2018. június 19., kedd
Gyárfás

Extra

Magyar rendező mentette meg a repülő utasait

Igazi hősként viselkedett és megmentett közel háromszáz embert Vékes Csaba. A magyar filmrendező a Torontóból Budapestre tartó járaton az egyik utaskísérővel együtt akadályozott meg egy őrjöngő férfit abban, hogy feltépje a repülő ajtaját.

– Kicsit olyan volt, mintha nem is velünk történne. Arra ébredtem, hogy egy ember őrjöng és ki akarja nyitni az ajtót több ezer méter magasban – kezdte a Hetedik alabárdos című film rendezője, Vékes Csaba, aki igazi hősként viselkedett, bár egyáltalán nem tartja magát annak. Kanadában forgatta legújabb dokumentumfilmjét és a munka befejezése után, két hete indult vissza a repülőgépe Budapestre. A Lokálnak részletesen elmesélte, hogy pontosan mi történt.

– A gépünk eleve rengeteget késett, mert az előző járaton az egyik utasnak érvénytelen volt az útlevele, így már a felszállás előtt is feszült volt a hangulat. Mikor végre a levegőben voltunk, már elég fáradt voltam és kicsit elbóbiskoltam. Arra ébredtem, hogy egy férfi magából kikelve őrjöng. Azt hiszem, ittas volt, mert artikulálatlanul kiabált és a gép hátsó részében lévő ajtót próbálta feltépni. Egy légiutas-kísérő férfi, Lewis minden erejével igyekezett lefogni őt, de az őrjöngő ember ellenállt. Nagyon szűk volt a folyosó, nehéz volt mozogni, de megpróbáltam segíteni Lewisnak, aki hiába akarta megbilincselni, az utas még a bokájába is beleharapott, de végül lefogtuk. Amint végre sikerült rátenni a bilincset, a férfi rosszul lett és el is ájult. Nagyon megijedtünk, nehogy nagyobb baja legyen, de néhány másodperc múlva magához tért. A pilóta pedig közölte, hogy azonnal visszafordulunk Torontóba. Később az őrjöngő ember már megbilincselve ült egy orvos mellett, néha felkiáltott, majd ismét elhallgatott. Nem lehetett érteni, hogy mit mond. A reptéren persze a rendőrség várta a gépet, azonnal elvitték, Lewist is kihallgatták és kórházba vitték – mesélte a rendező, akinek szerencsére nem esett semmi baja, de miután felfogta, mi történt, borzongva gondolt a történtekre.


Vékes Csaba és Petrik András operatőr, akivel a gépen utaztak

– Volt egy pont, amikor tudatosult bennem, hogy 11 ezer méter magasan ez milyen kockázatokat jelent. Nem volt szó hősködésről, csak az járt a fejemben, hogy segítsek és megoldódjon a helyzet. Akkor nyugodtam meg igazán, amikor láttam, hogy ez az ember nem terrorista, talán nem akar meghalni, csak megzavarodott – tette hozzá Csaba, aki a landolás után a feleségét hívta először, aki érthető módon nagyon megijedt. – Több órán át vártuk, hogy újra elinduljunk, majd a pilóta bocsánatot kért és közölte, ő ma már nem tud átrepülni a fél világon biztonságban. Minket inkább az viselt meg, hogy nem jutunk haza időben. A feleségem talán jobban megijedt, de elmesélve valószínűleg szörnyűbben hangzik, mint ahogy átéltem – mesélte már mosolyogva Csaba, aki örül, hogy mindenki épségben megúszta a történteket, még annak árán is, hogy így lemaradt a szeptemberben mozikba kerülő Hetedik alabárdos plakátfotózásáról. Az esetről egyébként több külföldi oldal is beszámolt. A Herald News arról tudósított, hogy a 267 utast szállító gépet egy 57 éves uruguayi férfi miatt kellett visszafordítani, a Travel Pulse-nak megerősítették, hogy részeg utas rendbontása miatt volt fennakadás a járaton.  A Toronto Sun pedig Csabát is megemlítette, mint a személyzet segítőjét, akinek segítségével sikerült ártalmatlanná tenni az őrjöngő férfit.

Fotó: Skyfilm Production

A Hetedik alabárdos humoros karriertörténet, amelyben a mellőzött színész egy váratlan felkérésnek köszönhetően az „örök statiszta” szerepből a teátrum vezető rendezőjévé válik. Innentől nemcsak a saját álmaiért, hanem az egész társulatért is küzdeni kezd. A napjaink színházi világában játszódó, szürreális elemekkel tarkított szatírából kiderül, hogy a főhős mit tud kezdeni a számtalan buktatót rejtő vadonatúj megbízatással, és az is, mit szólnak ehhez a kollégái. A filmet a nézők szeptembertől láthatják a mozikban.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek

  • Ezt jelentik a rövidítések a naptejeken

    Ezt jelentik a rövidítések a naptejeken

    A JAMA Dermatology korábban közzétett vizsgálata szerint sokan nincsenek tisztában a naptejeken látható jelölésekkel. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa magyarázza el, hogy miért nem elég, ha kizárólag az SPF alapján választunk, és miért fontos figyelni az UVA és UVB jelölésekre is?