EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Extra

Magyar lány öltözteti a Trónok harca sztárjait

A Trónok harca néhány kulisszatitkába avatta be a Lokált egy magyar öltöztető. Cynthia azon kevesek közé tartozik, akik például Daeneryst, Arya Starkot és Cerseit is öltöztetik a forgatások alatt. (Spoiler is lehet azok számára, akik nem látták a 7. évadot!)

A szír–magyar származású Cheikh Asaad Cynthia irodai munkáját feladva évekkel ezelőtt kezdett sylistként, színészöltöztetőként filmekben dolgozni. A Trónok harca stábjához pedig tavaly csatlakozott.


– A hetedik évad első forgatási napján azt a jelenetet vettük fel, amikor Cersei Lannister mérgezett csókot ad Ellaria dorni hercegnő lányának, Tyennek. Azóta is ez a kedvenc jelenetem, szerintem minden dühével és szépségével együtt az egyik legkidolgozottabb, legátgondoltabb rész. Cersei jellemfejlődése pedig a jelmezén is látható. Sokkal erősebb és határozottabb, ahogy a kosztüm is egyre zártabb, a válla díszesebb, tüskékkel hímzett – egyfajta sebezhetetlenséget tükröz.

Cynthia búcsúajándékkal köszönte meg a közös munkát a Ser Davost alakító Liam Cunninghamnak /Fotó: Instagram/Szász Zsófi

Cynthiának, mivel csaknem mindennap valamelyik főszereplő közelében dolgozott, sikerült némiképp megismernie a színészeket. Mint mondja, túl sok idő nincs a barátkozásra, néhány jóleső mondat azonban mindig belefér az idejükbe.


– Ugyan nem a Ser Davost alakító Liam Cunningham a sorozat főszereplője, ennek ellenére majdnem minden jelenetben ott van – mondta nevetve –, talán ő az a színész, akit a legjobban megkedveltem. Vele találkozom ugyanis a legtöbbet. Mindig megnevettet, amíg ráigazítom a ruhát, és neki vannak a legjobb poénjai. Mellette persze a többi főszereplőnek is mi hárman, színészöltöztetők segítjük fel a jelmezét. Sokszor dolgoztunk együtt a Daenerys Targaryent alakító Emilia Clarke-kal és az Arya Starkot megformáló Maisie Williamsszel, és persze Lena Headeyvel, aki Cersei Lannistert személyesíti meg.

A munka során azonban nincs túl sok idő beszélgetni, de persze mindig megkérdezzük a másiktól, hogy hogy van, milyen volt a hétvége vagy mit csinált előző este – mesélte. A feszített munkatempó, mint minden filmes stábra, a sorozatéra is jellemző.

/Fotó: HBO

– Egy jelenet felvétele általában egy nap, de van, hogy hetekig is eltart. Ugyanazt a beszélgetést vagy akciót akár többször is fel kell venni. Nekünk, öltöztetőknek pedig az a feladatunk, hogy minden jelenetnél ott legyünk. Minden, ami a jelmezzel a díszletben történik, a mi felelősségünk. Amikor Daenerys megérkezik Sárkánykőre és letérdel a homokba, a nézőknek ez egy egyszerű, megható jelenet, de valójában egy több órát igénybe vevő mozdulatsor. Minden egyes felvétel után le kellett tisztítani és meg kellett szárítani a ruháját, ugyanis tiszta homok és csuromvíz lett.

Az óriási csatajeleneteknél művérezni, szaggatni, öregíteni kellett a ruhákat, hogy minél élethűbb legyen a végeredmény. Az sem mindegy, hogy a gyűrű melyik ujjukon van, a nyaklánc, a palást, a tőr és a többi kiegészítő milyen szögben, hogyan áll a színészeken egy-egy jelent felvételekor. Ha ugyanis nem jegyezzük meg, a vágószobában könnyen csúnya hibák jöhetnek elő. Ilyenkor olyan lesz a kép, mintha egyik ujjukról hirtelen a másikra ugrana a gyűrű, vagy a kard az egyik oldalról a másikra – magyarázta a fiatal lány, aki az Ikea-szőrmékre is kitért. Nemrég ugyanis kiderült, hogy az Éjjeli Őrség tagjainak vállát fedő szőrmékhez Ikea-szőnyegeket használtak.

Paparazzo fotók is készültek a forgatások alkalmával. Cynthia épp Deanerys ruháját igazítja /Fotó: Profimedia

– Nagyon találékony ötletnek gondolom, de sajnos ezek nem olyan pillesúlyúak, mint az én szőnyegem otthon – nevetett. – Ezért amikor először hallottam az ikeás szőrökről, arra gondoltam, hogy bárcsak a főszereplők vállán is egy könnyű, szőrös palást lenne, mert bizony amiket mi felaggatunk rájuk, olykor több kilót is nyomnak – mesélte Cynthia, aki nem csupán a Trónok harca stábjában dolgozik. Dolgozott a Mentőexpedícióban, az Infernóban és a Vörös veréb című filmben, jelenleg pedig a hazánkban készülő The Spy Who Dumped Me című moziban öltözteti Mila Kunist.

 

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Stanley Kubrick 20 éve halt meg

    Húsz éve, 1999. március 7-én halt meg Stanley Kubrick, a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, a Spartacus, a Lolita, a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus narancs, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek alkotója.