2018. február 22., csütörtök
Gerzson

Extra

Magyar rendező mentette meg a repülő utasait

Igazi hősként viselkedett és megmentett közel háromszáz embert Vékes Csaba. A magyar filmrendező a Torontóból Budapestre tartó járaton az egyik utaskísérővel együtt akadályozott meg egy őrjöngő férfit abban, hogy feltépje a repülő ajtaját.

– Kicsit olyan volt, mintha nem is velünk történne. Arra ébredtem, hogy egy ember őrjöng és ki akarja nyitni az ajtót több ezer méter magasban – kezdte a Hetedik alabárdos című film rendezője, Vékes Csaba, aki igazi hősként viselkedett, bár egyáltalán nem tartja magát annak. Kanadában forgatta legújabb dokumentumfilmjét és a munka befejezése után, két hete indult vissza a repülőgépe Budapestre. A Lokálnak részletesen elmesélte, hogy pontosan mi történt.

– A gépünk eleve rengeteget késett, mert az előző járaton az egyik utasnak érvénytelen volt az útlevele, így már a felszállás előtt is feszült volt a hangulat. Mikor végre a levegőben voltunk, már elég fáradt voltam és kicsit elbóbiskoltam. Arra ébredtem, hogy egy férfi magából kikelve őrjöng. Azt hiszem, ittas volt, mert artikulálatlanul kiabált és a gép hátsó részében lévő ajtót próbálta feltépni. Egy légiutas-kísérő férfi, Lewis minden erejével igyekezett lefogni őt, de az őrjöngő ember ellenállt. Nagyon szűk volt a folyosó, nehéz volt mozogni, de megpróbáltam segíteni Lewisnak, aki hiába akarta megbilincselni, az utas még a bokájába is beleharapott, de végül lefogtuk. Amint végre sikerült rátenni a bilincset, a férfi rosszul lett és el is ájult. Nagyon megijedtünk, nehogy nagyobb baja legyen, de néhány másodperc múlva magához tért. A pilóta pedig közölte, hogy azonnal visszafordulunk Torontóba. Később az őrjöngő ember már megbilincselve ült egy orvos mellett, néha felkiáltott, majd ismét elhallgatott. Nem lehetett érteni, hogy mit mond. A reptéren persze a rendőrség várta a gépet, azonnal elvitték, Lewist is kihallgatták és kórházba vitték – mesélte a rendező, akinek szerencsére nem esett semmi baja, de miután felfogta, mi történt, borzongva gondolt a történtekre.


Vékes Csaba és Petrik András operatőr, akivel a gépen utaztak

– Volt egy pont, amikor tudatosult bennem, hogy 11 ezer méter magasan ez milyen kockázatokat jelent. Nem volt szó hősködésről, csak az járt a fejemben, hogy segítsek és megoldódjon a helyzet. Akkor nyugodtam meg igazán, amikor láttam, hogy ez az ember nem terrorista, talán nem akar meghalni, csak megzavarodott – tette hozzá Csaba, aki a landolás után a feleségét hívta először, aki érthető módon nagyon megijedt. – Több órán át vártuk, hogy újra elinduljunk, majd a pilóta bocsánatot kért és közölte, ő ma már nem tud átrepülni a fél világon biztonságban. Minket inkább az viselt meg, hogy nem jutunk haza időben. A feleségem talán jobban megijedt, de elmesélve valószínűleg szörnyűbben hangzik, mint ahogy átéltem – mesélte már mosolyogva Csaba, aki örül, hogy mindenki épségben megúszta a történteket, még annak árán is, hogy így lemaradt a szeptemberben mozikba kerülő Hetedik alabárdos plakátfotózásáról. Az esetről egyébként több külföldi oldal is beszámolt. A Herald News arról tudósított, hogy a 267 utast szállító gépet egy 57 éves uruguayi férfi miatt kellett visszafordítani, a Travel Pulse-nak megerősítették, hogy részeg utas rendbontása miatt volt fennakadás a járaton.  A Toronto Sun pedig Csabát is megemlítette, mint a személyzet segítőjét, akinek segítségével sikerült ártalmatlanná tenni az őrjöngő férfit.

Fotó: Skyfilm Production

A Hetedik alabárdos humoros karriertörténet, amelyben a mellőzött színész egy váratlan felkérésnek köszönhetően az „örök statiszta” szerepből a teátrum vezető rendezőjévé válik. Innentől nemcsak a saját álmaiért, hanem az egész társulatért is küzdeni kezd. A napjaink színházi világában játszódó, szürreális elemekkel tarkított szatírából kiderül, hogy a főhős mit tud kezdeni a számtalan buktatót rejtő vadonatúj megbízatással, és az is, mit szólnak ehhez a kollégái. A filmet a nézők szeptembertől láthatják a mozikban.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek