2018. február 20., kedd
Aladár, Álmos

Egyéb Pécs

Megérkeztek a hullócsillagok Pécsre!

Ha még nem romantikázott az augusztusi csillaghullásban, akkor mi most garantáljuk, hogy megteszi! Sőt, ez idő alatt még el is tudja varázsolni a párját azokkal az okosságokkal, amiket most csokorba szedtünk a fényjelenségről.

Miért augusztusban van a legtöbb hullócsillag?


Egy évben többször is láthatunk hullócsillagokat, de két olyan időpont van (augusztus 11. és november 16.), amikor egy óra alatt több mint száz villanás is megfigyelhető. Ez a két időpont azért annyira biztos, mert a Föld légköre ekkor „ütközik” a kozmikus poranyaggal. Fényük attól lehet, hogy egyrészt elégnek a levegőben, másrészt a nagy sebesség miatt megmozgatják a levegő molekuláit és fényt nyernek belőlük.

Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel. Az átlagsebessége 59 kilométer/secundum.

A hullócsillagok „kis mákszemek”!


Hiába a hullócsillag elnevezés, amelyek az égről lepottyannak, nem azok. Olyan apró, üstökösről leszakadt darabok, porszemcsék ezek, amelyek kisebbek a mákszemnél. Azok, amelyek ennél nagyobbak, már tűzgömbként világítanak az égen és általában tízezerből egy ilyet láthatunk. Ez azért nagyon érdekes, mert ez a pár centiméter (!) nagyságú kozmikus poranyag képes Vénuszként világítani az égen, miközben hatalmas csíkot húz maga után. Ez a csík szinte „beleég” a légkörbe és nyomot is hagy benne egy kis időre.

Amiket hullócsillagnak látunk, az valójában alig pár milliméter nagyságú porszem vagy üstökös darab (Fotó: Sóki Tamás)

Népi hiedelmek

A hullócsillagokat sok száz évvel ezelőtt még nem tudták tudományosan magyarázni, ezért rengeteg mendemonda kötődik a fényjelenséghez. Ilyen az is, hogyha hullócsillagot látunk, küldjük el kívánságunkat a magasba, és az teljesül. De olyan is létezik, hogy a hullócsillagok a szüzességüket éppen elveszítő lányokat számolják össze. A csallóközi mondavilágban a csillaghulláskor lelkek szabadulnak ki a fogságból, míg Kassa környékén úgy vélekedtek, hogy ilyenkor verekednek a csillagok. De az európai kultúrákban számos helyen meghonosodott, hogy az augusztusi csillaghullás valójában Szent Lőrinc könnyezése.

Szent Lőrinc a legenda szerint sok beteget gyógyított meg csodálatos módon és vakok szeme világát is visszaadta.

Arisztotelész nevezte el a fényjelenséget meteornak, azaz szó szerint ’magasban lebegő’-nek (Fotó: Sóki Tamás)

Pécsről merre kell nézni?

Nagyot nem tévedhetünk, ha felkeresünk egy várostól távol eső pontot, de a csillagászok szerint az idei annyira sűrű lehet, hogy még napnyugtakor is lehet majd látni egy-két hullócsillagot. De ha biztosra akarunk menni, akkor mondjuk a Tubes vagy a Flóra-pihenő tökéletes, ahonnan nincs más dolgunk mint déli és a délkeleti égboltot kémlelni és esetleg szerelmet vallani párunknak!

Kerüljük el a fényszennyezett helyeket, ha igazi csillaghullást akarunk látni! (Fotó: Sóki Tamás)

Kapcsolódó Cikkek