EUR: 325,82 Ft
CHF: 296,40 Ft
2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Belföld

Megdőlhet a melegrekord

Banánérlelő forróság köszöntött hazánkra, ám ez még csak a kezdet. A Lokálnak nyilatkozó meteorológus szerint könnyen elképzelhető, hogy a hétvégén megdől minden idők budapesti melegrekordja, ami – kerek 40 fokkal – 1952. augusztus 15-éhez köthető.

Akár lottózhatnának is ezentúl azok a szerencsések, akik erre a hétre időzítették szabadságukat. Főleg, ha ezt vízparton töltik. Az időjárás ugyanis hozzájuk rendkívül kegyes lesz az elkövetkező napokban. Ám mindenki más már most kornyadozik a hőségtől.


– A hőség az elkövetkező napokban tovább fokozódik. A legmelegebb pénteken, szombaton és vasárnap várható 38-40 fok körüli maximumokkal, így akár a budapesti abszolút melegrekord is megdőlhet – mondta a Lokálnak Herrmann Dóra, az időkép.hu meteorológusa. Szerinte ebben a néhány napban a hőmérő higanyszála éjszaka sem megy 22-23 fok alá, sőt Budapest belső kerületeiben ennél is melegebb lehet. – Néhány fokos enyhülés előreláthatólag jövő hét hétfőtől várható. Ekkor még 33-35 fokra számíthatunk, számottevően augusztus 10-től várható enyhülés, amikor napközben 30 fok alá csökkenhet a hőmérséklet – jósolja.

– A péntekig elrendelt hőségriadó miatt fokozott munkavédelmi ellenőrzésekre lehet számítani – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi főosztálya. A munkaadóknak a hőségriadó idején az alkalmazottak igénye szerinti mennyiségű hűtött védőitalt kell biztosítaniuk, a munkavégzés során pedig rendszeresen pihenőidőt kell beiktatniuk.


 

40 fok feletti hőmérsékletek Magyarországon:

1950. július 1. Ásotthalom: 40,3

1950. július 5. Pécs: 41,3

1952. augusztus 15. Budapest: 40,0

2007. július 20. Kiskunhalas: 41,9

2013. július 29. Baja: 40,0

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Orvosi tanácsok a forróságban

– Mivel mi itt, Közép-Európában 30-33 fokos maximumokhoz vagyunk szokva, mindenkit megvisel ez az extrém hőség – mondta a Lokálnak dr. Bense Tamás. A családorvos szerint a kisgyerekek, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők különösen veszélyeztetettek.

– Aki megteheti, ne mozduljon ki ezekben a napokban a lakásból. Napközben sötétítsen be, ha van klíma, azt a kintinél legfeljebb tíz fokkal alacsonyabb hőmérsékletre állítsa. Légkondicionálás híján jó szolgálatot tehet egy ventilátor is – fogalmaz a családorvos, aki szerint figyelni kell a fokozottabb folyadékfogyasztásra is, ami ne alkohol legyen. Jó szolgálatot tehet ilyenkor a zacskós leves, ami az izzadással kiürülő sót pótolja. Éjszaka érdemes teljesen nyitott ablaknál aludni, takaróként pedig elég lehet egy szál lepedő. A családorvos szerint tartózkodni kell a nehéz ételek fogyasztásától, ugyanakkor érdemes többször kevesebbet enni.

Ebben a kánikulában a kutyák sétáltatására is érdemes odafigyelni. A déli órákban sétáltatott kutya talpa az aszfalthoz éghet, az árnyéktól mentes udvaron pedig az állat szabályosan megsülhet – figyelmeztet Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Kapcsolódó Cikkek