A halom télen-nyáron a havas lankák asszociációját kelti a szemlélőben, ami minden évszakban rendkívülien hat. Ilyen képződmény egyébként nagyon kevés van a világon, az egerszalókin kívül ismert a törökországi Pamukkeléban, illetve az USA híres Yellowstone Nemzeti Parkjában található.


MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Ha eleget szemléltük a sódombot, még mindig rengeteg dolog vár ránk. Megnézhetjük az egerszalóki barlanglakásokat és a sáfránykertet, túrázhatunk, borászati és egyéb gasztronómiai programokon vehetünk részt, sőt egy horgásztó is rendelkezésünkre áll.


Nem véletlenül szeretett bele a környékbe a népszerű televíziós személyiség, Mádai Vivien. A fiatal műsorvezető a Balaton mellől származik, ezért szívében mindig a magyar tengeré az első hely, a második azonban Egerszalóké. Vivien amúgy is azt vallja, hogy fölösleges mindenáron a tengerhez rohanni, hiszen itthon is csodálatos élmények várják a turistát. Egerszalókon például elsősorban kirándulni és wellnessezni szeret, de ha nem itt és nem a Balatonnál van, szívesen pihen Eger és Villány környélén is. Ezért lelkesen vállalata, hogy csatlakozzon a Magyar Turisztikai Ügynökség kampányához, amely a legszebb hazai turistacélpontokra hívja fel a figyelmet. Ezeket a fedezdfel.itthon.hu odalon találja meg az érdeklődő.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Meteorológiai radarokat zavarhatnak vezeték nélküli eszközök

    Meteorológiai radarokat zavarhatnak vezeték nélküli eszközök

    Zavarhatják a különböző vezeték nélküli ipari, nagy teljesítményű wifieszközök vagy biztonsági kamerák képét vezeték nélkül továbbító berendezések a meteorológiai radarok működését, amelyek emiatt nem képesek helyesen jelezni egy vihart a légi irányítóknak, a külföldi meteorológiai szolgálatoknak vagy a tömegmédiumoknak – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

  • Szigorítja a menekültügyi rendszert az olasz kormány új törvénycsomagja

    Szigorítja a menekültügyi rendszert az olasz kormány új törvénycsomagja

    Az érkezők azonosítási idejének meghosszabbítását, a humanitárius menedékjog kérelmezésének szigorítását, valamint a bűncselekményt elkövető emberek kiutasítását is tartalmazza az olasz kormány új biztonsági és migrációs törvényerejű rendelete, amelyet Giuseppe Conte miniszterelnök és Matteo Salvini belügyminiszter mutatott be hétfőn Rómában.